1. Home
  2. Vesti
  3. Citroen prezentovao novi gradski električni model
Citroen prezentovao novi gradski električni model
5

Citroen prezentovao novi gradski električni model

1.66K
5
Podelite sa prijateljima:

Svima nam je zasigurno poznat Citroen Ami, koji se proizvodio u originalnoj formi od 1961. do 1979. godine. U tom periodu je Ami privukao oko 1,9 miliona zadovoljnih kupaca. Predstavljen je kao rival popularnom Renaultu 4, Ami se tokom cele karijere odlično prodavao i u jednom periodu čak bio i najpopularniji automobil u Francuskoj.

Ispred nas je sada Ami (inače francuska reč koja znači „prijatelj“) za 2020. godinu za koji, Citroen gaji nadu da će ukrasti svoj deo kolača u sve popularnijoj kategoriji električnih proizvoda. Francuski proizvođač vozila je još prošle godine debitovao s identičnim modelom u konceptnoj formi, dok će sada predstavljeni serijski model biti dostupan kupcima na leto, i to širom Evrope.


Možda najzanimljiviji deo noviteta je onaj da se na domaćem tržištu smatra kao „quadricycle“. Verovatno najlakši način, to jest najprecizniji opis koji se može upotrebiti za prevod ove reči jeste „bicikl na četiri točka“.

Takvo vozilo spada u kategoriju onih koji su lakši od 425 kilograma i pri tom razvijaju manje od 5,4 konjske snage uz maksimalnu brzinu od 45 km/h. Iz tog razloga, oni stariji od 16 godina će moći da voze Ami bez vozačke dozvole.


Citroenov predstavnik ulazi u kategoriju u kojoj već dominira Renault Twizy. Sa maksimalnom dužinom od 2,41 metara, on je za 90 milimetara duži od konkurenta iz Renaulta, dok baterija kapaciteta 5,5 kWh omogućava mališanu da može da pređe 75 kilometara između dva punjenja.

Maksimalna brzina je limitirana na 42 km/h, a čak i preko običnog kućnog punjača je potrebno svega tri sada da se baterija napuni do vrha.


Zainteresovani će moći da priušte Ami na tri različita načina. Prvi je tradicionalno iznajmljivanje (lizing), po osnovu čega Citroen očekuje da će ubirati većinu prihoda. Novi vlasnik će morati da izdvoji učešće od 2.644 evra, a zatim da mesečno plaća 19,99 evra.

PSA grupa je takođe vlasnik aplikacije Free6Move, pa će svi zainteresovani moći da ga iznajme za 26 centi po minutu. Čisto informacije radi, najam električnih trotineta u Lisabonu košta 19 centi po minutu. Informacija je iz prve ruke, s obzirom da smo prethodne nedelje pohodili evropsku prezentaciju BMW-a Serije 2 Gran Coupe, baš na toj lokaciji.

I na kraju, tu je i opcija kupovine koja novog vlasnika staje 6.000 evra. Ipak, Ami nikada neće prvo stići u izložbeno-prodajne salone, odnosno izgleda da Citroen s njim pokušava da razvije novi model prodaje vozila. Dakle, potencijalni kupci će prvo morati da popune zahtev na internetu i automobil će im zatim stići na kuću adresu.

Slično kao i originalni Ami, i novitet je izuzetno čudnog dizajna, a glavni stilista Pjer Leklerk kaže da je serijski model razvijen istovremeno sa konceptom. On je u međuvremenu promenio nekoliko detalja, kao što su takozvana „kontra vrata“ i panoramski krov, ali u suštini Ami treba da privuče pažnju svojom pojavom.

Iako se očekivao bogat izbor opreme i opcija personalizacije, desilo se sasvim obrnuto, pa je recimo jedina boja u ponudi plava. Enterijer donosi dva sedišta i navodno dovoljno prostora u prtljažniku za putnički kofer. Vlasnik i putnici će imati prilike da povežu svoj mobilni telefon preko Apple CarPlay i Android Auto opcija konektivnosti.


Citroen već sada prima narudžbe, a prvi primerci će biti isporučeni vlasnicima u avgustu. Pored toga, francuski proizvođač kaže da će Ami modernizovati industriju i budućim kupcima pružiti praktičnost i doživljaj u centrima velikih gradova umesto dosadašnjih skutera, bicikla pa i javnog prevoza.

AutoRepublika

(1664)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Raks

Meni se ne svidjaju preformanse. Sam koncept je vrhunski, Kinezi uveliko prave ovakve automobile- jedini auto koji po meni treba biti cisto elektricni- mali autic za dvoje sa malom tezinom. Mada Kinezi vec uveliko imaju po 100km atonomije i brzine do 65km/h. U sustini pun pogodak, veci auti mogu biti plugin hibridi

lola

malo je spor a ostalo je odlično da se vozi po gradu za razliku od tesle koji nema svrhu

moron

Lepo što su unificirali ova vrata, da su leva i desna ista 🙂
Samo, sa Vmax od 42 km/h, nije li to presporo i potencijalno opasno? Da je npr. 50-55 km/h, pa i „pomozi Bože“.

s mile

naći će se hakeri za skidanje blokade…

Don

Ovo je ludost na kvadrat! Nije samo do dimenzija, pokušali su i sa smartom, vozio sam to sa najjačim motorićem i dobro se vozio po gradu, međutim grad su prometnice u kojima se vozi i mora imati zaliha snage i brzina protoka, nemoš kao puž biti sa malim dometom još, ti si onda opasnost na cesti. Moraćeš izaći i na bržu cestu, a tamo si „bogin“, a i drugi s tobom. Pa gdje u evropi možeš voziti ovakvu nakaradu? Pariz i Istanbul po teoriji, jer su najnapućeniji. A ajd nek neko proba, pa da vidim kako će se provesti. Ja… Pročitaj više »