1. Home
  2. Life
  3. Bezbednost
  4. Euro NCAP nikada neće uraditi ovaj test
Euro NCAP nikada neće uraditi ovaj test
4

Euro NCAP nikada neće uraditi ovaj test

10.39K
4
Podelite sa prijateljima:

Test sudara s hiperautomobilom Rimac C_Two koji košta 2 miliona evra

Hiperautomobil Rimac C_Two je preskup da bi ga evropska organizacija koja se bavi pitanjima bezbednosti vozila, uopšte mogla žrtvovati. Ali, hrvatska kompanija za razvoj tehnoloških rešenja iz oblasti elektromobilnosti, je već uništila takva vozila kako bi videla, procenlia kako reaguju na sudar.

Dolazak modela Rimac C_Two je najavljen pre dve i po godine na Salonu automobila u Ženevi. Od tada, tim od preko 800 stručnjaka i dalje radi na razvoju serijske verzije u Svetoj Nedelji u Hrvatskoj. Tim je dostigao fazu ispitivanja sigurnosnih karakteristika koje je u stanju da ponudi pomenuti hiperautomobil.

Ova faza uključuje uništavanje nekoliko prototipova. Interno testiranje obuhvata provere kakve sprovodi Euro NCAP. Dakle, spisak takođe propisuje frontalni udar brzinom od 56 km/h sa čvrstom barijerom. Ovaj test je pokazao da je model vrlo siguran. Kabina nije bila deformisana usled udara, a sile koje je pretrpelo telo testne lutke smeštene u kabini, su smanjene u odnosu na inicijalne. Ostaje međutim da se vidi, ko će biti u stanju da iskaže takav nivo samokontrole i voziti ovu električnu zver brzinom od samo 56 km/h.

Rimac C_Two kreće u proizvodnju sledeće godine. Pokreću ga četiri elektromotora, po jedan na svakom točku. Zajedno razvijaju 1.914 konjskih snaga i (stalno dostupan) maksimalni obrtni moment od 2.300 Nm, što osigurava pogon na sve točkove.

C_Two ubrzava od 0 do 100 km/h za samo 1,97 sekundi i treba mu 11,8 sekundi da bi savladao zadatak zvani „od 0 do 300 km/h“. Najveća brzina kretanja je elektronski ograničena na 412 km/h. Baterija kapaciteta 120 kWh osigurava domet do 550 kilometara u WLTP test ciklusu.

Rimac C_Two – koliko košta test program?

Program ispitivanja sudara započeo je 2019. godine, nakon višegodišnjih simulacija. Postupci simulacije sudara uključuju materijale i komponente. Prošle godine održana je prva serija testova fizičkog sudara vozilom.

Hrvati kažu da je svaki element automobila konstruisan u svrhu maksimizacije količine energije koju konstrukcija apsorbuje, smanjujući tako energiju koja se oslobađa u kabini.

Ukupno će tokom ispitivanja biti uništeno najmanje 11 prototipova, kako bi se dovršila procedura odobravanja modela. Prva se dogodila prošlog meseca. Samo na taj način model će dobiti odobrenje za ulazak na globalno tržište. Nezvanični izvori tvrde da bi serijski automobil mogao imati početnu cenu od 2 miliona evra. Svakako, prototipovi imaju mnogo niže troškove realizacije.

Ali zasigurno, ovi testovi sudara koštaju Rimca preko 11 miliona evra!

AutoRepublika

(10392)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
da11

Ovo je stari protokol, ako gledamo EuroNcap.

BojanNeki

Precenjeno bar 10x, i auto a samim tim i „test“.

Tile

Ovakve stvari pomeraju granice, razvijaju i savladavaju tehnologiju, sta mislis da li je bilo potrebno razvijati automobil u vreme konjskih zaprega?

BB

Ne služi ovo za transport, već za „duvanje“ i onda će da skuplja prašinu u nekoj staklenoj garaži čekajući neku berzu…