1. Home
  2. Vesti
  3. Nemačka uvećava subvencije za kupovinu EV modela
Nemačka uvećava subvencije za kupovinu EV modela
1

Nemačka uvećava subvencije za kupovinu EV modela

316
1
Podelite sa prijateljima:

Nemačka savezna vlada usvojila je nova pravila u vezi sa subvencijama za kupovinu novih električnih automobila. 

Nemačko federalno ministarstvo finansija objavilo je juče da je Evropska komisija dala zeleno svetlo za primenu novog sistema premija za kupovinu električnih i elektrifikovanih vozila.

Novi sistem finansiranja odnosi se na sve nove automobile prvi put registrovane nakon 4. novembra 2019. godine. Nemačka će kupovinu električnih modela vrednosti do 40.000 evra sada subvencionisati sa 6.000 evra, umesto nekadašnjih 4.000, dok će se kupcima plug-in hibridnih modela omogućiti subvencija od 4.500 evra, umesto dosadašnjih 3.000.

Premije za kupovinu vozila koja su skuplja od 40.000 evra su manje. Potencijalni kupci električnih automobila koji koštaju više od pomenute cifre mogu računati na pomoć države u iznosu od 5.000 evra, dok će hibridna vozila skuplja od 40.000 evropskih novčanica moći da dobiju subvenciju u iznosu od 3.750 evra.

Ovo podizanje subvencija deo je plana nemačke vlade da dodatno olakša kupovinu električnih vozila u sklopu paketa borbe protiv emisije štetnih gasova i klimatskih promena. Neki navode da subvencije stižu nakon brojnih pritisaka iz velikih nemačkih gradova koji muku muče sa velikim prisustvom ugljen-dioksida i azotnih oksida.

Videćemo da li će nove mere nemačke vlade dodatno uvećati prodaju električnih modela u toj zemlji, jer je ona prošle godine bila sasvim skromna. Ovakva alternativna vozila predstavljala su 1,8% od svih prodatih automobila u Nemačkoj u 2019. godini.

U zemlji Germana se prošle godine posebno dobro pokazao Tesla. Ovaj brend isporučio je u Nemačku blizu 11.000 automobila, uz rast prodaje od čak 430%. Kako Tesla trenutno gradi novu fabriku upravo u blizini Berlina, očekuje se da prodaja ove marke dodatno raste na nemačkoj teritoriji u godinama koje su pred nama.

AutoRepublika 

(316)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Lepe subvencije. Mislim na hibride.