1. Home
  2. Vesti
  3. Hyundai i Kia očekuju rast prodaje u ovoj godini usred problema u snabdevanju
Hyundai i Kia očekuju rast prodaje u ovoj godini usred problema u snabdevanju
0

Hyundai i Kia očekuju rast prodaje u ovoj godini usred problema u snabdevanju

134
0
Podelite sa prijateljima:

Južnokorejsko matično društvo Hyundai Motor Co i njegov vazalni brend Kia su u ponedeljak izneli prognozu prema kojoj se očekuje da zbirna prodaja dve marke u 2022. godini dostigne obim koji je za 12,1% veći od onog iz upravo ispraćene godine, u kojoj je inače otpremljeno manje vozila od zacrtanog, za šta se krivi globalna kriza u snabdevanju poluprovodnicima.

Zbirna prodaja obe marke je u 2021. godini obuhvatila 6,67 miliona vozila, što je za oko 3,7% manji obim u odnosu na ciljani, kojim je pretpostavljeno da će biti isporučeno 6,92 miliona automobila. Glavni krivac za ovakav epilog je tu, i on je uvek i po pravilu u zoni pokidanih lanaca nabavke, pre svega elektronskih komponenti. Kako bilo, Azijati su ovom prilikom izneli želju i cilj da tokom 2022. isporuče na svetskom nivou 7,47 miliona četvorotočkaša u zbiru.

„Hyundai Motor planira da tokom 2022. godine ojača svoje tržišno učešće i unapredi profitabilnost, što bi trebalo da se dogodi uz stabilizaciju isporuka čipova, odnosno usklađenje ponude i tražnje za tim komponentama. Težićemo ostvarenju ciljeva i kroz prilagođavanje proizvodnih planova, jačanje game električnih vozila i optimizaciji rezultata poslovanja na regionalnim osnovama,“ piše u saopštenju za javnost koje je potpisao Hyundai Motor.

Nestašica elektronskih komponenti, koja je površinski posmatrano izazvana izbijanjem zdravstvene krize, a suštinski zahvaljujući izostanku ulaganja proizvođača, jer se radi o investicijama sa veoma usporenom stopom povraćaja kapitala. Kako bilo, efekti greške su se sada snažno obili o glavu automobilskim kompanijama, pa je tako ove godine proizvedeno i prodato na milione manje vozila od tržišnog potencijala.

Da se vratimo na Korejce. Analitičari smatraju da su planovi koje je iznela kompanija a koji se tiču obima relalizacije, na prvu loptu sasvim razboriti.

Li Jae-il, analitičar na platnom spisku kompanije Eugene Investment & Securities, očekuje da se tražnja za vozilima u ovoj godini stabilno drži povisoko, dodatno raspirena ispunjenjem želja kupaca koji su dugo potiskivali potrebu za kupovinom vozila, a sve usled problema u proizvodnji istih i posledičnih sumanutih cena.

„Čini se da kriza u snabdevanju mikroprocesorima počinje da pokazuje znake popuštanja… Međutim, imamo problem rasta cena sirovina što će verovatno uticati na profitabilnost poslovanja proizvođača automobila,“ dodao je Li.

Akcije kompanije Hyundai Motor su za 0,7% dobile na vrednosti, dok je rast berzanskog indeksa bio skromniji (0,4%). U oktobru prošle godine je Hyundai Motor korigovao naniže globalne prodajne ciljeve za nekih 4%, pa je tako želja svedena na isporuku 4 miliona četvorotočkaša, umesto prvobitno željenih 4,16 miliona komada.

AutoRepublika

(134)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments