1. Home
  2. Vesti
  3. Gon iskoristio zajednički poduhvat Nissana i Mitsubishija da bi naduvao svoja primanja
Gon iskoristio zajednički poduhvat Nissana i Mitsubishija da bi naduvao svoja primanja
1

Gon iskoristio zajednički poduhvat Nissana i Mitsubishija da bi naduvao svoja primanja

171
1
Podelite sa prijateljima:

Karlos Gon je iskoristio zajedničko poslovanje između Nissana i Mitsubishija za naduvavanje svojih primanja, efektno odbijajući smanjenje svojih nominalnih primanja, u cilju pokrivanja ličnih poreskih dugova, kažu advokati proizvođača automobila.

Gon, bivši predsednik Renault-Nissan-Mitsubishi alijanse, uhapšen je u Japanu 2018. u vezi s finansijskim malverzacijama, ali je uspešno pobegao u Liban prošlog decembra.

On je negirao bilo kakvu krivicu, uključujući i način na koji je plaćan. Čak, pokrenuo je slučajeve protiv kompanija, s tvrdnjom da je nezakonito otpušten. Jedna od parnica se vodi u Nizozemskoj (Holandiji), gde su japanske kompanije juče podnele nove podneske.

Gon je sebi odredio platu i bonus u vrednosti od 7,3 miliona evra, bez znanja odbora Nissana i Mitsubishija, kažu advokati.

Oni su u okviru argumenata dostavljenim nizozemskom sudu tvrdili da je Gon dodelio tu isplatu sebi kroz zajednički poduhvat Nissan-Mitsubishija, da bi nadoknadio smanjenje svojih javno deklarisanih primanja, s kojima se složio kada je stupio na mesto šefa Nissana aprila 2017.

Predstavnici Gonovog advokatskog tima su rekli da su tvrdnje o nepoznatim ili nepoštenim isplatama neosnovane. Oni su prisustvovali saslušanju u Okružnom sudu u Amsterdamu, koje je bilo povezano s Gonovom tužbom o nezakonitom otpuštanju.

„Mi ne dovodimo u pitanje da je gospodin Gon primio dobru platu“, rekao je advokat Roland de Mol. „Međutim, on je imao težak zadatak da natera francusku i japansku kompaniju da sarađuju. On se nije penzionisao da igra golf nakon što je istupio s mesta generalnog direktora Nissana.“

Advokat Nissan-Mitsubishija, Elko Merding, rekao je da postoje dokazi da je Gon izdejstvovao da mu alijansa plati lični poreski dug u Francuskoj  od 498.000 evra 2018., kao i da je organizovao avansno plaćanje njegovih primanja za 2019. u 2018., da bi izbegao zakazano povećanje poreza na prihode u Nizozemskoj.

Spreman za borbu

Navodi su došli kada je Gonov advokatski tim osporio njegov otkaz koji je dobio od Nissana i Mitsubishija tokom rasprave na sudu u Amsterdamu, prvom javnom zasedanju u vezi s tim slučajem, nakon što je bivši generalni direktor pokrenuo tužbu protiv japanskih kompanija prošlog jula.

Gon potražuje 15 miliona evra odštete od Nissana i Mitsubishija, koji su po njemu prekršili holandski zakon o radu.

Njegovi advokati su se zalagali za oslobađanje internih dokumenata, koji se odnose na njegov otkaz, nakon istrage Nissan-Mitsubishija, koju su proizvođači iskoristili za potkrepljivanje njegovog udaljivanja zbog finansijskih malverzacija.

S druge strane, Gonov advokatski tim smatra da je on nepošteno najuren kao predsednik Nissan-Mitsubishija BV, entiteta registrovanog u Nizozemskoj, jer detalji navoda nisu bili podeljeni s njim. Njegovi advokati kažu da će ti dokumenti pokazati da su kompanije bile svesne njegovih aktivnosti.

„Nissan i Mitsubishi su javno osramotili Gona“, rekao je de Mol sudu. „Njihovi izveštaji i optužbe nikada nisu izneti samom Gonu. Nije bilo odgovarajućeg postupka.“

De Mol je rekao da se zalaže za „potpunu raspravu o razlozima Gonovog otpuštanja. Potrebne su nam informacije iz njegovog dosijea da bismo to mogli učiniti. Gospodin Gon je spreman za borbu.“

Advokat Nissan-Mitsubishija, Merding, odbacio je zahteve Gonovog advokatskog tima, rekavši da su razlozi za smenu izvršne vlasti jasni i da su njegovi advokati „krenuli u ribolovnu ekspediciju“.

Amsterdamski sud je saopštio da će odložiti bilo kakvu odluku u vezi s dokumentacijom dok Nissan i Mitsubishi ne podnesu svoj slučaj o razlozima Gonovog otpuštanja, što se očekuje da će se desiti 26. marta.

AutoRepublika

(171)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Što je više kleveta i laži…..:-)
Primjećujem da sud čak i ovako kompliciran i težak slučaj, rješava brže od rastave braka, uz manje troškove. x-S