1. Home
  2. Vesti
  3. BMW neće kupcima nametati električne automobile
BMW neće kupcima nametati električne automobile

BMW neće kupcima nametati električne automobile

720
41
Podelite sa prijateljima:

Poznate su i česte izjave iz BMW-a, u kojim istaknute figure kompanije navode da će ponuda automobila s benzinskim i dizel motorima ostati aktuelna i narednih decenija. Sada se na to nadovezuje i priča šefa marke za teritoriju Australije koji obećava da proizvođač neće tendenciozno navoditi kupce ka izboru baterijskih modela.

Nakon što je prvi talas elektrifikacije, tačnije najava električnih planova, zapljusnuo pratioce zbivanja u automobilskoj industriji, stigla je vest i da će BMW u naredne tri godine predstaviti 25 elektrifikovanih modela od kojih je 12 čisto električnih, dok će isto toliko noviteta posedovati i plug-in hibridne pogonske sklopove.

Kao da mu neko neće verovati, uprkos tome što su zarade proizvođača na konvencionalnim modelima veće u odnosu na marže koje se zaračunavaju u proizvodnji (prodaji) baterijskih automobila, i uprkos tome što se ekološki aktivisti poslednjih godina žale da niko od proizvođača ni ne reklamira električna vozila, tokom razgovora s lokalnim medijima, šef ispostave BMW-a u Australiji, Vikram Pavah je izjavio da “je kompanija apsolutno predana negovanju koncepta slobode izbora za kupce u budućnosti i da se neće mešati u to da li će odluka kupca pasti na model s unutrašnjim sagorevanjem, PHEV model ili pak na čisto električni automobil.”

“Nećemo forsirati jednu tehnologiju na teret ostalih,” rekao je on, “zato što se slažemo da bi za kupca bilo najbolje da može samostalno da bira između različitih opcija. Mi smo tu da im tu slobodu izbora omogućimo. Mi smo tehnološka kompanija koja obezbeđuje tržištu ponudu različitih opcija mobilnosti.”

Pre nekih tridesetak dana su objavljeni prodajni podaci za prethodnu godinu i oni pokazuju da je BMW u tom periodu isporučio 2,5 miliona vozila od čega je približno petina posedovala elektrifikovani pogonski sklop (BEV ili PHEV).

AutoRepublika

(720)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

41 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Peki

Danas niko s sigurnoscu ne moze da tvrdi u kom pravcu ce se razvijati pogonske jedinice, tako da su u BMW-u potpuno u pravu kada kazu da treba prepustiti izbor kupcima. Citava ta fama s elektricnima uutomobilima, kakve ih sada znamo, moze lako da se zavrsi totalnim neuspehom, zato je mudro zadrzati i usavrsiti postojece agregate, odnosno nastaviti s istrazivanjem novih tehnologija. Inace cene baterija su u padu, ukoliko kod najeftinij elektricnih automobila predstavljaju jednu trecinu cene vozila, kod skupljih modela, kakve u principu nudi BMW, cine tek jednu cetvrtinu, ukoliko ne i petinu vrednosti. Prosecna cene baterije od 50… Pročitaj više »

thekidd

Zvezdane, koliko zagadjenja pravi proizvodnja tako velikih baterija? Nisi se pitao, znam, nije ni većina ljudi… kada budu saznali/shvatili sta je sve potrebno, ponovo će industrije krenuti u potraživanje za nečim što „manje“ zagadjuje i prodaće nam i to kao što su i ovo i tako u krug. Stvar je ds se zarade pare, ništa drugo na svetu nije bitno… njima.

TNT

Takva analogija ne stoji – tehnologija zbog koje je gramafonska ploča umrla, bila je čim se pojavila daleko naprednija u svakom pogledu (mada se hard-core audiofili sa tim ne bi složili), a kod elektroautomobila o većini prednosti pričamo u futuru. Hajde prvo da vidimo te superiorne baterije. Većina “predviđanja” smatra da se do rezultata dolazi eksponencijalnom krivom a istraživanje zamišlja kao proces kod koga ako “sipaš” dovoljnu gomilu dolara eto baterije od 2 grama, veličine 2x2x2 cm, sa 2MW snage – ne ide taj proces baš tako jednostavno. Ako istraživanja zaista budu dala odgovarajuće rezultate, problemi sa proizvodnjom električne energije… Pročitaj više »

BojanNeki

Čak i „hardkor gramafonski audiofili“ se povuku pred činjenicom da gramafonska igla skakuće na mikro nivou i da praktično deo vremena provede u vazduhu ma kakvu god silnu i skupu mehaniku upotrebljavali. Onda uglavnom krene onaj sentimentalni deo priče tipa „puštanje ploča je ritual“, „posvetiš se izvođaču ili pesmi“, ili čak nonsens „ali ja volim taj nesavršen zvuk“, i drvlje i kamenje po elektronskom formatu… Iako sam odrastao u vreme ploča i volim i slušam muziku to gore su za mene uglavnom bezvezni izgovori te su ploče definitivno zaboravljene tj više su kao oldmobili ili skupljanje sličica. Čak i CD-ovi… Pročitaj više »

BojanNeki

Vrlo dobro se sećam i nastanka i omasovljenja digitalnog fotoaparata i otpora i pljuvanja fotografa i fotoreportera.
Sada film aparate čuvaju po ormanima jer će možda jednog dana imati cenu a fotkaju često čak i sa moćnim telefonima.

BojanNeki

Sećam se i da niko neće telefon kojem traje baterija samo jedan ili dva dana jer ne može to biti bolje od Nokije koju puni 2x mesečno.
Jer kome treba toliki ekran i toliki telefon i internet na telefonu.
Propala Nokija a svi pune ogromni telefon sa ogromnim ekranom svaki dan.

Ako bi se vraćali i na početak omasovljenja mobilnih i taj otpor, ili na uvođenje prvih fiksnih telefona, pogotovo u Srbiji.

Uvek ista priča.

TNT

Korisna dopuna bi bila tipa “ne, nisi u pravu, u ovom trenutku prednosti električnih automobila ZA KUPCA / KORISNIKA su sledeće:”; ovako ispada da je bitno da nešto prokomentarišeš i praviš se pametan, po običaju. A sada je vreme da “argumentovano” kažeš kako sam ja glup, a i svi ostali koji tako mislimo – da probaš to da preskočiš, svako tvoje komentarisanje ovde ide tako? Hajde navedi te prednosti električnih automobila danas, umesto toga.

BojanNeki

Biće da si se previše gledao u ogledalo. Ali ajde da napišem ponovo i ponovo šta su to prednosti električnog vozila danas u odnosu na motore na fosilna gorva i da ti ispunim želju. – Električno vozilo je daleko pouzdanije jer nema ni blizu kvarljivih delova (motor) koliko ima SUS. – Polovna električna vozila su takođe daleko pouzdanija. Današnje baterije se mnogo manje degradiraju te će nekima biti i večne odnosno trajaće koliko i auto. – Električno vozilo je daleko jefinije i jednostavnije za održavanje jer nema ni blizu pokretnih delova koliko ima SUS. Nema zamene ulja niti filtera usisa… Pročitaj više »

džale

bojaneki najpouzdanje najjeftinije je da nemaš ništa to jeste da se kreceš tabanica fijakerom. auto na baterije je samo + tabanica fijaker to jeste možeš da odmaknes malo dalje. a automobil je automobil spreman za ono čemu sluzi. na tvoju zalost baterija car su za sada jos ogranicene samo na gradove i prigradska sela. ima jedno 50 godina od kada postoje kare na baterije i krecu se po fabrickim halama. ta tvoja tesla nije odmakla ni ič od tog elektro viljuškara od pre 50 godina. možda samo ima bolje baterije a one ekrane koji su inako bespotrebni ne mešaj u… Pročitaj više »

BojanNeki

@džale
Onaj post skriptum što napisah ne znači da je svako „obrazloženje“ prihvatljivo kao obrazloženje.

TNT

Evo ti malo realnog života, ne prepisivanja PR i reklamnih članaka sa interneta, kao što ti “komentarišeš” stvari sa kojima očigledno inaš 0 sopstvenog iskustva. Juče stanem u garaži pored čoveka sa kojim treba da se sastanem – dovezao se sa e-tron modelom iz Holandije. Našli smo se u Berlinu, on došao iz Amsterdama, ja sa M5 (nije moj) iz Beča. On prespavao u Hanoveru, ja išao direktno. Čim je stigao, vadi kablove i kači se na punjač. Pitam ga kako je zadovoljan, kako ide to čudo… Pitam za domet – kaže, kada voziš od 90 do 120, sasvim je… Pročitaj više »

BojanNeki

Više puta sam naveo bio da nemci još uvek ne umeju da naprave električni automobil iako su svaki nazivali „tesla killerom“. Taj Audi E-tron je posebno energetski neefikasno sranje te nije ni za kakvo poređenje sa Teslom koja je vrh u toj sferi. Taj bulšit je i tvoj drug Don često davao kao primer električnog vozila nazvanog „štakor“. Nemci kao i obično prikazuju takav njihov EV kao neko zlatno otriće a taj e-tron ustvari ima domet kao i Tesla model S iz 2012. godine i manje. Pored svih vozila te vrste u svetu Audi E-tron, Porše Tajkan i Merceds EQC… Pročitaj više »

D_C

Tvoj zakljucak u vezi gramofona je kao kada bi, da se vratimo nazad na automobile, uporedili Jaguar XK120, E-Type, Mercedes 300 SL iz pedeset i neke, originalni Alpine A110 i sl sa modernim automobilom sa gomilom bezbednosnih sistema, polu-autonomnom voznjom itd. Naravno da je Jaguar E-type objektivno gledano po svim parametrima daleko losiji u direktnom poredjenju sa recimo najnovijim Audi A6/BMW serije 5/Mercedes E klase. Niti je efikasniji – ekonomicniji, niti je udobniji, nije laksi za voznju i parkiranje, nije bezbedniji, nije ni brzi itd itd. I naravno da ukoliko samo hoces da se prevezes od tacke A do tacke… Pročitaj više »

BojanNeki

Dobro si zaključio. Oldmobili su danas dobri samo, u dobrom stanju i u garažama, malobrojnim vlasnicima istih i uglavnom služe za šepurenje i trgovinu. Ostali mogu samo da im se dive u nekom vizelnom ili istorijskom smislu. Realno u današnjem saobraćaju i za današnje pojmove sigurnosti, udobnosti ili čega god su đubre. VIše od tih starudija me uzbuđuju sport replike ili prerade istih u električna i moderna vozila. Recimo ovo… https://www.youtube.com/watch?v=9BuZmJmpTdk Što se tiče gramafona, kao i oldmobila, apsolutno ih ne nipodaštavam. Ali kad neko počne da mi priča da nema kvalitetnijeg zvuka nego sa nekog ne znam kakvog gramafona… Pročitaj više »

BojanNeki

A i tvrdnja tnt-a da je gramafon pokorila daleko superiornija tehnologija nije tačna. Kaseta i kasetaši nisu superiornija tehnologija samo je bila (delomično) praktičnija a čak je i zvuk bio lošiji. Tek u vreme pojave CD-ova su uspeli da unaprede zvuk sa kaseta a tada je već bilo kasno.

D_C

Inace, svetska prodaja gramofonskih ploca tokom zadnje dekade belezi dvocifreni rast iz jedne u drugu godinu i trenutno je na slicnom nivou kao 1986-1987 odn pre nesto vise od 30 godina. Tako da je netacno tvrditi da je bilo koja tehnologija (superiornija ili ne) pokorila gramofon.

BojanNeki

U momentu kada su kasete i kasetaši cvetali a kasnije i pojavom diskova gramafonske ploče su tehnološki i u smislu praktičnosti bile prevaziđene. Ova reinkarnacija i popularizacija stare tehnologije je ništa drugo nego običan trend ukrašavanja domova, moda pa i neka vrsta pomodarstva jer zvuk kvalitetniji nije niti može da bude. Tehnologija zvuka, zapis i reprodukcija je otišla daleko napred u odnosu na ploče. Kada bi poredio koliko je samo iTunes prodao pesama u digitalnom zapisu shvatio bi da je prodaja ploča gotovo statistička greška. Recimo samo podatak iz 2014. je da su prodali 24 milijarde pesama. Danas milioni ljudi… Pročitaj više »

D_C

Dobro svako ima pravo na svoje misljenje mada se ja ne bih slozio sa konstatacijom da oldtajmeri sluze samo za sepurenje i trgovinu, niti sam to hteo da kazem u gornjem postu. Voznja, hajde da ne bude jednog E-typa koji danas ima veliku finansijsku vrednost vec cisto primera radi Alfe Spider iz osamdesetih moze da pruzi mnogo vece zadovoljstvo od apsolutne vecine modernih automobila – naravno, ukoliko si zaljubljenik u voznju. I naravno, to ne moze da razume svako. Isto vazi i za gramofon i ploce.

BojanNeki

Vidiš, imam potpuno suprotno mišljenje kada je vožnja starih automobila, oldmobila, u pitanju. Za mene je to taljiganje.
Kao zaljubljeniku u bržu i preciznu vožnju, samo moderniji automobili mogu da donesu tj priušte stabilnost s time i dobar osećaj, ugođaj i sigurnost.

D_C

Narod i dalje kupuje i pali svece iako postoje LED sijalice – kazu zene romantika. Narod i dalje zida i nastavice da zida kamine u kucama iako niko ne dovodi u pitanje da je podno centralno grejanje mnogo bolje resenje od otvorenog plamena u sobi. Neki ljudi cak, neces verovati, jos uvek proizvode zvuk tako sto rukom udaraju po zicama razapatim preko drvenog kucista i to zovu gitara. Valjda ne znaju da postoje tehnoloski mnogo savremenija pa samim tim naprednija resenja. Moj kolega ima dva rasna trkacka konja, koristi ih za jahanje. Budala, ne zna da su konji i jahanje… Pročitaj više »

BojanNeki

Znaš, ne stavlja se više staklena vuna kao izolacija niti radioaktivni gromobrani.
Jel treba da napišem i zašto?

D_C

Ako BMW serije 6 iz osamdesetih, Citroen SM iz sedamdesetih, da ne pricamo o npr Mustangu iz 68. mozes da poredis sa staklenom vunom, onda si na pogresnom sajtu. Ovde se skupljaju ljubitelji autmobila…

BojanNeki

Zvuči kao da si me okarakterisao kao mrzitelja automobila. Ili kao da električni automobil nije automobil.
Te količine oldmobila i ostalih fosilnih automobila koje će za dvadesetak godina ostati na ulicama će biti minorne te neće ugrožavati zdravlje ljudi niti planetu a biće ih taman toliko koliko i ljubitelja koji su spremni da se troše za posedovanje istih.

D_C

U svojim komentarima spomenuh Jaguar XK120, E-Type, Mercedes 300SL iz pedeset i neke, originalni Alpine A110, Mustang iz 68., Alfu Spider i BMW serije 6 iz osamdesetih, Citroen SM iz sedamdesetih… Ti na to koristis izraze: starudija, đubre, taljiganje i poredis ih sa staklenom vunom. Sta bi tek bilo da sam krenuo da pricam o vrlinama jednog Spaceka, Renoa 4 ili originalnog Minija? Tako da nemam potrebe da te karakterisem bilo kako, okarakterisao si se sam. Ali bez razumevanja znacaja i bez mogucnosti uzivanja u nadrazajima cula kakve ovi stari modeli pruzaju, ti jednostavno nisi pravi ljubitelj automobila i automobilizma… Pročitaj više »

BojanNeki

Ma šta pričaš ti?! Odakle ti ideja da znaš nešto o meni, šta volim ili ne?! I pravo da procenjuješ da li sam ili ne na pravom sajtu. Jesi li ti na pravom sajtu? Ima vas više pametnjakovića ovde koji kada ne umeju argumentovano da vode razgovor prebacuju to na niski nivo. No umem i ja da koristim i gori rečnik. Sad slušaj, priča je o tome da će električna vozila osvojiti svet, svidelo se to tebi ili ne. Sem par trenutnih prednosti, dometa, raspostranjenosti i bržeg punjenja rezervoara, SUS tehnologija je ćorsokak. Čuvanje, kretanje elektrona i magnetno polje je… Pročitaj više »

Peki

Apsolutno se ne slazem s tvojom konstatacijom, osim u vezi mojih godina 🙁
Steta sto ni ti nisi malo mladi, tako bi se mogao uveriti u krah te „elektricne price“… :-))

Dzoniz

Svi ovako treba da razmišljaju.

BojanNeki

Da Tesla motors pravi SUS automobile? 😉

Dzoniz

Ne nego da ljudi izaberu pogon koji im se sviđa. Dosta mi je priče ili SUS ili električni, što ne može i jedno i drugo. A što se Tesle tiče, rado bih vozio jedan model S, pa nek se „mučim“ sa autonomijom i punjenjem. 😉

BojanNeki

Nisam baš siguran da treba da bude biranja između nečega što nas truje (po gradovima) i nečega što nas ne truje, ili bar truje mnogo manje računajući proizvodnju el. energije iz neobnovljivih i od naselja odmaknutih izvora.

Dzoniz

Zamisli sad da svi pređu na električne i ostale na alternativni pogon, pa nastao bi haos (snabdevači baterijama, infrastruktura…). Kao što nije dobro da svi budu vegani i vegetarijanci na primer. Tako i ovo, ljudi se razlikuju i njihove potrebe i dobro što je tako.

BojanNeki

Čuj zamišljao. Pisao o tome.
Kako to neće doći sve sada i odmah nego je tranzicija u toku tako će se menjati i deo koji se tiče baterija, proizvodnje i distribucije el. energije i sl.
I poenta jeste da se ne prelazi samo zbog trovanja nas samih, zagađenja planete, klimatskih promena, nego i zbog tehnologije koja je već u mnogim stvarima superiornija u odnosu na fosilnu, a biće još bolja.

Dzoniz

Šta će biti u budućnosti, ne znam. Verovatno „svaštara“ vozila na alternativni pogon. Da me ne shvatiš pogrešno, ja bih najrađe vozio električni da imam novca, nego govorim da sad, u ovom vremenu, treba da postoji mogućnost izbora.

BojanNeki

Pa problem je u tome što sve vreme i ne postoji izbor. Možeš da kupuješ
i voziš samo SUS zadnjih 100 i kusur godina.
Sada nam VW i ostali opet nameću neke moderne i „ultra čiste“ dizel agregate koji su po novim studijama još gori od starih jer izbacuju čestice u vazduh koje veličinom nisu regulisane zakonima a pritom su kvalifikovane kao visoko rizične za nastanak raka. Ulaze direktno u krv, u orgaizam i talože se čak i u mozgu.
Mora li i može li to da bude izbor?

https://www.transportenvironment.org/news/new-diesel-cars-linked-tiny-cancer-causing-particles-are-invisible-law

Dzoniz

Razvijali su se i SUS motori i dalje se razvijaju. To što je neko „malo“ varao ne znači da treba ostale da demonišemo. Ostala tehnologija i dalje treba da se razvija da bi uspela skroz da preuzme primat. Do tad, izbor mora da postoji jer prosto trenutno nije moguće da se svi odreknu SUS motora. Vidim da ti obožavaš električne, volim ih i ja kao što sam već i rekao u gornjim komentarima, ali moramo malo i mozak da uključimo. Ako se budemo vodili samo emocijama napravićemo grešku u koracima. 🙂

BojanNeki

Gore sam već odgovorio da su motori sa unutrašnjim sagorevanjem došli do nekih maksimuma kada se tiče iskorišćenje. Rekoh i da se to zove ćorsokak u razvoju. Benzinci do 25% i dizeli do 35% te unapređenje može da se meri eventualno jednim (1) procentom u nekom narednom periodu. Porediti to sa 95% iskorišćenja kod električnog motora je suludo. Zagađenje takođe nije moguće smanjiti inače bi se to zvalo alhemija a nemci koji rade na tome alhemičari. Nigde nisam napisao da obožavam električna vozila, sam si izveo zaključak koji nije toliko ni tačan a ni netačan. Samo pokazujem i dokazujem da… Pročitaj više »

Don

Nisam citao clanak, a i sto bih? U cemu je kvaka, pa u tome sto bmw nema sta da ponudi na polju stakora. Kako nema? Pa nema, pola mora da plati onom Rusu od kojeg krade rjesenja, a on je fino i objasnio bmw i njegove stakore. Dakle, kaskaju ali i koji ce im k? samo radi EU zakona i penala. Da imaju sta da ponude, onda bi bila super agresivna kampanja, ne bi covjek mogao AR da otvori koliko bi bilo clanaka, a ionako ih ima svaki dan bar 5 o bmw, pametnom dosta. Prica o ekologiji je nebitna,… Pročitaj više »

Peki

Oui, oui, dragi Done, naravno da sam proverio koliko energije gubi svaki elektricni automobil cime se ukljuci grejanje i ostali veci potrosaci, kao i prilikom voznje na auto putu, zato i jesam rezervisan prema totalnoj elektrifikaciji. Sve je to OK po gradu, i uz jos jedan klasicni automobil u dvoristu, no za to svi nemaju niti ce imati mogucnosti.

Don

O, izvinjavam se onda.