1. Home
  2. Sajmovi
  3. Renoviran superautomobil Ford GT
Renoviran superautomobil Ford GT
3

Renoviran superautomobil Ford GT

249
3
Podelite sa prijateljima:

Američki proizvođač planira da u ponudi zadrži aktuelnu generaciju modela Ford GT sve do 2022. godine. Odluka je razumna, posebno ako se ima u vdiu da je proizvodnja konkretnog superautomobila limitirana na samo 1.350 primeraka. Pored toga, čak ni do sada proizvedeni primerci, još uvek nisu prodati. 

Pa ipak, to nikako ne znači da inženjeri mogu da se opuste i da zaborave na ovu iteraciju GT-a. Oni su nastavili svoj rad i tržištu ponudili modernizovanu verziju besnog Forda. Nju je publika mogla da dobro osmotri na aktuelnom Salonu automobila u Čikagu.

Ford GT Liquid Carbon

Glavna unapređenja se tiču pogonskog bloka. Većina pojedinosti koje su izmenjene vuku poreklo iz maloserijske verzije namenjene trkama – Ford GT Mk II. Taj varijetet smo premijerno videli prošlog leta.

Biturbo V6 EcoBoost motor zapremine 3,5 litara je dobio nove klipove (sa optimizovnim kanalima za ulje), zavojnice za paljenje, kao i kontrolni softver. Uvećani prethladnjak (interkuler) kao i usisnici vazduha su omogućili bolje hlađenje motora, dok je Akrapovič podario titanijumski izduvni sistem. On je za četiri kilograma lakši od prethodnog, sve uz smanjeni nivo buke.

Svi primenjeni zahvati majstora svog zanata su rezultirali time da snaga morasta nabuja sa, ionako impresivnih 656 na 669 konjskih snaga, uz istovremeno poboljšanje osobina vezanih za trakciju i uglađenost.

Pored svega pobrojanog, revidiran je i sistem oslanjanja superautomobila, a dodata su i dva nova paketa opreme. Jedan je Liquid Carbon (tečni ugljenik) a on podrazumeva karoseriju koja je tretirana jedino providnim, bezbojnim lakom, pa su tako vidljivi paneli od plastike ojačane ugljeničnim vlaknima.

Ovakve verzije su opremljene i olakšanim naplacima od pomenutog “karbon fibera”, ali se za njih mora dodatno zavući ruka u džep. Izmenjena je koloritna šema Gulf Racing, pa je tako sada osmišljena nova. Ona asocira na trkaćke primerke Forda GT40 koji su učestvovali na trkama izdržljivosti u trajanju od 24 sata na Le Manu, tokom 1968. i 1969. godine.

Sve pobrojane modifikacije su već sprovedene kroz proizvodne procedure pa će tako remodelirani primerci uskoro krenuti put kupaca. Cene za ovakav automobil kreću od pola miliona američkih dolara, a mogu biti i znatno više.

AutoRepublika

(249)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Jedan off topic…

AutoRep. napisite tekst kakvo je stanje bilo u 2019 godine sto se tice prodaje,ali na nivou grupacija.Koliko je prodala VW grupa,Toyota,PSA,Renault-Nissan…Da vidimo kakvo je tu stanje.
Pozdrav.

Ford Focus mk3

Ne znam ko je administrator ove stranice, ali znam gde je text ukrao i preveo, Auto Bild.de… Ali ima par grešaka, Ford GT je proizveo 1350 modela, nije ih zasad moguće poručiti jer su svi rasprodati… A administrator ove stranice je napisao nešto skroz drugačije….