1. Home
  2. Vesti
  3. Leteći automobil sleće na Salon automobila u Ženevi (galerija)
Leteći automobil sleće na Salon automobila u Ženevi (galerija)
0

Leteći automobil sleće na Salon automobila u Ženevi (galerija)

253
0
Podelite sa prijateljima:

Proizvođač letećih automobila, Pal-V, predstaviće svoj prvi serijski model na Salonu automobila u Ženevi narednog meseca.

Novo vozilo nosi naziv „Liberty“, a holandska firma sa sedištem u Velikoj Britaniji, kaže da je ovaj automobil-avion-helikopter „istorijski iskorak u evoluciji letećih automobila.“

Mada će mnogi pomisliti da je reč o futurističkom vozilu, ipak će biti pomalo razočarani. Transformacija trotočkaša u leteći objekat zahteva nešto „ručnog rada“. Sve traje nekih pet do deset minuta, ali se ne dešava prostim pritiskom na dugme.

Ovaj automobil, ako se može tako nazvati, pogonjen je tandemom Rotax avionskih motora i dizajniran je da bude u skladu sa evropskim i američkim pravilnikom za kopneni i vazdušni saobraćaj. Pored toga, nema dodatnih detalja u vezi sa Pal-V, ali će sigurno u Ženevi na raspolaganju biti više informacija.

„Serijski model je trenutak istine“, rekao je šef Pal-V-a, Robert Dingenmanse. „Svi potrebni sertifikati za komercijalizaciju će biti obezbeđeni na osnovu ovog serijskog modela.“ On je dodao da je ovo tačka koja razdvaja pionire od sanjara.

Očekuje se da nakon predstojećih testiranja i dobijanja finalne licence, automobil bude spreman za proizvodnju sledeće godine. Koncept je prvi put prikazan 2008., dok su inicijalni testni letovi započeli 2011.

Osnovni Pal-V Liberty će koštati oko 280.000 funti, s tim što će specijalna inauguralna edicija poneti cenovnu etiketu sa preko 420.000 funti.

 

(253)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments