1. Home
  2. Vesti
  3. Sud: Modna kuća plaća odštetu vlasniku zbog isprljanih sedišta na Mercedesu
Sud: Modna kuća plaća odštetu vlasniku zbog isprljanih sedišta na Mercedesu

Sud: Modna kuća plaća odštetu vlasniku zbog isprljanih sedišta na Mercedesu

1.07K
11
Podelite sa prijateljima:

Već smo pomalo i navikli na situacije u kojima besni vlasnici (pokvarenih) automobila podnose tužbe protiv proizvođača vozila, zahtevajući isplate odšteta zbog neispravnosti na kupljenom četvorotočkašu, ali sada imamo nov i zabavan primer s malo drugačijim akterima. Naime, tužilačka strana ostaje ista, ali se na optuženičkoj klupi našo proizvođač odevnih artikala od džinsa, čiji se proizvod, pokazao nekvalitetnim uzrokujući neočistive mrlje od farmerki na sedištima zlosrećnog Mercedes-Benza GL 550!.

Pomalo bizaran slučaj postao je deo sudske prakse Ruske Federacije, a za to je između ostalih, zaslužan i Gradski sud Kurgana, gde je podneta tužba od strane fizičkog lica čiji je cilj bio zaštita prava potrošača.

Na dan 27. januar 2019. godine, Efremov, inače tužilac, je pazario jedan par farmerica u maloprodajnim objektima pod kontrolom preduzeća Gloria Jeans, inače proizvođača popularne garderobe izrađene od džinsa. Da obraduje noge svoje, Rus je izdvojio sumu od približno 22 evra.

Efremov je često voleo da upravlja svojim krosoverom Mercedes-Benz GL 550, kada je nosio baš te pantalone. Međutim, čovek je nakon izvesnog vremena primetio da na tkanini na sedištu, kao i na panelima vrata ostaju fleke od džinsa koje nije uspevao da skine ni na koji način, uprkos svom trudu ovog sveta.

Stoga je vlasnik Mercedesa podneo tužbu u kojoj je istaknuto da bi želeo da ostvari naknadu od krivca za štetu, koja bi između ostalog bila dovoljna kako bi enterijer bio vraćen u prvobitno stanje. Ovlaščeni sudski veštak YurAvtoExpert LLC je procenio da bi popravka koštala celih 3.440 evra, pri čemu je verovatno predvideo zamenu sedišta vozača i unutrašnjeg panela na vozačevim vratima.

Pre pokretanja spora, oštećeno fizičko lice je pokušalo naplatiti se od Glorije Jeansa, međutim bezuspešno. Stoga je slučaj i morao da završi na sudu.

Sud je naredio veštačenje, a nalazi su pokazali da su pantalone bile ofarbane „nestabilnom bojom“, te da je to manjkavost proizvoda koji je plasiralo modno preduzeće. Ispostavilo se čak da ni nogavice nisu iste dužine, kao i da nije upotrebljen dovoljno kvalitetan konac za štep. Sve ovo drugo, sud bi oprostio, ali preko nestabilnosti boje, u kontekstu podnetog tužbenog zahteva, nikako nije mogao da pređe.

Iz tog razloga, sud je poništio kupoprodajnu transakciju u kojoj je tužilac pazario farmerke i dodelio kupcu investiranih 22 evra nazad, naravno na teret proizvođača garderobe.

Međutim, to nije bila sva patnja za kompaniju Gloria Jeans, koja je morala da izdvoji i pomenutih 3.440 evra za popravku Mercedesa. Sud je na listu dodao i naknadu za duševne boli uznemirenog kupca pantalona, u iznosu od 29 evra, ali i kaznu zbog odbijanja da se povinuje legitimnom zahtevu kupca u iznosu od 1.750 evra.

Kao šlag na torti, tuženoj strani su došli i sudski troškovi u iznosu od 85 evra, dok je Efremov mogao da zadrži farmerke u koje je investirao svega 22 evra, ali koje su mu donele skoro 7.000 evropskih novčanica, ukoliko kazna za nepostupanje po zahtevu kupca ide na račun tužilačke strane.

AutoRepublika

(1073)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

„Kupio sam na buvljaku posteljinu za krevet u plavoj boji, ujutru se probudio kao Avatar“

TNT

Uredniče, ako mogu dva pitanja – hoće li biti novih članaka Gorana Jurkovića? Nema ga ni u komentarima, a od njega smo baš puno učili o hibridima i baterijama. MadMax nestade?

BojanNeki

MadMax se kladio svakog dana prošle godine da će propasti Tesla pa ga je sada sramota. A šta će vam Goran kada sam tu JA, haha.
Evo obojici je oprošteno 😉

TNT

Poštovani Pavle, ne znam ko je ovaj Zvek(zd)an i zašto na moje pitanje odgovara umesto Vas…?

hercegovac

Slažem se da bi gospodinu Jurkovicu trebalo dati vise prostora jer covjek edukuje i širi vidike o novim tehnologijama na valjan i cinjenicno potkreljen nacin. AR samo dobija sa takvim ljudima u svojim redovima.

Don

Vozi takvo auto a kupuje farmerice za 22€ od noname firme?

moron

Pa, kako bi drugačije za njega uštedeo ?