1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Bosch: Automobilska industrija je na zalasku
Bosch: Automobilska industrija je na zalasku
1

Bosch: Automobilska industrija je na zalasku

567
1
Podelite sa prijateljima:

Globalna proizvodnja automobila je možda dostigla svoj vrhunac, objavio je tokom jučerašnjeg dana snabdevač ovog industrijskog sektora Robert Bosch, obaveštavajući javnost o ukidanju radnih mesta i preispitivanju aktuelnog poslovnog modela, kako bi se kompanija lakše suočila s padom poslovne dobiti od 44% koji je obeležio prošlu godinu, kao i opštim padom tražnje za četvorotočkašima.

Analitičari očekuju da do pada u proizvodnji automobila dođe i treću uzastopnu godinu. Za 2020., prognoze idu u smeru minusa od 2,6%, odnosno obima od ukupno 89 miliona sklopljenih vozila. Pad će se dogoditi kao posledica prilagođavanja posrnuloj tražnji na teritoriji Kine, Evrope i Sjedinjenih Američkih Država, navodi snabdevač čije je sedište u Štutgartu.

„Veoma je moguće da smo za nama ostavili vrhunac industrije proizvodnje automobila,“ kazao je Boschov izvršni direktor Volkmar Dener.

Dener je izneo i pretpostavku da će se negativni trendovi produžiti na period sve do 2025. godine. Pad će se u tekućem dvanaestomesečnom periodu zaustaviti na 10 miliona četvorotočkaša, ukoliko se za osnovu uzme obim proizvodnje iz 2017.

Bosch je javnost upoznao sa ostvarenim finansijskim rezultatima za prethodu godinu, pa smo tako saznali da je kompanija ostvarila dobit pre obračuna kamata i plaćanja poreza (EBIT), u iznosu od 3 milijarde evra, što je za 44% manje od lani generisanih 5,4 milijardi evropskih novčanica. Dakle, prošle godine je EBIT bio na nivou od 4%, odnosno za 3% manji nego što je ostvaren u uporednoj godini. Naveden je i razlog ovakvog razvoja događaja, a on se krije u kontrakciji tražnje, pre svega u najmnogoljudnijim zemljama planete: Kini i Indiji.

S druge strane, Bosch je profitirao na činjenici da su vozila postala sve složenija, pa je tako uprkos padu tražnje, kompanija zabeležila stabilan iznos prihoda od 77,9 milijardi evra. Sve kompleksnija konstrukcija vozila podrazumeva i sve veći broj prodatih komponenti i sistema, ugrađenih u ista.

Prelazak na električne pogonske sklopove bi mogao značiti šansu za proizvođače komponenti, posmatrano na dugi rok. Ipak, kratkoročno ovaj trend donosi smanjenje obima uposlene radne snage, tvrdi Dener.

Dok je deset radnika neophodno da se proizvede sistem za ubrizgavanje dizel goriva, njih troje je angažovano na sklapanju istog sistema za benzinske automobile. Istovremeno, samo je jedan lik dovojan da bi se okončala proizvodnja električnog motora, nastavlja izvršni direktor kompanije Bosch.

Kao posledica takvih okolnosti, doći će i do smanjenja broja radnih sati, prinudnih prekida ciklusa proizvodnje i ostalih vidova skraćenja angažmana ljudi. Ipak, Bosch se suzdržao od prognoziranja, to jest od kvantifiovanja obima ovog problema, odnosno očekivanog trenda.

Tokom prethodne godine, broj zaposlenih u Boschu je pao za 6.800 duša na ukupno 402.800 osobe s aktivnim potpisanim ugovorom o radu. Od toga, 2.000 individua se suočilo s gubitkom posla u Nemačkoj, dok je kroz isti stres prošlo 3.600 llčnosti iz Azije i Pacifičke regije.

Dener je dodao da kompanija Bosch gaji nadu da će plasirati robe vezane za električne automobile u vrednosti koja nadmašuje milijardu evra, a da će polovina tog iznosa biti izdvojena u fond za ulaganja u oblast elektromobilnosti za 2020. godini.

Bosch kreće i s proizvodnjom sistema dugog dometa LIDAR, kao nove kategorije senzora. U planu je i pokretanje proizvodnog ciklusa za vodonične gorivne ćelije što je zamišljeno da se dogodi tokom 2022. godine.

AutoRepublika

(567)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Dzoniz

Ovo je verovatno neka uteha za akcionare. Čuj dostigla svoj vrhunac, možda u Evropi, u Aziji itekako ima prostora za razvoj.