1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Renault svodi učešće u kapitalu Nissana na istih 15% koliko je i u kontra smeru
Renault svodi učešće u kapitalu Nissana na istih 15% koliko je i u kontra smeru

Renault svodi učešće u kapitalu Nissana na istih 15% koliko je i u kontra smeru

174
0
Podelite sa prijateljima:

Sudeći po objavi japanskog poslovnog magazina Nikkei, Renault bi mogao da otuđi više od polovine akcija Nissana koje drži u svom portfelju. Japanska kompanija je partner francuskoj grupaciji od 1999. godine, što ga čini istorijskim ortakom i ova promena koja se najavljuje jeste krupna. Renault bi tako svoj udeo u Nissanu, sveo sa aktuelnih 43% na svega 15%. Uostalom, toliko i Nissan poseduje u Renaultu.

Trilaterarni sastanak u Tokiju je započeo u ranijem delu ove nedelje i tokom održavanja istog se povela priča o ovoj mogućnosti. Ujedno, susretu je prisustvovao i član alijanse koji je kasnije stigao u ekipu. Pričamo o japanskom proizvođaču znanom kao Mistubishi.

Evorpskog partnera je predvodio predsednik grupacije Žan-Dominik Senar koji priprema firmu za značajno smanjenje udela u Nissanu. Težinu vesti, odnosno verodostojnost iste, ne bi trebalo da bude upitna, s obzirom na to da je preneo ugledni Nikkei. Novinari ovog lista su preneli da bi sve akcije koje bi zadržao Renault, bile bez prava glasa, to jest da bi bile preferencijalne. Na ovaj način bi se u potpunosti iznivelisao kapital odnos na relaciji Renault – Nissan (i obrnuto).

Da li bi ovaj navodni pristup prodaji akcija u vlasništvu Renaulta mogao biti povezan sa nedavnim spajanjem interesa ovog galskog društva i kineskog proizvođača po imenu Geely? Da li bi se to moglo preciznije povezati sa novoosnovanim entitetom Renaulta koji je nazvan Horse (posvećen termičkim i hibridnim motorima) koji su potonji tek formalizovali početkom novembra?

Nemoguće je to potvrditi u ovoj fazi, ali ostaje činjenica da je Nissan izrazio rezerve u vezi sa ovom poslovnom idejom, posebno strahujući za zaštitu svojih prava na intelektualnu svojinu, naveo je svojevremeno Reuters, a i mi smo pisali na tu temu.

Za sada, ni čelnici Renaulta, a ni Nisanovi, nisu imali šta da komentarišu, odnosno oglušili su se na zahtev novinara da se izjasne. Ova najava bi ipak imala nešto što bi moglo da bude u suprotnosti sa tonom razgovora u utorak. Pre dva dana, Žan-Dominik Senar i njegov kolega Makoto Učida, generalni direktor Nissana, uveravali su javnost da poverenje među stranama, nikada nije bilo tako dobro kao što je upravo sada.

Utorak je ujedno i dan kada je teoretski trebalo da se pomene i utvrdi koji je tačan datum dogovora o njihovim budućim zajedničkim projektima. Uzalud smo čekali na to, barem za sada…

AutoRepublika

(174)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments