1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Industrija
  5. Renault na putu da ozvaniči Luku de Mea kao novog šefa kompanije
Renault na putu da ozvaniči Luku de Mea kao novog šefa kompanije
0

Renault na putu da ozvaniči Luku de Mea kao novog šefa kompanije

153
0
Podelite sa prijateljima:

Renault je spreman da imenuje Luku de Mea, bivšeg šefa Seata, na mesto generalnog direktora kompanije već ove nedelje.

Danas će se održati sastanak Renaultovog odbora, gde će se diskutovati o nominovanju de Mea na poziciju CEO-a. Ipak, Italijan će na novo radno mesto stupiti najranije u julu.

Pedeset dvogodišnji menadžer se nametnuo kao favorit za mesto čoveka broj 1 u francuskoj kompaniji. U međuvremenu, Renault i Volkswagen su došli do dogovora vezanog za klauzulu u ugovoru, koja je mogla da stavi zabranu da de Meo pređe u konkurentsku kompaniju.

Francuski Le Figaro je izvestio da će de Meu bti zabranjeno obelodanjivanja konkurentskih informacija u periodu od pet meseci, a to vreme će morati da provede kod kuće, pre nego što oficijelno započne da radi za Renault. Njegova nominacija takođe treba da se odobri na Renaultovom mitingu akcionara u aprilu.

Osoba iz Renaulta, koja je intervjuisala de Mea, izjavila je za Le Figaro da „on ima viziju za automobilsku industriju i marketing, što je kompaniji preko potrebno.“

Italijanski menadžer je istupio s mesta šefa Seata 7. januara, ali je ostao u VW grupi.

Glavni čovek nemačkog konglomerata, Herbert Dis, rekao je na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu prošle nedelje da je de Meo veovatno u pregovorima s Renaltom.

De Meov uspeh sa Seatom, koji je napravio profitabilnim, pomogao mu je da ga Renaultov odbor odabere kao glavnog kandidata. On je sa Seatom došao do rekordne prodaje, uključujući 517.600 u 2018., uz porast od 11 odsto u odnosu na 2017. On takođe govori francuski, a karijeru je započeo u Renaultu, pre nego što je radio u Toyoti i Fiatu.

Ključno vreme

Deo Meo preuzima Renault u kritično vreme, s profitom i prodajom koji doživljavaju pad. Tu su i duboka pitanja vezana za budućnost dvadesetogodišnje alijanse s Nissanom.

Njegovo imenovanje će pomoći Renaultu da napravi otklon od neprijatnih dešavanja prouzrokovanih hapšenjem, pritvorom i dramatičnim bekstvom Karlosa Gona iz Japana.

Hapšenje bivšeg šefa je obelodanilo duboke podele unutar alijanse, s tim što su neki u Renaultu optužili Nissan da je kovao zaveru za uklanjanje Gona.

Opadajuće finansijske performanse japanskog proizvođača pod Hirotoom Saikavom, generalnim direktorom u to vreme, počele su da zabrinjavaju Renault, koji poseduje kontrolni udeo u japanskoj kompaniji. Nissanov profit je pao za 45 odsto za fiskalnu godinu koja se završila u martu 2019. Renault drži 43 odsto udela u Nissanu, koji zauzvrat poseduje tek 15 odsto akcija u francuskom proizvođaču, i to bez prava glasa.

Što se Renaulta tiče, on je u trećem kvartalu ostvario 1,6 odsto slabiju zaradu, dok je godišnja prodaja pala za 3,4 odsto.

AutoRepublika

(153)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments