1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Kinezi caruju sve očitije: Volkswagen želi da kupi tehnologiju Huaweija
Kinezi caruju sve očitije: Volkswagen želi da kupi tehnologiju Huaweija
4

Kinezi caruju sve očitije: Volkswagen želi da kupi tehnologiju Huaweija

3.12K
4
Podelite sa prijateljima:

Javnost je upoznata sa željom nemačke grupacije specijalizovane za proizvodnju automobila Volkswagen da pazari diviziju kineskog giganta iz sfere informacionih tehnologija po imenu Huawei. Predmet želje Evropljana se odnosi na segment razvoja tehnologije autonomne vožnje. Potencijalni aranžan bi mogao biti težak više milijardi evra, ali još uvek nema preciznijih prognoza.

Dakle, Volkswagen grupa je ušla u pregovore s upravom kineskog tehnološkog giganta i ako budu uspešni, moglo bi doći do akvizicije u kojoj bi nemačka strana stekla pravo na prisvajanje dela Huaweija koji se bavi razvojem samovozećih automobila. Vest na ovu temu je doneo nemački poslovni magazin koji rado pratimo i koji se zove Manager Magazin.

Dvojaki cilj bi bio ostvaren ako bi VW uspeo u naumu. Pod jedan, tehnološka rešenja koja je razvio Huawei bi se mogla naći na vozilima koja nose logotipe pod kontrolom evropskog konglomerata, dok bi pod dva, nemačka firma došla u situaciju da ojača svoj ugled i poziciju na kineskom tržištu.

Sudeći po objavi na specijalizovanom portalu TechCrunch, velike su šanse da bi potencijalni dogovor mogao isprazniti džepove evropske kompanije za silan novac. Inače, Huawei aktivno radi na razvoju tehnologije koja omogućava bespilotnu vožnju od 2019. godine, je imao u planu da utroši oko milijardu američkih dolara, uz angažman oko dve hiljade zaposlenih, kako bi postigao ciljeve vezane za tehnologiju autonomne vožnje.

Huawei je tokom proleća 2021. godine objavio da započinje aktivnosti na razvoju autonomnih vozila u ortakluku s tri kineske kompanije. To su grupacija BAIC, Chongqing Changan Automobile kao i Guangzhou Automobile Group (GAC). U to vreme je Huawei već posedovao tehnologiju autopilota koja je bila dovoljno dobra da omogući autonomnu vožnju na distanci od hiljadu kilometara. Sudeći po objavi razvojnog tima, ispostavlja se da je taj rezultat mnogo bolji od onog kojim se može pohvaliti američka Tesla.

Partnerstvo Volkswagena s Huaweijev će pomoći u realizaciji planova da se osmisle automobili budućnosti. Sudeći po izjavi Herberta Disa, a koju smo preneli tokom prošle (radne) nedelje, autonomna vozila će se proširiti u narednih četvrt veka.

AutoRepublika

(3115)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Možda im je bolje da ulože u fabriku vatrogasnih aparata i to onih velikog kapaciteta 😂🤣

moron

Opet se zlo iz tebe javlja 😀
Eh, to ti je naš čovek 😀
Isti kao i ja …

Iznogud Časni

Kad će iz tebe dobro da se javi 😁🤭

Iznogud Časni

Pokušali su sa okeanom, pa nije uspjelo ‘vamo na aparatima caruje Hastor.