1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Analiza: da li će VW Golf preživeti bitku s EV i SUV/krosoverima?
Analiza: da li će VW Golf preživeti bitku s EV i SUV/krosoverima?
5

Analiza: da li će VW Golf preživeti bitku s EV i SUV/krosoverima?

431
5
Podelite sa prijateljima:

Usred aktuelne debate u Nemačkoj vezanu za budućnost automobila, predsednik zemlje je požurio u Volfsburg da bi se obratio zabrinutim Volkswagenovim zaposlenima.

Društvo je konačno shvatilo da s preostalim rezervama fosilnih goriva treba baratati mnogo pažljivije, upozorio je Štajnmajer u novembru, rekavši da se ono „ne može više eksploatisati bez posledica“.

Održanje resursa je ključno za održanje industrije, što znači i za današnji način života ljudi. Odvažni novi model, dizajniran upravo s tim ciljem, nosi sa sobom nadu za zabrinutu radnu snagu. Preduzimajući korake već sada, predsednik Nemačke je predvideo da „će automobili nastaviti da igraju glavnu ulogu u sferi ličnog prevoza“.

Ipak, ovako nešto se već desilo 1974. Automobilska industrija je bačena u ozbiljne probleme tokom naftne krize, a VW je tada bio u ravni s Opelom. Uprkos dolasku Passata, likvidnost se spustila na kritično nizak nivo nakon nekoliko neuspelih pokušaja da se razvije naslednik „bube“.

Spas je došao u vidu legendarnog hedžbeka, kojeg je nacrtao isto tako legendarni Đorđeto Đuđaro. Kompaktan ali u isto vreme prostran, sa poprečno postavljenim motorom i četvoro vrata, Golf je prosto eksplodirao kada je o popularnosti reč. Sa startnom cenom od 7.995 nemačkih maraka, postao je trenutni hit. Samo 31 mesec od početka proizvodnje, milion jedinica je napustilo fabriku u Volfsburgu.

„Proizvodimo ovaj automobil u poslednjih 45 godina, u preko sedam generacija, isporučivši 35 miliona primeraka kupcima. Čitav segment je (u Nemačkoj, ali i kod nas) dobio ime po njemu. On je finansijska i tehnološka osnova naše marke godinama“, rekao je Ralf Brandšteter, glavni operativac u Volkswagenu, prilikom predstavljanja osme generacije Golfa. „Nijedan drugi model nije oblikovao VW na način na koji je to učinio Golf.“

Još jednom, nemački gigant se nalazi na raskrsnici. Još jednom scenario podrazumeva dolazak kompaktnog hedžbeka koji obećava da će definisati buduću eru za Volkswagen. Ovoga puta nije reč o Golfu, već o električnom ID.3.

Uprkos prosperitetu i uspehu, kao i ulozi višedecenijskog bestselera, Golfova budućnost je stavljena pod znak pitanja ozbiljnije nego ikada ranije. Da bi se uskladio sa strožim ekološkim ciljevima koji se tiču emisije izduvnih gasova, VW fokus prebacuje na električna vozila, predviđena da počivaju na posebnoj arhitekturi, čiji je razvoj koštao više od šest milijardi evra. Finansiranje dotične tranzicije može da se zahvali pre svega krosoverima koji donose veliku zaradu, kao što su Tiguan i T-Cross.

Zaglavljen u sredini

„Golf bi uskoro mogao da izgleda kao oni putnici u avionu zaglavljeni u srednja sedišta“, kaže Matijas Šmit, nezavisni industrijski analitičar iz Berlina. „On je u sendviču između dva sumo rvača – rastućem broju SUV/krosovera s jedne i električnih modela s druge strane.“

Analitičari smatraju da bi Golfov naslednik, koji bi bio prodavan ranih tridesetih, u velikoj meri zavisio od budućih ekoloških ciljeva, Euro 7 standarda i redukovanja troškova, što bi dovelo do toga da električni automobili postanu priuštiviji od tradicionalnih.

Na pitanje da li će biti devete generacije Golfa, Brandšteter je odgovorio da „danas ne postoji bilo kakav razlog da ga ne bude“.

Ipak, ne tako davno, ovakvo pitanje nismo mogli ni da zamislimo. Kao najpopularniji automobil u Evropi, Golf dominira u C segmentu. Prema podacima JATO Dynamicsa, na „Starom kontinentu“ je prodat prošle godine u 454.000 primeraka, uključujući i karavan. Golf je po prodaji nadmašio najbližeg pratioca, Ford Focus, više nego dvostruko, a mnoge marke nisu uspele da postignu Golfovu prodaju kroz čitavu ponudu koju imaju.

To ne treba da se zahvali isključivo razvijenoj prodajnoj mreži nemačke marke, koja broji 5.400 salona širom Evrope. Golf je izuzetno popularan i kao polovnjak, zauzimajući u tom segmentu prvo mesto čak i u Francuskoj i Italiji prošle godine.

Jirgen Štakman je 20 godina života proveo u evropskoj filijali Forda, uzaludno tragajući za formulom koja će prekinuti Golfovu dominaciju u segmentu. „Ne možete ga slomiti. Kada god smo mislili da smo blizu, on bi načinio dodatni korak na tehnološkom planu“, rekao je Štakman, koji sada vodi prodaju i marketing za Volkswagen.  „On na savršen način reflektuje javno mnjenje. Ukoliko pogledate prosečnu starost jednog Nemca, ona je praktično identična s prosečnom starošću vlasnika Golfa.“

Reper

Rukovodioci očekuju da će osma generacija ponovo postaviti standarde u klasi, kako u smislu emisije CO2, tako i komfora, kvaliteta izrade i digitalne konektivnosti.

Tri nova 48-voltna blaga hibridna sistema, koji mogu da isključe motor prilikom kretanja po inerciji, biće u ponudi, dok u isto vreme imamo povratak GTE „plug-in“ hibridne varijante, koja će biti dostupna u dva nivoa performansi. Dizelaš će redukovati emisiju azotnih oksida za do 80 odsto, a u planu je i TGI derivat, koji za pogonsko gorivo koristi prirodni komprimovani gas. GTD, Golf R i GTI takođe pristižu ove godine.

Ono što novi Golf izdvaja je činjenica da se radi o tehnološki najnaprednijem Volkswagenovom modelu do sada. Automobil je opremljen potpuno digitalnim kokpitom, ugrađenim ćelijskim modemom za daljinsko ažuriranje i mogućnošću da komunicira sa drugim automobilima i obližnjom infrastrukturom u radijusu do 800 metara. Čak je dostupno i prepoznavanje prirodnog glasa, što uključuje Smart Home integraciju preko Amazon Alexe.

Volkswagenova misija, kada je Golf u pitanju, je jednostavna: kreirati prethodnicu sačinjenu od nove flote digitalno povezanih vozila, koja će privlačiti pet miliona korisnika godišnje u sopstveni virtuelni šoping centar. Ovaj ekosistem pod nazivom „Volkswagen We“, za cilj ima da prodaje nove proizvode i usluge, primera radi, opciju za aktiviranje automatskog tempomata prilikom putovanja na godišnji odmor. Ove funkcije „po narudžbini“ ne samo da obezbeđuju novi vid prihoda, već mogu da vežu korisnika više za marku, povećavajući šansu da on ponovi kupovinu. Čak, na ovaj način bi mogla da se poveća postprodajna vrednost, jer automobil može da se unapeđuje, poput mobilnog telefona. Još uvek nije jasno koliko dodatnih prihoda ovaj sistem može da donese.

Da bi osigurao da su njegovi automobili podesni za ovaj vid poslovnog modela, inspirisanog pametnim mobilnim telefonima, Volkswagen će investirati oko 3,5 milijardi evra u digitalizaciju do 2025., i ujedno revidirati ugovore s prodavcima u Evropi. Nijedan model nije pogodan za ostvarivanje ovako važnog zadataka, budući da se novi Golf u proseku proda svakih 45 sekundi.

„Ovo ga čini jednim od digitalno najrelevantnijih vozila na putevima“, rekao je Šmit, koji takođe objavljuje mesečni izveštaj evropskog tržišta električnih automobila. „Činjenica da je Golf prvi model koji će to dobiti, može da se vidi kao dugoročna nagrada za brojne godine u službi.“

Međutim, u isto vreme, brojni „bagovi“ su odložili lansiranje na evropsko tržište. Složenost Golfovog info-zabavnog sistema se može uporediti sa složenošću kompletnog automobila iz 2010. Ovo je izvršilo svojevrsnu ulogu katalizatora prilikom donošenja odluke da se ubuduće softver razvija unutar kuće, preko novog ogranka, koji je započeo s radom prošlog meseca.

„Imamo milione linija kodova u Golfu, otprilike kao u Airbusu 320“, rekao je Brandšteter.

Nejasna perspektiva

Međutim, postoje rani signali da bi novi Golf mogao da ima teškoće. Brojke pokazuju da je nakon vrhunca iz 2015. (1,06 miliona jedinica) kada je prodat u dvostruko više primeraka od Tiguana, Golf VII prošle godine po prvi put pao ispod svog krosover pandana.

Tiguan je trenutno bestseler marke i verovatno će održati tu poziciju jer se umnožavaju proizvodni pogoni u kojima se on sklapa. Najnoviji je onaj u Džakarti. Iz tog razloga, osnovna verzija Golfa je sklonjena s američkog tržišta, a proizvodnja je centralizovana u Volfsburgu, da bi se bolje očuvalo iskorišćenje kapaciteta fabrike.

Jedina druga lokacija na kojoj će se proizvoditi Golf je Fošan u Kini, u okviru zajedničkog FAW-VW poduhvata, jednog od dva najveća u najmnogoljudnijoj zemlji sveta.

Da bi se troškovi držali pod kontrolom, investicije u proizvodnju Golfa su prepolovljene na vrednost koja se našla u srednjem rasponu mereno u stotinama miliona evra. Grubo, oko 80 odsto postojeće opreme u karoserističkom odeljenju se može ponovo korisititi, jer je MQB platforma u velikoj meri prenesena sa sedme generacije. Prosečno vreme prozvodnje po modelu je smanjeno za sat vremena, što je napredak od oko četiri odsto, uprkos dodavanju dodatnih 100 metara kablova. VW je takođe ukinuo manje popularnu verziju s dvoje vrata.

„Golf se suočio s izazovima na više frontova, što će se samo intenzivirati kada je o novoj generaciji reč“, rekao je Džonaton Poskit, direktor globalne prognoze prodaje u LMC Automotiveu. On predviđa vrhunac prodaje od oko 630.000 jedinica naredne godine. To bi predstavljalo pad u odnosu na 702.000 iz 2019. U prevodu, tokom životnog ciklusa osme generacije bi trebalo da se proda oko 4,5 miliona automobila, što je milion manje u odnosu na prethodnika.

„Nastavlja se tržišni trend koji jasno favorizuje SUV/krosovere, što se posebno odnosi na Volkswagen i modele kao što su T-Cross i T-Roc, koji vrše dodatni pritisak na tržišno učešće konvencionalnih automobila poput Golfa“, dodao je Poskit.

Superiorni naslednik?

Ne postoje garancije da nova generacija Gofa neće biti i poslednja. Odluka donesena krajem 2015., da se razvije posebna MEB arhitektura za električna vozila, mogla bi da zapečati sudbinu najprodavanijeg VW-ovog modela u istoriji. Nemačka marka nije želela da nastavi sa čisto električnim e-Golfom koji se proizvodio gotovo šest godina. Umesto toga, dizajniran je potpuno novi model, novog imena.

Ono sa čim su izašli inženjeri i dizajneri je viši profil, povećani točkovi i sabijeniji prednji deo, gde obično počiva motor. S tom „novopronađenom slobodom“, odnosno kreiranjem novog automobila „od glave do pete“, stvoreno je prilično drugačije vozilo u smislu izgleda i proporcija, koje u isto vreme obećava da će biti daleko superiornije.

ID.3 elektromobil preti da u senku baci Golf u ulozi centralnog nosioca nove tehnologije u Evropi. U njegovom „srcu“ se nalazi električna arhitektura nazvada „E cubed“, koja poseduje mnogo višu stopu transfera podataka u poređenju s Golfovim CAN-FD sistemom, obezbeđujući, primera radi, mogućnost da ID.3 poseduje vetrobran s proširenom realnošću.

E-Golf, koji će biti ukinut, od 2014. se prodavao u više od 100.000 primeraka godišnje. Bez ikakve sumnje, njegova zamena će nadmašiti tu brojku već u prvoj godini na tržištu.

„ID.3 je kompakt kao Golf, agilan kao Up!, nudi prostor jednog automobila iz D segmenta, uz posedovanje dinamike jednog GTI-a“, rekla je Zilke Bagšik, šefica prodaje i marketinga za VW-ove električne automobile.

Dok je VW iskoristio svoj uticaj generalnog sponzora nemačke fudbalske reprezentacije, pozvavši selektora, Joahima Leva na premijeru Golfa u Volfsburgu, kancelarka Angela Merkel je izdvojila vreme u svom zgusnutom rasporedu da bude prisutna na početku proizvodnje ID.3 u Cvikauu.

Ipak, u ovoj ranoj fazi, električni automobili neće biti kadri da isporuče obim neophodan da bi jedna fabrika, poput one u Volfsburgu, bila dovoljno zaposlena. Najveća svetska interkonektovana fabrika automobila zapošljava 8.400 duša, samo u okviru proizvodnje Golfa i njegovih derivata.

Analitičari smatraju da diversifikacija sama po sebi ne mora nužno da bude loša, jer ukida raniju zavisnost Volkswagena od Golfa kada je reč o profitu i obimu. Slaba inicijalna potražnja za petom generacijom, bila je okidač za krizu u kompaniji, a skupo mulitilink rešenje zadnjeg ogibljenja je odbačeno kao standardno kod odlazeće sedme generacije.

Iako Šmit smatra da Volkswagen raspolaže svim neophodnim resursima da zadrži Golfove kupce i spreči ih da „odlutaju“ do nekog drugog proizvođača van VW grupe, Poskit iz LMC-a ipak vidi ozbiljan rizik. „Golf je centralni stub Volkswagenove premijum cenovne politike“, rekao je on. Prebacivanje na unosniji Tiguan na kraju bi moglo na dugoročnom planu dovesti do razređivanja marže, ukoliko VW izgubi tu sposobnost stečenu uz pomoć Golfa, što podrazumeva nešto više cene.

Konkurencija u segmentu kompaktnih krosovera je mnogo oštrija, jer tu su etablirani rivali poput Nissan Qashqaija ili BMW-a X1.

Uprkos slabljenju potražnje za tradicionalnim modelima iz C segmenta, Štakman kaže da „bi prihvatio gotovo svaku opkladu“, da će menadžment odobriti razvoj naslednika Golfa 2023. Nijedan VW-ov model na taj način ne simbolizuje DNK marke i nemačke radne snage, smatra on.

„Tiguan je naravno veoma važan“, rekao je Štakman u vezi sa drugim najvažnijim proizvodom koji dolazi iz Volfsburga. „Međutim, ukoliko pitate tim, u koji model bi investirali svoju životnu energiju, to je Golf.“

AutoRepublika

Priredio: Pavle Barta

(431)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

ovo je cisto obmanjivanje ljudi da je ud dobar kao golf, pa kad nas vec sile da idemo sa susa jer kazne, poreze niko vise nece moci izdrzati pa ce tako silom prilika morati na baterije, osim ak ne ostane na hibridima,. Bez brige za vw, oni ce propagandom rijesiti javnost i uvjeriti je da kupuju njihove proizvode jer su isti, dobri, kvalitetni, pouzdani i da su etaloni za svaku klasu, a oni koji misle svojom glavom znaju da nista od navedenog nije istina. No, vw ima povecih problema jer UD je ud, znamo koji, od automobila. Kad sjednete u… Pročitaj više »

Zvezdan Božinović

Ima nešto taj Golf. Možeš voleti Golfa bez da poštuješ VW, to je čudo jedno. Pre par meseci smo dobili jednog u firmi 1,2 TSI (2016.). Uzeh ga u petak da ga operem u dvorištu posle posla. Tih 30 kilometara vožnje s njim me je podsetilo zašto je toliko popularan, dok se eto mojoj ženi ništa na njemu nije dopalo. Ona kaže da ima očajan enterijer, da je nestabilan… Ok, ok, nije premijum, ali jeste solidan enterijer i jeste stabilan. S druge strane, VW kao poslovni model…. šta reći. Redukuju cenu koštanja a napucaju prodajnu cenu. Malo nemoralno. S druge… Pročitaj više »

Zvezdan Božinović

Ne rekoh još ovo. Pavle care, alal vera i hvala za članak. Maternji jezik je ipak maternji, mučno je disati na engleskom 🙂

moron

Naravno da ce postojati i Golf 10. I Golf 15 …
Ime neće biti ukinuto. Kao ni kod drugih (corolla, civic …). Čisti marketing.