1. Home
  2. Vesti
  3. Nova Toyota Mirai u pripremi za masovnu proizvodnju
Nova Toyota Mirai u pripremi za masovnu proizvodnju
1

Nova Toyota Mirai u pripremi za masovnu proizvodnju

423
1
Podelite sa prijateljima:

Druga generacija vozila koje za pogon koristi vodonične gorive ćelije, Toyota Mirai je debitovala u oktobru na Salonu automobila u Tokiju i to u formi konceptnog modela. Sada prefiks “koncept” gubi smisao jer je kompanija objavila fotografije serijskog modela.

Mirai koji će na proizvodne trake, od jesenas izloženog koncepta se razlikuje samo po drugačijim oznakama, većim retrovizorima i farovima za maglu u centralnoj zoni zadnjeg branika. Spektakularan Mirai je dug skoro pet metara, a odluka proizvođača da ga uvede u masovnu proizvodnju u skoro neizmenjenom obliku u odnosu na prototip, za svaku je pohvalu!

Na isti način kao što je to slučaj i kod spoljašnosti Miraija, i enterijer će ostati skoro netaknut, izuzev za činjenicu da je Tokiju prikazana varijanta, na kojoj je obruč upravljača smešten sa desne strane. Serijska verzija će posedovati volan na onoj strani “na kojoj Bog zapoveda da bude”.

Glavni ekran je smešten direktno ispred vozača, dok je onaj drugi, koji je osetljiv na dodir, iskorišćen za praćenje postavki multimedijalnog sistema. Taj ekran je po dijagonali dugačak 12,3 inča. Putnička kabina je predviđena za smeštaj do petoro ljudi, što dobija na značaju ako se zna da je prethodni Mirai bio četvorosed.

Ipak, pojedinosti o pogonskom sklopu su još uvek obavijene velom tajne, iako se zna da će novitet i u ovoj iteraciji posedovati elektro-hemijski generator, kao i da će ukupan kapacitet vodoničnih cilindara, kojih će sada biti tri umesto ranija dva, porasti sa nekadašnjih pet na akutelnih šest litara gasa.

Kao rezultat toga, domet s jednim punjenjem rezervoara je za 30% veći u odnosu na prvu generaciju. To znači da, ako je Mirai u prvom pokolenju obećavao autonomiju od 650 kilometara po NEDC ciklusu, što je u stvarnosti bilo drastično manje, onda proizilazi da će domet novog (s punim rezervoarima) iznositi nekih 845 kilometara. Opet, i ovo treba uzeti s rezervom jer smo se poslužili samo prostom matematikom, bez prevođenja u cifre prema WLTP-u.

Nove detalje o vozilu ćemo biti u prilici da saznamo u delu godine koji je bliži novogodišnjoj noći, kada će Mirai debitovati na matičnom tržištu, ali i u Americi i Evropi. Proizvođač se nada da će novitet u komercijalnom smislu biti uspešniji od modela koji nasleđuje, a koji je u četiri godine tržišnog života isporučen na 10 hiljada adresa.

AutoRepublika

(423)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Ne primijetih da je vrlo nounar iznio cijenu auta , no možda mi je promaklo. Nadam se da će novi model biti , kako su ranije obećali, kudikamo jeftiniji od prvog (čija je cijena bila 78000€), a treća generacija (tvrdili su tada) bi trebala biti u rangu hibrida.
Hjundai nexo, je bio jeftiniji (cca 68000€), nudi više prostora ali jeftinije materijale , lično ne volim vidjeti u autu onu sivu boju plastike a ni takvu plastiku kakvu su stavili u hjundai.
Peki, šta čekaš sa testom? Uzmi nešto od ova dva auta i otpici negdje na more, da vidimo utiske.