1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Prvi serijski automobil sa turbo motorom
Zanimljivost dana: Prvi serijski automobil sa turbo motorom

Zanimljivost dana: Prvi serijski automobil sa turbo motorom

872
0
Podelite sa prijateljima:

Ne, nije došao iz Porschea, a ni iz Saaba. Nasuprot verovanju, došao je od jedne američke kompanije iako je takvo tržište najpoznatije po velikim atmosferskim V8 motorima. Ali želja da se napravi američka Volkswagen „Buba“ i General Motors (GM) je bio primoran da razmotri tehnologiju na kojoj je radio još od 1950-ih godina.

Do navedenog perioda turbo motori su bili korišćeni uglavnom u avijaciji i u komercijalnim vozilima pre nego što je Chevrolet Corvair postao prvi automobil sa takvom tehnologijom i među serijskim automobilima.

Corvair (kombinaciji reči Corvette i Bel Air) je bio prvi moderni kompaktni automobil GM-a i debitovao je 1960. godine. Kompanija je primetila da konkurencija uglavnom ima uspeha sa sličnim proizvodima, a recesija iz 1958. godine je povećala potražnju. Za razliku od novih rivala kao što su Ford Falcon i Plymouth Valiant, Chevrolet je odlučio da eksperimentiše sa Corvairom. On nije bio samo umanjena verzija već postojećih Chevroleta, a takođe je doneo i moderno ogibljenje i bokster motor sa šest cilindara postavljen pozadi (tri godine pre Porschea 911).

Posle ranih uspeha sa sedanom, ponuda je proširena i na karavan i kupe pod Monza oznakom. Monza se pokazala izuzetno popularnom među kupcima, ali sa samo 110 konjskih snaga ispod haube nije bila na ničijoj listi performantnih automobila.

Rivali iz Forda i Plymoutha su debitovali modele sa V8 motorima, ali kako je Corvairov motor bio postavljen pozadi nije postojao prostor za veću zapreminu od standardne 2,7-litarske. Iz tog razloga, GM se okrenuo tehnologiji na kojoj je njegova divizija Buick eksperimentisala još od 1950-ih godina – turbo.

U slučaju Corvaira on je podigao snagu na 150 konjsih snaga, a premijera je stigla početkom 1962. godine. Nekoliko meseci kasnije sestrinska kompanija Oldsmobile je debitovala i svoj turbo motor na modelu F-85, ali je on bio nešto veći V8. Za samo dodatnih 317 američkih dolara, kupac je dobijao ne samo moćniji motor već i novi četverostepeni manualni menjač, modifikovano ogibljenje i veće kočnice.

Već prve godine je prodato oko 33.000 jedinica, a kupcima se dopala veća snaga bez da se povećala potrošnja. Tu je i dalje bilo dosta mana, pre svega po pitanju „turbo“ rupe, ali malo ko je bio nezadovoljan sa sportskim kupeom koji je mogao da dostigne 100 km/h za manje od devet sekundi.

Nažalost za Chevrolet, Ford je 1964. godine debitovao novi Mustang sa čak četiri V8 motora. Mustang je doneo i sportski dizajn i nižu cenu pa se Chevrolet brzo bacio na posao sa naslednikom, a tri godine kasnije će debitovati Camaro. Poslednja godina za Corvair turbo je bila 1966., a godinu dana kasnije ovaj automobil je penzionisan.

Na slikama se nalazi druga generacija (1965.-1966.) sa kojom sam se nedavno sreo na skupi klasičnih automobila. Prelepi dizajn i moćniji motor od 180 ks nisu bili dovoljni da sačuvaju Corvair od izumiranja, a GM će se ponovo oprobati sa turbo motorima tek krajem 1970-ih godina sa Buick Regalom.

Zorna Tomasović

(872)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments