1. Home
  2. Vesti
  3. Pored Amerike, BMW najpopularniji premijum i u Kini
Pored Amerike, BMW najpopularniji premijum i u Kini
0

Pored Amerike, BMW najpopularniji premijum i u Kini

159
0
Podelite sa prijateljima:

Iako je na globalnom planu Mercedes ipak zadržao vodeću poziciju među luksuznim brendovima, na dva najveća svetska tržišta, krunu je preuzela bavarska kompanija. BMW kao poslovna grupacija, takođe je ispred Daimlera, po broju prodatih vozila na svetskom nivou.

Poznato je da je automobilsko tržište Kine, tokom prošle godine doživelo pad. Međutim, uprkos takvom globalnom trendu, nemački BMW je doživeo dvocifreni rast prodajnih brojki, zahvaljujući isporuci za 13,1% više automobila u odnosu na 2018. godinu.

Takav pozitivan prodajni pomak je uslovio da BMW zauzme mesto na prodajnim rang listama ispred Mercedesa i Audija, u Pekingu su u petak to naveli nadležni iz minhenske kompanije. Doduše, Bavarci uz podatke o prodaji BMW-a uvek pridodaju i reference Minija.

Ukupan broj prodatih automobila proizvođača iz Bavarske se tako popeo na brojku od 723.680 jedinica. Prikladan je bio momenat da se oglasi i šef BMW-a za teritoriju Kine, Johen Goler, koji je govorio o „poželjnom, visoko kvalitetnom rastu“.

Rastu prodaje su sa više od 50% doprineli pripadnici X serije. BMW X3 je plasiran u tiražu od 120.000 primeraka dok je BMW X5 isporučen na više od čak 173.000  adrese. Interesantno je da je najmanji broj isporuka vezan za najmanji klasičan krosover. Model X1 je pronašao put do 96.000 srca kineskih kupaca, a razlog skromnijeg rezultata u odnosu na gabaritniju braću treba tražiti u vremešnoj ponudi kompaktnog premijum SUV-a.

Prodaja electričnih automobila je takođe doživela snažnu ekspanziju. Uz plasman od 50.000 primeraka, rast se zaustavio na 34,1% više isporučenih automobila koje Kinezi svrstavaju u takozvani NEV segment (New Energy Vehicle).

Još za kraj da navedemo da je ukupan pad tražnje za automobilima u Kini tokom prošle godine iznosio 7,5%, kako je objavila Asocijacija za putničke automobile (Passenger Car Association – PCA). Na taj način, ponovio se sličan tržišni scenario onom iz 2018. godine, što se dešava po prvi put nakon dve uzastopne decenije kontinuirane ekspanzije tražnje.

Naslovna fotografija prikazuje BMW iNext na Salonu automobila u Šangaju.

AutoRepublika

(159)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments