1. Home
  2. Vesti
  3. Porsche sledeće godine predstavlja modele Taycan i Cayenne kupe
Porsche sledeće godine predstavlja modele Taycan i Cayenne kupe
0

Porsche sledeće godine predstavlja modele Taycan i Cayenne kupe

208
0
Podelite sa prijateljima:

Prvi električni automobil marke Porsche poneće naziv Taycan, a u prodajne salone stiže krajem 2019. godine. Sam naziv modela se može prevesti kao “živahan konj”, a može se povezati i sa kompanijskim amblemom.

Sportski automobil će posedovati dva para vrata, a publici je prvi put predstavljen na Salonu automobila u Frankfurtu, u formi konceptnog vozila Mission E. Krosover verzija identičnog modela je prikazana proletos u Ženevi.

Iako Porsche trenutno u gami poseduje više modela koji koriste plug-in hibridnu tehnologiju, ovo će biti prvi čisto električni automobile marke. Porsche je već prodao preko 900 primeraka modela Porsche 918 Spyder, koji je proizveden u ograničenoj seriji, a takođe koristi plug-in hibridnu postavku.

Taycan bi trebalo da bude u stanju da obavi sprint do “stotke” za oko 3,5 sekundi, zahvaljujući paru elektromotora koji isporučuju u zbiru oko 600 konjskih snaga. 

Imajući u vidu imidž Porschea, koji nije utemeljen samo na pukom ubrzanju na pravcu, za Taycan Nemci obećavaju „takav nivo stalno dostupne snage kakav ne poseduje niti jedno drugo električno vozilo.“ Za razliku od Taycana, ostala električna vozila nisu u stanju da pruže više serija naglih ubrzanja zbog pregrevanja baterija. Maksimalna brzina noviteta će biti oko 250 km/h.

Porsche Taycan bi trebao da poseduje autonomiju od oko 500 kilometara, uz pogodnost da za samo petnaest minuta punjenja na brzom punjaču, poseduje autonomiju od preko 400 kilometara.

Nemačka super luksuzna marka je angažovana u partnerstvu sa više kompanija, na postavljanju oko 500 stanica za brzo punjenje, duž autoputeva, kao i u američkim prodajnim salonima pod kontrolom kompanije. Kao deo Volkswagen grupe, Porsche je deo sličnog evropskog projekta u kome učestvuje i BMW i Ford.

Očekivana početna cena za ovaj novitet je oko 80.000 evra. Zvaničnici kompanije navode da će uskoro uslediti promocije i novih elektromobila sa oznakama Porsche.

Otprilike u isto vreme, evropskim kupcima će biti predstavljen i kupe krosover Cayenne, koji neće biti moguće kupiti u verziji sa dizel motorom. Pogonski sklopovi će se zasnivati na V6 i V8 benzinskim agregatima. Iako nema zvanične potvrde, očekuju se i hibridne verzije.

(208)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments