1. Home
  2. Vesti
  3. Geely i Mercedes-Benz u sve strasnijem zagrljaju
Geely i Mercedes-Benz u sve strasnijem zagrljaju
0

Geely i Mercedes-Benz u sve strasnijem zagrljaju

231
0
Podelite sa prijateljima:

Ugledna kineska poslovna grupacija Zhejiang Geely Holding Group Co Ltd je u sredu izdala zajedničko saopštenje s nemačkom luksuznom markom koja se bori s teretom dizelgejt optužbi Mercedes-Benzom, u kom se navodi da će obe strane uložiti po približno 390 miliona američkih dolara, kako bi zaživelo zajedničko preduzeće koje bi se bavilo proizvodnjom „inteligentno elektrifikovanih premijum“ vozila marke Smart.

Kineski priobalni grad Ningbo će biti sedište zajedničkog poduhvata s ravnopravnom strukturom kapitala koje je dobilo dozvolu za rad od strane regulatornih tela, naveli su investitori. Kao što je to i Mercedes-Benz, tako je Smart brend pod kontrolom društva Daimler AG.

Zajednički poduhvat će posedovati organizovane proizvodne kapacitete na teritoriji Kine dok će prodajne aktivnosti biti vođene na kineskom i nemačkom tržištu, naveli su proizvođači. Geely će se baviti inženjering sekcijom u vezi proizvodnje automobila marke Smart dok će Mercedes-Benz preuzeti odgovornost za celokupan stil i pojavu zajedničkog proizvoda, stoji u saopštenju.

Partneri će imati po tri izvršna rukovodioca u odboru direktora, dok će funkciju izvršnog direktora preuzeti čovek iz Geelija, Tong Ksijangbei.

Geely je brzo narastao zahvaljujući brojnim poslovnim kombinacijama u kojima je pripajao druge kompanije, počev od epske kupovine švedskog Volvoa od američkog Forda tokom 2010. godine. U 2018. godini, Kinezi su kupili 9,7% akcija Daimlera i uspostavili su zajednički poduhvat sa štutgartskim proizvođačem koji je na teritoriji Kine nudio i nudi usluge deljenja vozila s vozačem.

Najsvežija objava nemačko-kineskog poslovnog para dolazi samo mesec dana kasnije u odnosu na jednu sličnu. Tada su Great Wall Motor Co Ltd i BMW AG osnovali zajednički poduhvat kojim je utemeljen proizvođač električnih automobila marke Mini. Montaža Minija će se odvijati u Kini, kao najvećem svetskom proizvođaču elektrifikovanih vozila gde je i tražnja za malim elektromobilima u ekspanziji.

AutoRepublika

(231)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments