1. Home
  2. Vesti
  3. Fiat 500 i Panda dobijaju hibridni pogon
Fiat 500 i Panda dobijaju hibridni pogon
1

Fiat 500 i Panda dobijaju hibridni pogon

454
1
Podelite sa prijateljima:

Dva urbana aduta FCA, 500 i Panda, dobijaju hibridnu asistenciju.

Fiatovi mališani u 2020. ulaze s blago hibridnim sistemom, dostupnim u sinergiji s trocilindrašem koji zamenjuje 1,2-litarski FireFly. Najnoviji član FCA porodice malih globalnih motora, radne zapremine 1,0 litra, za razliku od 48-voltnog sistema VW-a ili Forda, koristi 12 V, baš kao i akumulator.

Remenom pokretani starter generator je pojačan litijum-jonskom baterijom od 11 Ah, a performanse nisu posebno impresivne, ako u obzir uzemo da se radi o maksimalnih 70 ks i 92 Nm.

Fiat je sistem kod modela 500 Hybrid i Panda Hybrid postavio tako da se 1,0-litarski FireFly isključuje pri brzinama ispod 30 km/h ukoliko ručica menjača u neutralnoj poziciji. Prilikom kretanja po inerciji, litijum-jonska baterija i 12-voltni električni sistem napajaju uređaje, na taj način unapređujući efikasnost.

Tehnički departman je takođe konstruisao šestostepenu manuelnu transmisiju  pod imenom „novel“, kodnog naziva C514, koja po Fiatu „koristi poseban lubrikant visoke efikasnosti, koji do sada nije viđen i šesti stepen prenosa koji poboljšava ekonomičnost u vožnji van naseljenog mesta“.

Ono što je najinteresantnije je da je Fiat spustio motor za 45 milimetara u odnosu na 1.2 FireFly. To bi trebalo da doprinese boljim voznim karakteristikama, mada su 500 i Panda daleko od automobila iz grupe „vozačkih“. Naravno, Abarth je sasvim druga priča.

AutoRepublika

(454)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ne razumem… Zašto su u naziv modela stavili reč „Hibrid“, kada je ovo „običan“ blagi hibrid, kao što je npr. sada i svaki suzuki ignis blagi hibrid?
Neki kupac bi mogao da se zbuni.
Doduše, pohvalno je da sada fiat 500 1,0 „hibrid“ ima 6MT.
Čak mu ni cena nije tako divlja, a u Srbiji, zavisno od paketa, ima ga u rasponu od 11.990 do 13.390.