1. Home
  2. Sajmovi
  3. Koncept Sony Vision-S predstavljen
Koncept Sony Vision-S predstavljen
3

Koncept Sony Vision-S predstavljen

232
3
Podelite sa prijateljima:

Slobodno se može reći da je marka Sony obeležila detinjstvo i mladost mnogih od nas. Ali, ne u svetu automobila. Sony pamtimo po Walkmanu, laptopovima Vaio, Bravia televizorima, a neki se i danas raduju uz PlayStation platformu za igrice. Ove godine se japanski proizvođač Sony i nije nešto istakao na štandu gde je predstavio novitete iz svoje glavne oblasti ekspertize na Sajmu potrošačke elektronike, ali zato smo u prilici da vidimo nešto što je zaista malo ko očekivao od kompanije sa sedištem u Tokiju.

Japanci su predstavili konceptni, elegantni i električni automobil Vision-S koji svojim stilom podseća na neku vrestu mešavine Porschea Taycan i Lucid Aira.

Konstruktor odmah naglašava da novitet poseduje veoma napredan sistem autonomne vožnje čime smo dobili potvrdu da je Sony osmislio ceo automobil kako bi nam približio sve ono što kompanija može da ponudi svetu to jest automobilskoj industriji, posebno kada se uortači sa takvim tehnološkim divovima kakvi su Nvidia, Continental, Bosch, ZF i Qualcomm.

Sedan s „nultom emisijom“ otrovnih gasova je opremljen s 33 senzora od kojih se očekuje da detektuju ljude unutar ali i van vozila. Kabina poseduje četiri sedišta od koji su dva zadnja individualna. Tu je i panoramski stakleni krovni otvor.

Sony nije objavio previše detalja o novitetu pa smo tako ostali uskraćeni za brojne tehničke specifičnosti Visiona-S. Ipak, poznato je da koncept koristi dva elektromotora koji raspolažu sa po 272 konjske snage (200 kilovata), što je dovoljno da bi se sprint iz mirovanja do „stotke“ obavio za kratkih 4,8 sekundi. Najveća brzina koncepta iznosi 240 km/h.

Pogled na centralni greben koncepta otkriva sličnost s električnim mališanom Honda E, uz aplikaciju upečatljivih ekrana na panelu ispred vozača. Sonijev koncept ne koristi retrovizore, već sistem kamera namenjenih nadzoru saobraćaja iza vozila. Japanci su opremili svoj proizvod odličnim audio sistemom koji inkorporira zvučnike čak i u sedištima. Rekli bismo da je ovo očekivano od Sonija, pa nas sistem nazvan 360 Reality Audio nimalo nije iznenadio.

Sony naravno nije samostalno razvio koncept Vision-S. Kao i mnogi proizvođači automobila, japanski entitet se oslonio na pomoć austrijske kompanije Magna Steyr – pod čijim se svodovima proizvode i modeli: Toyota Supra, BMW Z4, Mercedes G klase.

Za kraj još da obavestimo zainteresovanu automobilsku javnost da za sada nema reči o eventualnom uvođenju prikazanog koncepta u serijsku proizvodnju.

AutoRepublika

(232)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BojanNeki

Jadni ovi poznati proizvođači konvencijalnih automobila, napadaju ih ovi novi sa svih strana tehnologijom.

Goran Jurković

Zato što BEV ima sličnosti sa dizel autom samo to što ima 4 kotača.

moron

Ako su već obelodanili Vmax,snagu i ubrzanje, mogli su saopštili i nešto oko spremnika za gorivo. Koliko tu kilometara može da se natoči i koji je promer creva. Da li tankanje ide brzo kao na slamku ili brže.
Nezavisno od svega, dizajn mi se jako dopada.