1. Home
  2. Vesti
  3. Amerika: BMW ponovo lider dok je Audi na četvrtom mestu (2019.)
Amerika: BMW ponovo lider dok je Audi na četvrtom mestu (2019.)
0

Amerika: BMW ponovo lider dok je Audi na četvrtom mestu (2019.)

2.67K
0
Podelite sa prijateljima:

Proizvođači luksuznih automobila su u petak objavili podatke o prodajnim rezultattima ostvarenim prethodne godine na američkom tržištu. Cifre su uglavnom rekordne za većinu marki, i to u godini u kojoj je zabeležen blagi rast tržišta u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ono što je sama suština postignuća premijum segmenta očitava se u informaciji da je BMW uspeo da nadmaši svog glavnog rivala, Mercedes-Benz, što se dešava po prvi put nakon 2015. godine. Smena na tronu se dogodila kao posledica rasta prodajnih brojki Bavaraca, koji se zaustavio na 4,4% za celu 2019. godinu (+4% samo za decembar).

Grupacija sa sedištem u Minhenu je objavila da je na američkom tržištu tokom prošle godine isporučila 324.826 automobila, odnosno za 8.732 primerka više od rivalskog Mercedesa. Kao što se vidi, razlika u prodajnim performansama između dva proizvođača je zaista diskretna, a BMW je uspeo da se vrati na čelo liste zahvaljujući lošim decembarskim rezultatima brenda iz Štutgarta.

Posmatrano na nivou cele godine, Mercedes je zadržao bezmalo identičan obim prodaje (316.094 primeraka) koji je ostvario i (rekordne) 2018. godine, pa se i ovaj rezultat može smatrati vanserijskim uspehom.

Treće mesto je zauzeo japanski Lexus koji se smestio ispred Audija, ali uz relativno beznačajno manji broj prodatih četvorotočkaša u odnosu na vodeći dvojac iz zemlje Germana. Japanci su u godini koja ostade za nama prodali za 0,1% manje automobila nego lani, što znači da su isporučili 298.114 primeraka. Njihov rezultat bi takođe bio značajno bolji da u decembru nisu pretpreli pad prodaje od 0,6%, uz isporuku 35.325 primeraka.

Kao što rekosmo, četvrto mesto, uz impozantan zaostatak, je zauzeo zlosrećni Audi kome se obradovalo 224.111 kupaca tokom 2019. godine. Ironije li, to je bolji rezultat u odnosu na godinu dana ranije ostvareni (+0,4%). Da omladinu iz Ingolštata čekaju bolje vesti tokom ove godine, nagoveštava decembarski plus od 14% u prodaji, uzrokovan isporukom 25.850 vozila u poslednjem mesecu 2019. godine.

Analitičke brojke pokazuju sve tužniju sudbinu vozila iz sveta sedana, uz dalji procvat modela s povišenom pozicijom sedenja. Verujemo da je upravo najmlađa gama krosovera u konkurenciji rivala iz premijum segmenta, uveliko pomogla BMW-u da se izbori za mesto lidera na ovoj nezvaničnoj, ali veoma prestižnoj mini listi.

AutoRepublika

(2673)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments