1. Home
  2. Vesti
  3. Noćne more Cadillaca zbog državnih podsticaja za kupovinu elektromobila
Noćne more Cadillaca zbog državnih podsticaja za kupovinu elektromobila
6

Noćne more Cadillaca zbog državnih podsticaja za kupovinu elektromobila

231
6
Podelite sa prijateljima:

Cadillac baca sve karte na električne modele. Ranije nam je rečeno da će svi sadašnji modeli koji integrišu motore s unutrašnjim sagorevanjem goriva uskoro ići u penziju, a zameniće ih oni na struju. Elektrifikacija je već započela i model Lyriq je ovih dana započeo da stiže u izložbeno-prodajne salone. Većina medija ima samo reči pohvale zahvaljujući privlačnom stilu, motoru sa 340 konjskih snaga i autonomijom od 480 kilometara.

Početna cena iznosi 61.795 američkih dolara, a Cadillac se nadao da će kupovina biti lagodnija, ponajviše zahvaljujući državnim subvencijama u iznosu od 7.500 najmanjih zelenih novčanica.


Međutim, premijum brend General Motorsa je naišao na problem u pogledu tako kako političari vide njegov model. Spomenuta brojka od 7.500 „zelembaća“ se odnosi na putničke automobile sa cenom do 55 hiljada dolara, odnosno za SUV vozila, pikap kamione i kombije jeftinije od 80 hiljada dolara.

Problem za Lyriq je onaj da ga vlada ne vidi kao SUV, a previše je skup da se kvalifikuje za kategoriju putničkih vozila. Ruku na srce, ovaj model nije jedini koji ima takav problem, a prethodno su se sa njim suočili i Tesla Model Y, Volkswagen ID.4 i Ford Mustang Mach-E. Pa kako onda vozilo sa masom od 2,5 tone koje na prvi pogled izgleda kao SUV zapravo nije SUV?

Američka vlada smatra da je „Sport Utility Vehicle“ ono koje ima minimalno pet sedišta, pogon na sva četiri točka (kao deo standardne ili opcione opreme) i masu od najmanje 2,7 tona. Lyriq ne zadovoljava baš nijedan od tih kriterijuma pošto ima samo četiri sedišta, trenutno se nudi samo sa pogonom na zadnje točkove, a kao što vidimo prema brojkama, i za 200 kilograma je lakši. Cadillac planira da ponudi i opciju sa pogonom na sva četiri točka do leta, mada ona i dalje neće doneti promene kod preostala dve kriterijuma koja smo spomenuli.


Cadillac tvrdi da su takva pravila nerazumna i trenutno pregovara sa vladinim agencijama o potencijalnim izmenama. General Motors nije prvi koji je pokušao tako nešto, ali se nada da će biti pionir uspešnosti. Sve žalbe su u prošlosti lagano odbijene, uz objašnjenje da su proizvođači znali za pravila pre nego što su napravili svoje modele, pa sada ne bi trebalo da „plaču“ samo zato što im odredbe ne idu u korist.

Sumnjamo da postoje oni kupci kojima će tih 7.500 dolara napraviti veliku razliku u ceni vozila koji već košta više od 60 hiljada „zelembaća“, ali na kraju dana, Cadillac se ne predaje. I ako pobedi, sigurno će mu biti zahvalni i Tesla, Volkswagen, Ford i mnogi drugi.

AutoRepublika

(231)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ako ima manje od 2 7 tona ne može da se smatra SUV-om?
Pa, šta je onda, laki četverocikl?

BB

Ono kad imaš mrcinu od auta, misliš da si najjači a oni ti kažu: Ma fali ti još težine da bi te prepoznali 🤣😂

S mile

BMW IX, oko 2800 kg. Na struju. Aloooo

BB

Pa to me čudi, amerikanac, pa dildo i laganiji od nekih EU modela… E ova planeta će se naopačke početi okretati…

DOLF

Ima 4 sedišta? Koliko sam primetio zadnja klupa je deljiva 2+1 i ima 3 kopče za vezivanje pojaseva.

Matija

Izgleda da ce morati da ga pretvore u pikap! 🙂

Moje misljenje je da ne treba pomagati bogatase da kupuju luksuzne automobile vec treba pomagati raji da sebi kupi auto za svaki dan.