1. Home
  2. Vesti
  3. Zašto Mazda smatra da je mala baterija u MX-30 dobro rešenje?
Zašto Mazda smatra da je mala baterija u MX-30 dobro rešenje?
1

Zašto Mazda smatra da je mala baterija u MX-30 dobro rešenje?

501
1
Podelite sa prijateljima:

Na prvi pogled, čini se da je Mazda napravila ozbiljnu grešku s MX-30 električnim krosoverom.

Japanska maraka je inače poznata po donošenju odluka koje se razlikuju u odnosu na vladajuće trendove u automobilskoj industriji. Proizvođači se danas utrkuju ko će pružiti širu voznu autonomiju kada je o elektromobilima reč, upravo zbog faktora zabrinutosti da ne dođe do ostanka na putu zbog „potrošenog goriva“. Samim tim, u automobile se ugrađuju sve veće baterije, koje pružaju domet od 400 i više kilometara. Međutim, Mazda je u MX-30 instalirala relativno malu jedinicu od 35,5 kWh, što je rezultiralo autonomijom od oko 200 kilomera, što primera radi, nije dovoljno da se uz jedno punjenje iz Novog Sada uputite u Beograd i vratite se nazad.

Da li ima nekih dobitaka na planu cene? Pa, baš i ne. Slična Hyundai Kona EV, koja raspolaže baterijom od 39 kWh obezbeđuje 289 kilometara, što je dovoljno za gore navedenu vožnju između dva najveća grada u Srbiji. Kona košta 38.000 evra, u odnosu na očekivanu cenu Mazdinog modela od 35.000 evra.

Mazda kaže da je jednostavno zauzela drugačiji pristup prilikom odluke da u MX-30 instalira manju bateriju.

Kako je to definisao Kristijan Šulce, direktor i zamenik glavnog menadžera u istraživačko-razvojnom Mazdinom centru u Evropi, kompanija je novom modelu bateriju „odgovorne“ veličine.

Japanska marka svoju tvrdnju bazira na proceni ukupne emisije CO2 tokom životnog ciklusa, rekavši da MX-30 sa baterijom od 35,5 kWh može da se uporedi sa dizel Mazdom3 po tom pitanju. Šulce kaže da čak i uz promenu baterije, koja može da se desi nakon pređenih 160.000 kilometara, ukupna emisija ugljen-dioksida Mazdinog modela je i dalje slična onoj kao kod dizel modela.

U kompaniji tvrde da bi baterija od 95 kWh imala značajno veću emisiju ugljen-dioksida od „dana jedan“ kako iz razloga proizvodnje većeg paketa, tako i veće potrošnje električne energije. Kada dođe vreme da se veća baterija zameni, ukupna emisija ponovo skače, kaže Mazda.

Kalkulacije poput ovih znače da bi trebalo da revidiramo svoje stavove vezane za rastući sektor električnih automobila. Ukupni ekološki otisak automobila bi mogao da bude jednako važan za kupce, kao što su to cena, svrha i autonomija. Ipak, s obzirom na karoserijsku konfiguraciju MX-30, autonomija od 200 kilometara je zaista suviše mala, i bez obzira na „ekološku osvešćenost“ kupaca, ovo će u mnogim slučajevima prevagnuti protiv kupovine.

AutoRepublika

(501)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ako bi se ovo posmatralo kao isključivo gradski automobil, ovakva baterija i autonomija bi imala nekog smisla. Ali, ako već ima samo gradsko-prigradsku autonomiju, tada je ovakav automobil (ove forme, cene i opreme) totalno promašen (za mene).