1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Ima li budućnosti za Ladu Nivu?
Ima li budućnosti za Ladu Nivu?
0

Ima li budućnosti za Ladu Nivu?

3.55K
0
Podelite sa prijateljima:

Nedavno je odljeknula vest o nameri AvtoVAZ-a u pogledu kupovine preostale polovine akcija koje ruska strana poseduje u zajedničkom poduhvatu s General Motorsom. S druge strane, pre nekoliko dana je promovisan osveženi terenac Lada 4 x 4. Ruskim novinarima je to bilo dovoljno da se zapitaju i predstave rendere koji ilustruju kako bi mogao da izgleda jedini model koji je zajednički poduhvat proizvodio. Jašta, radi se SUV-u s poznatim imenom – Chevrolet Niva.

Prvi primerci nove Nive (VAZ-2123) su razvijeni još 1996. Tokom 1999. godine je novitet ušao u eksperimentalnu proizvodnju i do 2001. je s traka sišlo oko 1.000 primeraka. Nakon toga je proizvodnja preseljena u zajednički poduhvat GM-AvtoVAZ, u okviru koga je u Toljatiju, započela masovna proizvodnja u 2002. godini. Prvo osveženje je usledilo sedam godina kasnije (2009.), dok je kroz poslednje zatezanje bora Niva prošla proletos, kojom prilikom je automobil dobio i specifičan multimedijalni sistem.

Nakon što je AvtoVAZ otkupio celokupan iznos kapitala koji je bio u rukama američke strane, povratio je i pravo na korišćenje legendarnog naziva Niva, ali još uvek nema nikakvih informacija u pogledu toga hoće li ovo ime biti upotrebljeno u nekom budućem SUV-u, odnosno hoće li dalje biti razvijan postojeći terenac, s obzirom na postojanje modela 4 x 4.

Spoljni izgled Nive nije menjan deset godina, a ukupna starost aktuelne generacije dostiže i celih dvadeset godina. Takozvani biodizajn je već odavno izašao iz mode pa bi stoga karoserija trebala biti mnogo „kutijastijeg“ stila, kako s prednje, tako i sa zadnje strane. Jasno je da su „slikari“ s Kolesa koristili elemente konceptnog modela Lada 4×4 Vision (fotografija ispod), koji je prikazan na prošlogodišnjem Salonu automobila u Moskvi.

Prednji deo vozila je izrađen u X stilu, dok farovi poseduju originalni oblik. Migavci su smešteni vodorovno u gornjoj zoni signalne celine, asocirajući tako na prvu Nivu koja je bila predmet proizvodnje. Pragovi na vratima su novi, dok je donja zona zadnjih branika oblikovana u istom stilu. Oblik zadnjih svetala je ostao identičan, ali je grafika, to jest organizacija LED svetlosnih elemenata unutar kućišta, posve nova.

Da dodamo još da trenutno ne cvetaju ruže za Chevrolet Nivu. Pad prodaje u prvih devet meseci ove godine se zaustavio na 25% skromnijim isporukama u poređenju s lanjskim periodom. Danas Nivu pokreće jedan jedini motor. On sagoreva benzin, poseduje zapreminu od 1,7 litara i isporučuje 80 konjskih snaga. Cena varira od 9.800 do 11.600 evra.

AutoRepublika

(3554)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments