1. Home
  2. Vesti
  3. Modeli FCA korporacije se masovno sele na francuske platforme
Modeli FCA korporacije se masovno sele na francuske platforme
3

Modeli FCA korporacije se masovno sele na francuske platforme

4.42K
3
Podelite sa prijateljima:

Prvi automobil koji će nastati kao proizvod novoformiranog koncerna FCA i PSA bi mogao da debituje značajno ranije nego što je to do juče izgledalo. Kako prenosi Automotive News Europe, to će biti SUV model Alfa Romeo Tonale čija se premijera očekuje krajem 2022. godine. 

Pored toga, u budućnosti će svi budući modeli nove alijanse počivati na dve arhitekture čiji su tvorci, naknade za rad dobijali od francuske grupacije. Radi se o CMP platformi za kompaktne modele, ali i o EMP2 arhitekturi na kojoj počivaju vozila francuskih marki iz viših segmenata.

Odluka da se napusti razvoj italo-američkih kreacija nastalih do ovog trenutka, pala je nakon suočavanja sa činjenicom da je francuska arhitektura novija, tehnički superiornija i bolje pripremljena za aktuelne zahteve tržišta. Razvoj novih modela koji će kao pogonsko gorivo koristiti dizel, benzin ili električnu energiju će zahtevati manji obim finansijskog naprezanja ukoliko budu utemeljeni na već postojećim francuskim rešenjima, u odnosu na situaciju u kojoj bi bili razvijani kao nastavak dostignuća iz FCA kuhinje.

Na primer, prvi automobil koji je postavljen na CMP platformu je kompaktni, luksuzni krosover DS 3 Crossback. Njegov debi je u Evropi upriličen krajem prošle godine. Tako će, svi su izgledi i Alfa Romeo Tonale biti najbliži rođak sledećih modela: DS 3 Crossback, Opel Corsa, Peugeot 208 i 2008.

Ovde će se oni koji duže prate zbivanja u industriji susreti sa svojevrsnim flešbekom, s obzirom na činjenicu da je „nekada davno“ zajedničku platformu delilo tri modela iz ove priče. Radi se o Corsi prethodne generacije, Grande Puntu i Alfinom hedžbeku MiTo.

Što se tiče modela koji leže na većoj platformi nazvanoj EMP2, može se reći da je predstavljena 2013. godine i da je tom prilikom poslužila kao baza za kompaktni minivan Citroen C4 Picasso. Kasnije su na nju „sleteli“ mnogi modeli Citroena, Peugeota, DS-a i Opela.

Deluje da će jedini preostali modeli FCA grupacije koji nastavljaju da koriste originalne platforme biti pikap kamioneti marke Ram, kao i terenci s oznakama Jeepa, i to samo oni iz viših segmenata. Pored njih, još je jedini baterijski Fiat 500 koji će zadržati arhitekturu italo-američke grupacije. Njegova premijera je zakazana za proleće i Salon automobila u Ženevi. Razlog za ostanak na ranije razvijenoj arhitekturi za ovaj model je nedostatak vremena, kao i odsustvo ekonomske logike da se već gotov proizvod prerađuje iz temelja.

AutoRepublika

(4415)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zoca

C Evo Fiat platforma (2010) je svojevremeno bila najcvrsca u klasi ,na njoj su gradjeni Cherokee ,Giullieta ,Dodge Dart…Mozda je Pezoova EMP rentabilnija za izradu jer je jednostavnija?

Bungi

Interesantno.? Pežo 208,Citroen C3, Opel Korsa,Ds 3,Fiat Grandepunto, Alfa 147, Lanča Delta i možda još neki manji Dodž i Krajsler će biti jedan auto sa različitim bedževima i nešto razlike u dizajnu. Kao što VW godinama magarči svoje kupce sa jednom platformom. Ovo je Golf, malo razvuci i masno doplati, to je Pasat, još malo razvuci, promijeni znak i malo pojeftini eto ti Superba.Svaka mušterija ima svog bricu za šišanje.

Don

Pa ima nekih ovdje koji se usude stalno na to skretati paznju i upozoravati. Necu da nas imenujem 🙂