1. Home
  2. Vesti
  3. Kako je Tesla nehotice direktno uticao na prvi čisto električni Volvo
Kako je Tesla nehotice direktno uticao na prvi čisto električni Volvo
0

Kako je Tesla nehotice direktno uticao na prvi čisto električni Volvo

222
0
Podelite sa prijateljima:

Volvoov šef odseka za tehnologiju, Henrik Grin, kaže da je dolazak Tesla Modela 3 tokom razvoja prvog elektromobila švedske marke, promenio percepciju menadžmenta prema njemu.

Naime, kada je Tesla odlučio da u ponudu stavi Model 3 s paketom baterija potentnog kapaciteta od više od 70 kWh, u Volvou su znali da moraju na to da odgovore.

„Povećali smo veličinu baterije“, rekao je Grin. „Mislili smo da smo ostvarili dobar balans između cene i veličine, ali kada smo videli šta je stiglo na tržište, rekli smo ’Možda su oni ovde dokazali poentu’.“

Upravo iz tog razloga, Volvo je odabrao bateriju od 78 kWh za XC40 Recharge, a ne paket za koji je Grin rekao da je posedovao šezdesetak kilovat časova.

„Instalirali smo nekoliko dodatnih modula“, dodao je on. „To je povećalo cenu donekle, ali je obezbeđena šira autonomija, tako da smo sada u istom razredu s Modelom 3.“

Volvo nije objavio oficijelni cenovnik za XC40 Recharge, ali se očekuje da on bude sličan sestrinskom modelu Polestar 2, koji se prodaje po ceni od 39.900 do 59.900 evra.

Švedska kompanija kaže da XC40 Recharge može da pređe preko 400 kilometara u okviru WLTP ciklusa, dok osnovni Model 3, koji u Nemačkoj startuje s cenom od 44.390 evra, ima autonomiju od 409 kilometara. Long Range varijanta američkog modela ima domet od 560 kilometara po jednom punjenju i košta 54.090 evra.

Grin je obelodanio još jednu tajnu u vezi s XC40 Rechargeom.

„Nisam bio potpuno uveren u ovu odluku kada smo je doneli pre tri godine. Smatrao sam to više-manje kockanjem, ali sada smatram da smo u perfektnoj poziciji.“

Razlog je taj što će Volvoov model biti jedini električni SUV u kategoriji od 40.000 do 60.000 evra, kada bude stigao na tržište sledeće godine.

Drugi baterijski krosoveri, poput Jaguar I-Pacea (79.450 evra), Mercedes-Benza EQC (71.281 evro) i Tesla Modela X (91.700 evra), poprilično su skuplji.

Ono za čim Grin jedino žali što nije mogao koliko juče da ima XC40 Recharge na tržištu.

AutoRepublika

(222)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments