1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Volkswagen koncern „zarotirao“ dizajnere
Volkswagen koncern „zarotirao“ dizajnere
3

Volkswagen koncern „zarotirao“ dizajnere

400
3
Podelite sa prijateljima:

Zaigrale su se sede glave koje sede u upravnom odboru germanske grupacije. Armija dizajnera kojom raspolaže Volkswagen grupa biće reorganizovana, stari kadrovi će dobiti nova zaduženja i odgovornosti, dok se može izvestiti i da se jedna “pobegulja” vratila svome jatu.

Govorimo o Slovaku Jozefu Kabanu koji u poslednje vreme nikako da svojoj duši nađe mir. Nakon dve godine pauze, Kaban, koji je poznat po stilskom rešenju za modele Škoda Fabia, Octavia, Superb, Kodiaq i Karoq, vratio se u VW grupu.

Pored tih to jest pomenutih rezultata, Kabanove zasluge u VW grupi se odnose i na rad na eksterijeru hiperautomobila Bugatti Veyron, kao i u dizajnerskom centru Audija.

Međutim, tokom 2017. godine, u osnovi i u duši “dizelgejt Jozef” je prešao, pa rekli bismo radije, zalutao u BMW, gde se kratko zadržao pre nego što je otišao u potčinjeni Rolls-Royce.

Izgurao je tako do oktobra kada je obelodanjeno da 46-godišnji Kaban napušta i aristokratsku, britansku ispostavu BMW grupacije. Eto, naposletku znamo da će od 1. jula 2020. godine, Slovak potpisivati dizajnerska rešenja na vozilima marke Volkswagen.

Klaus Bišhof se „širi“ pored novog hedžbeka na struju Volkswagena ID.3.

Da bi tako nešto bilo moguće, moralo se naći drugo rešenje za Klausa Bišhofa. Ali, on ne samo da nije pomeren na drugu ekvivalentnu poziciju nego je čak i unapređen u glavnog dizajnera celog konglomerata. Tako, počev od 1. aprila 2020. godine, umetnik koji prima platu s računa VW grupe od 1989. godine, postaje šef Kabanu i ostalim crtačima unutar grupacije. Bišhof je u početku radio na dizajnu enterijera, a kao glavni dizajner automobila je imenovan 2007. godine.

Mihael Mauer

Tu promenama nije kraj. Mihael Mauer koji ima 57 godina, napušta poziciju glavnog stiliste koncerna, na kojoj se nalazio od 2016. godine kada je nasledio penzionisanog Valtera de Silvu. Inače, Mauer je od 2004. godine bio glavni dizajner Porschea i po tome će ostati upamćen.

AutoRepublika

(400)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
DOn

vw ima dizajnere? ovo je vic godine! odavno se nisam ovako slatko nasmijao.:-)

Savke

Audi nema dizajn Pezoa? Sreca pa nema. Ne znam zašto si ga uopšte stavio u koš sa „Pežovem“… 🙂 Jedino sa BMW-om i Volvoom moze da se takmici, svi ostali nabrojani nisu ni za porediti sa Audijem. A i sedni u A6 C6 i BMW E60 pa ces da vidis da je A6, ne samo uporediv sa BMW-om, nego klasa iznad. 😉
Ako je tebi Pezo lepsi, onda svaka cas’! 😉

Rade

Kako su usrali novog Golfa sa farovima, pa to je strašno… Gori je od odlazeće Octavie, koju je dizajnirao Jozef.