1. Home
  2. Vesti
  3. Stiven Sigal predstavio ukrajinsku oklopnu amfibiju
Stiven Sigal predstavio ukrajinsku oklopnu amfibiju
0

Stiven Sigal predstavio ukrajinsku oklopnu amfibiju

405
0
Podelite sa prijateljima:

Međunarodna izložba naoružanja (International Defense Exhibition – IDEX) je održana u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, odnosno u Abu Dabiju, gde je pod okriljem konzorcijuma koji čine kanadska kompanija Streit Group i ukrajinska Highland Systems, predstavljen električni guseničar nazvan Storm (Oluja).

Jedini i svemogući, onaj koji je načinio hiljadu i jedno čudo i neverovatno delo, a nije ni Čak Noris, ni ovaj „naš“, glavni junak mnogobrojnih akcionih filmova Stiven Sigal lično, je bio zadužen za prezentaciju jedinstvenog oklopnog vozila.

Oklopno amfibijsko vozilo Storm je plod timskog rada kanadske kompanije Streit Group, koju je osnovao Nemac ruskog porekla, i ukrajinska firma Highland Systems, s predstavništvima u Velikoj Britaniji i UAE. Prema rečima slavnog glumca, izgled električnog guseničara umnogome podseća na simbiozu stila egzotičnih vozila marke Lamborghini i borbenih aviona iz opusa Stealth letilica. Moramo priznati da se u potpunosti slažemo.

Stiven Sigal je takođe tom prilikom priznao i da bi veoma rado posedovao porodični automobil sličnog stila, kada bi se izrađivao, odnosno da bi se njegov izbor četvorotočkaša nazivao Storm.

Guseničar Storm je pogonjen od strane tri električna motora čija zbirna snaga iznosi 2.500 „konja“, a tu je i jedan dizel agregat. Vozilo podesno za kretanje po svim terenima, kada je u hibridnom režimu, može da se kreće od 18 do 36 časova, od čega je u bešumnom režimu funkcionalan od 90 do 210 minuta. U situacijama u kojim posada odluči da se dizel motor koristi samo kao jedinica za proizvodnju struje, Storm će se kretati ukupno 8,5 sati.

Oklopno vozilo zaduženo za prevoz ljudstva meri osam tona mase, i uprkos tome je u stanju da ubrza do 140 km/h, dok se vodom kreće brzinom od najviše 30 kilometra na sat.

„Mašina“ je opremljena kompozitnim gusenicama kako bi se na najmanju moguću meru sveo pritisak na tlo. Trud je urodio plodom pa je pritisak sveden na 230 grama po kvadratnom centimetru zemljišta. Klirens guseničara iznosi pola metra.

Terenac može biti opremljen blindiranim elementima STANAG 4569 nivo 1 ili 2, što znači da oklop trpi udare oklopnih zapaljivih metaka kalibra 7,62 x 39, kao i eksploziju mina ispod vozila.

Ovde je zanimljivo dodati da su ruski inženjeri iz kompanije Baltic Machine-Building Company, u avgustu prošle godine razvili amfibijsko vozilo s pogonom na sva četiri točka za potrebe bezbednosnih snaga. Vozilo je ponelo ime Drozd, a može se kretati kako po kopnu, tako i vodenim putem.

AutoRepublika

(405)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments