1. Home
  2. Vesti
  3. Opel Corsa i Peugeot 208 dobili brata – Dongfeng Aeolus Yixuan
Opel Corsa i Peugeot 208 dobili brata – Dongfeng Aeolus Yixuan
1

Opel Corsa i Peugeot 208 dobili brata – Dongfeng Aeolus Yixuan

513
1
Podelite sa prijateljima:

Kineski koncern Dongfeng u svom portfoliju drži 13,68 % kapitala francuske PSA grupacije, pa nije iznenađenje da na legalan način veoma brzo dolazi u posed najsvežijih tehnoloških rešenja galskog konglomerata.

Ovde imamo primer da je zajednička modularna platforma – CMP (Common Modular Platform) koju je osmislila PSA grupa, i premijerno predstavila pre nešto manje od godinu dana na modelu DS 3 Crossback, pa zatim i iskoristila za ugradnju u osnovu Opela Corse, kao i Peugeotovih potkompaktnih modela 208 i 2008, poslužila i za temelj novog kineskog takmaca. Radi se o upravo predstavljenom sedanu koji nosi naziv Dongfeng Aeolus Yixuan, nama očigledno jako težak za izgovor.

Verovatno su mnogi već pomislili da imamo posla sa priuštivim, budžet primerkom iz B segmenta. Međutim, to baš i nije tako. Platforma je maksimalno razvučena, pa tako sa dužinom od 4.660 milimetara, širinom od 1.812 i visinom od 1.490 milimetara, Yixuan bi lako mogao biti smešten i u segment iznad Golf klase, odnosno, bar u istu grupu kojoj pripada Škoda Octavia, od koje “Kinez” čak poseduje neznatno duže međuosovinsko rastojanje (2.680 spram 2.667 milimetara).

Novitet iz Kine raspolaže LED rasvetom, točkovima promera 17 inča, a razvojni tim se posebno pohvalio odličnim rezultatima u oblasti aerodinamike, gde je sedan zabeležio koeficijent otpora vazduha od svega Cd 0,25.

Putnička kabina je veoma prijatnog izlgeda. Nalik skupocenijim modelima, za upravljanje brojnim funkcijama se koristi rotacioni taster, kao što je dostupan i sistem upravljanja funkcijama putem dodira.

Ispred vozača je postavljen sedmoinčni ekran osetljiv na dodir putem kojeg vozač prati osnovne parameter vezane za samu vožnju, dok se na ekranu dijagonale deset inča očitavaju podaci multimedijalnog sistema. Dakle, putem ovog displeja osetljivog na dodir, može se manipulisati elektropokretanim i grejanim prednjim sedištima, pokretnim staklenim krovom, adaptivnim tempomatom, kao i raspoznavanjem saobraćajnih znakova.

Oslanjanje na zadnjoj osovini noviteta je rešeno u vidu polukrute osovine, dok je pogonska grupa kvalifikovana da ponese atribut „kineska“. Na raspolaganju su trocilindarske turbo jedinice zapremine jednu ili litru i po, uz isporuku 129 ili 150 konjskih snaga. Oba motora su uparena se šestostepenim automatikom. Kasnije će u ponudu biti uvedena plug-in hibridna, kao i čisto električna verzija.

Novi sedan, Dongfeng Aeolus Yixuan debituje u kineskim izložbeno-prodajnim salonima krajem godine, a proizvođač se zavetovao kupcima na popularnu cenu.

AutoRepublika

(513)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Zoca

Sledeci brat na ovoj arhitekturi bice Citroen C4.