1. Home
  2. Vesti
  3. Samo u Americi – Peterbilt 359 s 3.424 konjske snage
Samo u Americi – Peterbilt 359 s 3.424 konjske snage
3

Samo u Americi – Peterbilt 359 s 3.424 konjske snage

2.86K
3
Podelite sa prijateljima:

Jedan naš prijatelj je imao običaj da kaže: „Svašta u ovoj Americi“. I bio je (pre)često u pravu pošto se „preko bare“ može videti dosta onoga šta bi zaista bilo čudno videti u ostatku sveta. Ali, u „Jenkilendu“ vlada tolika navodna „sloboda“ da svako ima pravo da radi ono šta voli bez obzira koliko besmisleno delovalo. Uzmimo za primer kamion sa slike.

Vlasnik Majk Hara je proveo čak sedam godina i pri tom potrošio ogromnih sedam miliona dolara kako bi prerario Peterbilt 359 u kamion kome je dao ime Thor24. Hara kaže da je došao na ovu ideju imajući na umu jedan cilj. Želeo je da proizvede najekstremniji kamion koji je pri tom i dalje legalan za uličnu upotrebu. Rezultat je pred nama i rekli bismo da je impresivan.

On je spojio dva dizel agregata od kojih svaki poseduje po 12 cilindara i po 13,9 litara zapremine. Pri tom je specifičnom pogonskom sklopu dodao čak 12 kompresora. Krajnji rezultat je mašina od 3.424 konjske snage koja, i pored težine od 13,5 tona može da dostigne maksimalnu brzinu od 210 km/h.

Iako veoma upečatljiv, motor (zapravo duo motora) je samo deo onoga šta čini Thor24 posebnim. Primera radi, on je toliko glomazan i težak da standardne kočnice nisu u stanju da ga zaustave na vreme pa je Hara dodao tri padobrana koji se koriste u takozvanom „NHRA Drag“ trkanju na pravcu.

Konstruktor je povećao i kabinu, dok motor iz helikoptera služi kao generator za kompletnu elektoniku uključujući i 40-inčni televizor.

Thor24 se trenutno nalazi u američkoj saveznoj državi Arizoni, a za njega je novi kupac nedavno izdvojio 12 miliona dolara.

AutoRepublika

(2860)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Dikh tu kava

Ima li bočne erbegove, prođe li NHTSA / NCAP..? Deluje dosta „fragilno“ sa strane..

moron

Ne razumem kakav je to „pravni okvir“ u kome ovakve prepravke ne utiču na dozvoljenost njegova upotrebe. Amerika je zaista „čudna zemlja“ ( najbliže rečeno).

Meda91

Da on manje zagađuje okolinu od naših euro3 motora….eh Srbijo ?