1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Planom štednje predviđeno da nema otpuštanja u BMW-u
Planom štednje predviđeno da nema otpuštanja u BMW-u
2

Planom štednje predviđeno da nema otpuštanja u BMW-u

190
2
Podelite sa prijateljima:

Nakon što se Audi usaglasio sa svojim proletarijatom, kompanija BMW je takođe postigla dogovor s trudbenicima u pogledu modaliteta sprovođenja plana štednje. Za razliku od konkurenta iz Ingolštata, minhenska firma će kroz budućnost zaploviti bez da ikoga skine s platnog spiska, ali će zato za zaposlene biti izdvojeno manje novca iz dobiti kako bi bili isplaćeni bonusi.

Ovo je u javnost dospelo zahvaljujući saopštenju koje je danas izdala kompanija. „Zajedno s radničkim savetima smo uspeli da postignemo sporazumno rešenje problema koji iziskuju primenu mera štednje. Ona će biti ostvarena bez drastičnih poteza, onih koje drugi primenjuju kako bi smanjili svoje troškove,“ rekao je izvršni direktor BMW-a Oliver Cipse.

Cipse je sporazum ocenio veoma „izbalansiranim kompromisom“, dok je presednik radničkog saveta, Manfred Šoš naglasio da je bilo moguće ispregovarati „jedinstvenu šemu raspodele dobiti“ na dugoročnim osnovama. Ipak, taj dogovor podrazumeva niže iznose naknada za učešće u ostvarenom profitu, od strane zaposlenih, a zbog promene metodologije obračuna s ciljem uštede.

Prema izvodim kalkulacije koju je sačinila stručna služba kompanije BMW, radnici nivoa ERA 5 će umesto dosadašnjih 9.100 evra na ime bonusa dobiti 7.600 evropskih novčanica. Za najcenjenije radnike (ERA 12 grupa), važi računica prema kojoj će dobiti 13.100 umesto 15.000 evra koliko su dobijali „do juče“.

Ukoliko BMW ostane pri ovoj metodologiji, i dalje će biti daleko iznad proseka industrijske grane kojoj pripada.

Dve suprotstavljene strane su se pokazale mnogo bliskijim nego što bi to po prirodi stvari mogle biti, pa su postigle dogovor čak i u pogledu radne nedelje koja će trajati 40 časova. Na primer, ukoliko radnici samoinicijativno produže radnu nedelju sa 35 na 40 sati, biće im plaćeno identično kao i pre početka sprovođenja plana štednje.

Bilo kako bilo, s gubicima u odnosu na pređašnja vremena će se nužno suočiti i radnici, a ne samo akcionari. Ipak, i pored toga, dogovorom je predviđena isplata izdašnije kompenzacije za odlazak u penziju, a ona maksimalno dostiže iznos od 1.200 evra po godini radnog staža. Sve promene važe od 2020. godine, na koji način se ostvaruju planirane uštede.

AutoRepublika

(190)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Lijepe cifre

moron

Možda sam totalno neinformisan, ali, ne znam koji još poslodavac (nezavisno od branše) svim zaposlenim deli baš ovolike bonuse.
Eto, ako im eventualno u ovom periodu tranzicije ka EV-u treba neki testni eko vozač (za BMW bicikle, klasične izvedbe), rad bih bio uposliti se …