1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Novi šef Nissana nije „zagrejan“ za kapitalne veze s Renaultom
Novi šef Nissana nije „zagrejan“ za kapitalne veze s Renaultom
1

Novi šef Nissana nije „zagrejan“ za kapitalne veze s Renaultom

184
1
Podelite sa prijateljima:

Novi šef Nissana, Makoto Učida, podvukao je plan koji podrazumeva stabilizaciju kompanije koja prolazi kroz velike teškoće, i to kroz oživljavanje poslovanja u SAD, hvatanje u koštac s troškovima i povećanje prihoda iz svežih proizvoda i tehnologija sledeće generacije.

Što se tiče odnosa s Renaultom, Učida je rekao da će se fokusirati na kratkoročne dobiti, iz kojih će profitirati svi članovi Renault-Nissan-Mitsubishi alijanse, uz zaštitu Nissanove autonomije.

„Alijansa je od ključnog značaja za postizanje ciljeva“, kaže Učida. „Mi treba da razdvojimo ono što je funkcionisalo u okviru alijanse u odnosu na ono što nije i odlučimo na koji način ćemo ići napred.“

U prvim komentarima koje je imao kao novi CEO Nissana, Učida je rekao da je kompanija uživala u dugogodišnjem rastu zahvaljujući alijansi, te da on namerava da nastavi zajedničke odnose, u isto vreme održavajući Nissanovu nezavisnost.“

Učida kaže da nije fokusiran na promenu međusobnog posedovanja akcija za sada. On je preuzeo kormilo u trenucima kada se Nissan muči s padom profita, vremešnim portfolijom i oštećenim odnosima s Renaultom. Novopečeni direktor je deo mlađe generacije novih lidera, koji su se upustili u izazov oživljavanja drugog po veličini japanskog proizvođača automobila. Učida smatra da Nissan mora da reformiše neke aspekte korporativne kulture, okrivivši za pad prodaje i profita nerealne i preambiciozne ciljeve postavljene za vreme vladavine Karlosa Gona.

Planovi podrazumevaju ukidanje 12.500 radnih mesta širom sveta, konsolidaciju game i kresanje globalne proizvodnje na 6,6 miliona vozila, sa Saikavinih 7,2 miliona.

Učida ima za cilj da kontroliše troškove usmeravajući investicije i primarna poslovanja. On planira da poveća prihode kroz uvođenje novih tehnologija i vozila, kao što je nova generacija čisto električnog krosovera.

Nissanova dobit iz poslovanja je pala za čak 70 odsto u kvartalu od jula do septembra, nakon sunovrata od 99 odsto u periodu od aprila do juna. Što se aktuelne fiskalne godine tiče,koja se završava 31. marta, kompanija očekuje da će dobit iz poslovanja i neto zarada pasti za više od pola.

Pad marže poslovanja je projektovan na 1,4 odsto, u odnosu na 2,7 odsto zabeleženih u prethodnoj fiskalnoj godini.

Japanski mediji su 1. decembra izvestili da su Renault, Nissan i Mitsubishi u pregovorima vezanim za formiranje zajedničkog poduhvata u oblasti novih tehnologija, uključujući elektrifikovane pogone i veštačku inteligenciju. O ovome su rukovodioci kompanija diskutovali prošle nedelje u Francuskoj.

Na istom sastanku, pala je odluka da se kreira nova pozicija generalnog sekretara upravnog odbora alijanse. Ta osoba će biti odgovorna odboru i šefovima kompanija, a biće zadužena za koordinisanje glavnih poslova alijanse.

Generalni sekretar će biti imenovan u danima koji dolaze, mada su francuski mediji izvestili da je francusko-libanski inženjer, Hadi Zablit, odabran za tu poziciju. Reč je o četrdeset devetogodišnjem stručnjaku koji je trenutno šef razvoja poslovanja, zadužen za razvoj CMF-A platforme, nova partnerstva u vezi s naprednim tehnologijama, uslugama prevoza i sinhronizaciju planiranja proizvoda.

AutoRepublika

(184)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Imal ko objašnjenje za pad Nissana? Prodaju uglavnom suvove što im je specijalnost, koriste motore od renoa, a mogli su i elektro tehniku ali je nema, dok ovi imaju Zoe pa nadalje. Kako to da nisu pravili blizance sa renoom bez obzira na klasu vozila?
Suvovi su tražena roba, a njima ne ide, a globalan su brend. Možda su i brojke prijašnje bile prenapuhane?
Loš direktor bio, izgleda…