1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Sukob južnokorejskih kompanija preti da ugrozi snabdevanje VW-a baterijama
Sukob južnokorejskih kompanija preti da ugrozi snabdevanje VW-a baterijama
0

Sukob južnokorejskih kompanija preti da ugrozi snabdevanje VW-a baterijama

307
0
Podelite sa prijateljima:

Južnokorejski SK Innovation je izašao kao pobednik iz duela s većim rivalom, LG Chemom, potpisavši 2018. ugovor vredan više milijardi dolara, u vezi sa snabdevanjem VW grupe baterijama za električne automobile u SAD.

Uz „zvuke fanfara“, SK je u martu presekao vrpcu 1,7 milijardi dolara vredne fabrike u Komersu, u Džordžiji, udaljenu oko 200 kilometara od VW-ovog proizvodnog pogona u Čatanugi, koji će biti glavna osovina proizvodnje električnih vozila nemačke kompanije u SAD.

Međutim, LG Chem ima drugačije ideje povodom toga.

Motivisan time što nije ušao u posao sa VW-om, izgubivši usput 77 zaposlenih koji su prešli u SK Innovation, LGC je odlučio da svoje rivale izvede pred lice pravde u aprilu, optuživši ih da su protivpravno prisvojili poslovne tajne.

Premotajmo zbivanja sedam meseci unapred, i videćemo da su dve kompanije udarile jedna na drugu pred američkim sudom zbog kršenja prava na patente. Ovaj sukob preti da poremeti zakazana lansiranja električnih vozila nekih od najvećih svetskih proizvođača automobila.

Podnesci američkog suda pokazuju da snabdevači pokušavaju da spreče jedan drugog da uvozi i prodaje baterije za električna vozila, namenjena Volkswagenovim SUV/krosoverima (koji treba da se proizvode u Tenesiju), ali i GM-ovom Boltu, Fordovim kamionetima, Jaguar I-Paceu, Audi e-tronu i Kiji Niro.

U pitanje je dovedena sposobnost korejskih kompanija da snabdevaju baterijama proizvođače automobila u SAD, i to dok se ovi pripremaju da zacementiraju unosne ugovore uoči očekivanog porasta potražnje.

„Ko god da izgubi ovu borbu, pretrpeće fatalan udarac, sem ukoliko ne dođe do postizanja dogovora“, rekao je Čo Džej-fil, profesor na Ulsan nacionalnom naučnom i tehnološkom institutu, koji je prethodno radio u Samsungu SDI.

Fordova portparolka, Dženifer Flejk, rekla je da „plavi oval“ ohrabruje LGC i SKI da reše konflikt bez parničnog postupka, smatrajući da postoji dovoljna potražnja za poslovanje više snabdevača.

„Svesni smo problema. Kao uobičajeni način delovanja, imamo planove za kontinuitetom u poslovanju da bismo zaštitili svoje interese“, rekla je Flejkova.

Glasnogovornik GM-a, Patrik Morisi, takođe je izjavio da je njegova kompanija svesna sukoba, kao i da ne očekuje da će biti bilo kakvih negativnih uticaja na proizvodnju Bolta EV.

Kia, Jaguar Land Rover i Volkswagen, uključujući i Audi, odbili su da daju komentar.

Poslovne tajne

VW je saopštio da je zabrinut da neće biti dovoljno baterija za sve elektromobile koje planira da lansira u narednih pet godina, delimično iz razloga što proizvođači poput LGC-a i kineskog CATL-a, nemaju dovoljno obučenih radnika za nove fabrike u Evropi.

Po korejskom SNE Researchu, plan je da tržište automobilskih baterija, najskupljih i najvažnijih komponenti u električnim automobilima raste 23 odsto godišnje, da bi bilo dostignuto 167 milijardi dolara do 2025., što je više od globalnog tržišta memorijskih čipova, za koje se očekuje da dostigne vrednost od 150 milijardi dolara u istom periodu.

U jednom sudskom podnesku, LGC je rekao da je rivalska firma otela zaposlene koji su radili na njegovom sopstvenom projektu, vezanom za snabdevanja baterijama Volkswagenove MEB modele, kao i da je SKI  dobio ugovor isključivo zbog protivpravnog prisvajanja poslovnih tajni.

SKI je naravno negirao da se bavio takvom vrstom krađe, rekavši da je osoblje potpisalo ugovore u kojima stoji da neće koristiti informacije iz prethodne firme. „Mi poštujemo intelektualnu svojinu“, rekao je portparol SK Innovationa.

Ukoliko Američka trgovinska komisija (ITC) presudi u korist LGC-a 5. juna, kada će doći do preliminarne odluke, to bi moglo da ugrozi planove SK Innovationa za snabdevanjem VW-a baterijama iz Džordžije ili nove fabrike u Mađarskoj, sudeći po sudskim podnescima.

U aprilu, LGC je zatražio od Američke trgovinske komisije da blokira SKI u vezi s uvođenjem baterija i komponenti potrebnih za američku proizvodnju, čiji je start zakazan za 2022.

Portparol SK Innovationa je izjavio da nije bilo promena u planovima, tako da će fabrika imati kapacitet proizvodnje koji podrazumeva više od 200.000 EV baterija godišnje. On je dodao da su klijenti zatražili informacije vezane za suđenje, uključujući mogućnost da sukob negativno utiče na snabdevanje, ali nije dalje elaborirao na tu temu.

LGC je saopštio da će finalna odluka biti donesena 5. oktobra sledeće godine, ali je zatražio od Američke trgovinske komisije, ranije ovog meseca, da što pre donese takozvanu osnovnu presudu protiv SKI.

Sudeći po memorandumu kojeg je dobio Rojters u sredu, istražni sektor komisije je dao predlog u korist LGC-a, jer je to „najadekvatnija sankcija za sveprisutno uklanjanje i uništavanje dokaza od strane SKI“.

Istražno osoblje je takođe saopštilo bi moglo biti održano dvodnevno saslušanje „zbog ozbiljnosti optužbi o nekorektnom ponašanju i vanrednoj prirodi olakšice koju je zatražio LGC“.

SKI je negirao tvrdnje da o uklanjanju dokaza, rekavši da „iskreno sarađuje sa bilo kakvom istragom koju vodi ITC“, kao i da su optužbe neosnovane.

Rat rečima

Suđenje u vezi s povredom prava na patente podrazumeva da ukoliko jedna ili obe strane izgube, one verovatno neće moći da izađu na američko tržište koristeći dotične patente. Inače, slučaj je takođe prenesen i na južnokorejski sud.

LGC je izdao izjavu u kojoj kaže da će biti nemoguće zaobići patente u izradi baterija, dok je SKI saopštio da bi gubitak patenata kreirao „značajne prepreke“ u baterijskom poslovanju kompanije.

Za sada, nije bilo poremećaja u snabdevanju.

LGC je iskusna kompanija u ovoj oblasti. Godine 2008. je potpisala ugovor sa GM-om, vezano za snabdevanje baterijama za Volt, prvi velikoserijski „plug-in“ hibrid, a od tada radi sa gotovo svim proizvođačima električnih automobila, uključujući i Teslu.

Međutim, LGC se muči s odlivom radne snage. Čak 1.258 zaposlenih je napustilo kompaniju od 2016. do 2018. Kompanija je u međuvremenu izjavila da je ukupan broj osoblja koji se pridružio SK Innovationu od 2016. porastao na oko 100 duša.

Ovaj slučaj zabrinjava korejske vlasti, jer bi sukob dve kompanije mogao da omogući rivalima zadobijanje dela njihovog tržišnog udela.

Zakonodavci su čak apelovali na vladu da interveniše, a ministar industrije, Sung Jun-mo, rekao je u oktobru da pomno prati dešavanja da bi uvideo kako i kada bi sve to moglo da ima pozitivan rezultat po zemlju.

Bidžej Kim, savetnik u industriji baterija, rekao je da će VW možda morati da reaguje u cilju ostvarivanja primirja, jer bi spor mogao da poremeti ne samo snabdevače baterijama, već i da smanji konkurenciju među dobavljačima.

„Niko ne želi da se borba vodi do kraja“, rekao je on.

AutoRepublika

Priredio: Pavle Barta

(307)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments