1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Proizvođači automobila ostvaruju rekordnu dobit uprkos stalnom kukanjcu
Proizvođači automobila ostvaruju rekordnu dobit uprkos stalnom kukanjcu

Proizvođači automobila ostvaruju rekordnu dobit uprkos stalnom kukanjcu

216
5
Podelite sa prijateljima:

Najveći svetski proizvođači automobila prkose ekonomskim nedaćama, moguće da ih sami i izmišljaju kako bi podizali cene vozila, a što otkrivaju i rekordne stope profita koje ostvaruju u trećem tromesečju ove godine. Međutim, neki eksperti upozoravaju da bi to uskoro moglo da se promeni.

Nedavno je analizu na ovu temu objavila revizorsko-konsultantska firma EY, navodeći da su u analiziranom periodu ostvareni fenomenalni poslovni rezultati uprkos slabijoj privredi i cenovnom ratu koji se dešava na tržištu. “Realizacija najvećih šesnaest proizvođača automobila je narasla za 11% na solidnih 504 milijardi evra, dostižući tako nove rekorde,” piše u nedavnoj objavi EY-a. „Ukupna, neto dobit je porasla za čak 35%, dostižući i cifru od skoro 39 milijardi evra, što je takođe rekordni iznos.“

Jedan od razloga ovako dobrog poslovanja proizvođača jeste slab japanski jen, pa su tamošnji konstruktori zabeležili ogroman rast profita od 103%. U Nemačkoj je taj porast 7%, dok je u Americi registrovan pad od 18%. Dve su nemačke kompanije među tri najprofitabilnije, otkriva EY. Logično, to su Mercedes-Benz sa stopom dobiti od 13%, a onda i BMW sa 11,3%. Između njih se smestila Toyota na drugo mesto sa 12,6%. Važno je napomenuti da Stellantis, a ni Renault još uvek nisu obelodanili rezultate za treće tromesečje.

Prosečna stopa dobiti se u poređenju s prošlogodišnjom povećala sa 7,2 na 8,6%. Većina kompanija je bila u stanju da ojača profitabilnost, ali ne i Tesla koja je zabeležila najveći pad, i to sa 17,2% od prošle godine, na „svega“ 7,6% ove godine.

Ekspert iz EY-a, Konstantin Gal je dobre rezulate opisao kao „stvar prošlosti“, navodeći da će naredna godina biti mnogo teža. „Tražnja za vozilima slabi, tranzicija ka elektromobilnosti gubi na tempu, dok raste cenovni pritisak,” objašnjava on. Gal već zapaža da se aktuelizuju ponude novih automobila uz značajne popuste. „Mnoge kompanije odobravaju značajne popuste u želji da zauzmu što bolju poziciju na tržištu i da iskoriste ekonomiju obima. Sve to naravno utiče na profitabilnost,“ dodao je Gal.

Čak se i šef Mercedesa koji je sve češće u nemilosti relevantnih medija i koji je želeo da glavninu prodaje kompanije čine najprestižniji modeli i izvođenja, Ola Kelenijus se oslobađa nepopularnih elektromobila koje je moguće prodati samo po značajno nižim cenama od inicijalno zamišljenih. S druge strane, modernizacija konvencionalnih automobila je izrazito skupa. U Volkswagenu muku muče sa skromnom tražnjom za elektromobilima, pa ukidaju smene, otpuštaju ljude…

Kinesko tržište ostaje posebno zahtevno. “Nemci tamo rastu, ali je u toku cenovni rat i bukvalno se ide do istrebljenja na toj teritoriji,” tvrdi Gal. Međutim, Kina ostaje ključno tržište za sve, a na njemu, tri nemačka proizvođača beleže najmanje 36% od ukupne realizacije na globalnom nivou.

AutoRepublika

(216)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Nisam kupac novih automobila, ali mi nije bilo jasno da tokom poslednjih nekoliko godina, na sve strane bruje cifre od oko 20% pada produkcije, a oko 20% rasta profita skoro svih proizvođača.

Pored skoro 3 puta dužeg čekanja na isporuku, sa oko 3meseca otišlo je na 9-12 meseci.

Ono što mi nije jasno, da li kupci znaju za ove cifre, i zar im nije „krivo“ da pod tim uslovima kupuju nova kola. Ja bih lično odložio kupovinu, i da imam para.

Zastava

Novi kupci izgleda da ne znaju kakve su stare cene bile, pa im dati za npr. Dačiju Logan 16 i više hiljada evra se čini kao povoljan dil. Ne znaju da je Dacia bila sve do pre koju godinu upola jeftinija nego sad, a inače, to znaju samo oni koji pomno prate cene novih automobila (uključujući i moju malenkost). Oni čekaju bolje dane (niže cene).

MRN

Takva vrsta „boljih dana“ vratiti se nikada neće. Na žalost.

Matija

Proizvodjaci kukaju a profiti im rastu! To je rezultat lagodnog zivota u EU, gde se profit ostvaruje jednostavnom metodom – pumpanjem cena. Kao sto sam u nekoliko svojih skorasnjih komentara vec rekao – EU ce morati da promeni svoj mentalitet, malo rada za veliku zaradu. To ce biti bolan proces! Ali ne za sve – premium proizvodjaci plasiraju svoje automobile na onom delu trzista koji ne mari za novac, masovni proizvodjaci na protiv dozivece proces transformacije na najbolniji nacin! Mislim da bez podrske drzave nece moci da prezive taj proces. Pri tome ne mislim na finansijsku podrsku, vec pre svega… Pročitaj više »

MRN

Pa, logično je da će da kukaju na sva zvona da im je navodno teško … Neće valjda da se javno hvale da im cvetaju ruže ?
😊