1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Volkswagen je planirao GTI izdanje modela Passat
Zanimljivost dana: Volkswagen je planirao GTI izdanje modela Passat

Zanimljivost dana: Volkswagen je planirao GTI izdanje modela Passat

3.81K
4
Podelite sa prijateljima:

U svetu pristupačnih sportskih automobila GTI oznaka igra veliku ulogu. Još od 1976. godine kada je svetlost dana ugledao Golf GTI, automobili sa takvom oznakom su postali omiljeni širom sveta svima onima koji žele brz proizvod sa odličnim ponašanjem u krivinama koji pri tom nije izgubio onu praktičnost porodičnog heča.

Tokom godina GTI oznaka je proširena na još nekoliko modela kao što su Polo i Up!, a krajem sedamdesetih godina je malo falilo da svoju verziju dobije i Passat.


Tokom 1973. godine Passat je učvršćen u ponudu Volkswagena kao zamena za zastarele modele Type 3 i Type 4. Bio je to jedan od prvih modernih većih automobila u Evropi sa pogonom na prednje točkove, a u ponudi su se našle limuzine sa dvoje i četvoro vrata kao i heč sa troje i petoro vrata (karavan će da stigne nešto kasnije).

Passat je pružao dva benzinska motora, a onaj najmoćniji je razvijao 84 konjske snage iz 1,3 litre zapremine. Početkom 1977. godine, kada je Golf GTI postao veliki prodajni i komercijalni uspeh, Volkswagen se dosetio da bi slična formula mogla dati rezultate i na Passatu. Iz tog razloga je osnovan novi tim i dato mu je šest meseci kako bi se omogućio razvoj prototipa za testiranje i uvid u reakcije publike.

Predstavljanje je usledilo krajem 1977. godine i Passat GTI je pružao sve one karakteristike koje su krasile manjeg Golfa. Ispod haube se našao poznati 1,6-litarski motor sa 110 konjskih snaga, a ostale mehaničke izmene su se odnosile na veće kočnice, šire pneumatike i niže ogibljenje.

GTI je bio zasnovan na heču sa troje vrata sa posebnim branicima i malim spojlerom dok je enterijer dobio sportska sedišta, kraću ručicu menjača i više standardne opreme. To ga je učinilo gotovo identičnim Golfu i šanse za uspeh su bile realne.


Nažalost, i pored veoma pozitivnih reakcija test vozača i ljubitelja automobila, Passat GTI nikada nije dobio zeleno svetlo za serijsku proizvodnju. Kako se navodi u analizi, razlog je isključivo finansijske prirode, pa se Volkswagen bojao da bi ušao u cenovnu teritoriju skupljeg i profitabilnijeg Audija 80. Testiranje ipak nije prošlo bez rezultata pošto se motor iz GTI-ja našao u GLI verziji počev od 1979. godine. Ipak ovaj model je stvoren uz želju razvojnog tima da bude kocentrisan na što prijatnije krstarenje umesto nego na sportski imidž.

Iako Passat GTI nikada nije lansiran, sam model ipak imao performante verzije kroz istoriju. Govorimo o varijantama s oznakama R36 i W8, ali o njima nekom drugom prilikom i u nekoj drugoj zanimljivosti.

Zoran Tomasović

(3811)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Prvi iole ozbiljniji Passat je bio serija B3 (1988 – 1993), jači sa motorom VR6 2.8 i 174ks a drugi sa motorom 1.8 G60, 160ks i synchro (awd) pogonom.

Bungi

Vr6 je bio ozbiljna mašina, dok je 1.8 G60 imao silnih problema sa G kompresorom koji je znao „riknjavati“ na 60000 km. Zbog toga ga je kasnije zaobilažen u širokom luku.

Zoca

B 2 (1981.do ristajlinga)je imao losu limariju .Nije ni na nivou prvog Logana -bar ih sa 14 god.starosti ne vidjam tako korodirane.

D_C

Svi VW pre 83. (modeli za 84.) su korodirali – kao uostalom i prakticno svi drugi automobili tog vremena sa par izuzetaka. Od modela za 84. VW pocinje da primenjuje ubrizgavanje voska u supljine koje zajedno sa poboljsanim metodama farbanja pravi ogroman pomak u pogledu zastite protiv korozije. B2 Syncro sa 2.1/2.2 petakom iz Audija 100 je meni licno vrlo atraktivan.