1. Home
  2. Sajmovi
  3. MINI John Cooper Works GP – najbrži serijski model s prednjim pogonom na svetu (FOTO)
MINI John Cooper Works GP – najbrži serijski model s prednjim pogonom na svetu (FOTO)

MINI John Cooper Works GP – najbrži serijski model s prednjim pogonom na svetu (FOTO)

409
0
Podelite sa prijateljima:

Prethodio mu je konceptni automobi blizak serijskom modelu, koji se pojavio na IAA u Frankfurtu 2017. Sada je MINI John Cooper Works GP konačno pred nama, i to ne samo u izložbene svrhe.

BMW čak nije spomenuo da je nova džepna raketa najbrži automobil s prednjim pogonom na svetu, kada je reč o pravolinijskom ubrzanju, naravno, ne računajući trkačke i modifikovane primerke.

MINI je jedino saopštio da je novajlija „najbrži model britanske marke koja je ikada odobrena za učešće u javnom saobraćaju“.

Maksimalna brzina od 265 km/h je takođe impresivna, ali ubrzanje do „stotke“, koje traje samo 5,2 sekunde, rekordno je u klasi serijskih automobila s prednjim pogonom. Jedino je Renault Megane RS Trophy-R blizu s 5,4 sekunde.

Predstavljen na Salonu automobila u Los Anđelesu, „najopasniji“ MINI do sada, proizvodiće se u ograničenom broju primeraka (3.000) u fabrici u Oksfordu. Globalna isporuka će započeti u martu 2020., s cenom od 44.900 dolara, uz dodatnih 850 dolara za troškove prevoza. Nije malo, ali kada se u obzir uzmu performanse i ekskluzivnost, to je to.

Inače, najbrži MINI ispod haube poseduje 2,0-litarski turbo četvorocilindraš, koji isporučuje 306 ks i 450 Nm. Kompletna snaga se šalje na prednje točkove preko osmostepenog automatskog menjača. Naravno, „šper“ diferencijal je u ovom slučaju imperativ.

Pored očiglednog aero paketa, GP limitirana edicija se na još nekoliko načina razlikuje od Coopera S JCW. GP poseduje poseban sistem ogibljenja i kočnica, originalne naplatke i elemente karoserije od ugljeničnim vlaknima ojačane plastike (CFRP). Tokom razvoja, ovaj model je krug na Nirburgringu prošao za ispod osam minuta.

AutoRepublika

(409)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments