1. Home
  2. Industrija
  3. Oktobarski rezultati ukazuju na rast prodaje automobila u Evropi
Oktobarski rezultati ukazuju na rast prodaje automobila u Evropi
1

Oktobarski rezultati ukazuju na rast prodaje automobila u Evropi

209
1
Podelite sa prijateljima:

Prodaja novih automobila porasla je za 8,6% u prethodnom mesecu na našem kontinentu. 

Kao glavni razlog za rast ističe se veća potražnja u Nemačkoj i Francuskoj, kao i oporavak Volkswagen grupacije od prošlogodišnjeg udara usled primene WLTP protokola. U zemljama EU i EFTA prošlog meseca prodato je 1,21 milion novih automobila.

Volkswagen grupacija ostvarila je veliki rast prodaje od 31%. Svi brendovi u okviru ove grupe ubeležili su odlične rezultate. Porsche je indeksirao sumanut rast prodaje od čak 394%, Audi je u plusu 65%, VW 29%, Seat 28%, a Škoda 6,8%.

Prodaja PSA grupe opala je za 4,9%. Glavni krivac za lošiji rezultat je lošija prodaja Opela (-27%), dok je Citroen ubeležio boljitak od 12%. Prodaja Peugeota ostala je na istom nivou kao i prethodne godine.

Renault je ostvario rast od 16%, a niskobudžetna Dacia od 7,8%. FCA je konačno u plusu, makar i blagom od 2,5%. Ovaj boljitak došao je zbog veće potražnje za Alfom (+11%), potom Jeepom 5% i samim Fiatom 1,3%.

Ford je ostao na nivou oktobarske prodaje iz 2018. godine, dok je kod azijskih brendova najveći rast ubeležila Mazda sa 27%, potom Hyundai sa 13%, Toyota je u plusu 9,4%, Kia 1,3%, a bolju prodaju ostvario je i Nissan, ali za svega 0,6%.

Gubitnici kod azijskih proizvođača su Honda i Mitsubishi. Honda ima pad prodaje od 12,9%, dok je situacija još lošija za Mitsubishi (-13,4%).

Što se tiče ostatka nemačke premijum trojke, BMW je ostvario rast od 6%, a Mercedes 2%. Švedski Volvo indeksirao je bolje prodajne rezultate za 3,4%.

AutoRepublika 

(209)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Kako mi je ova vijest promakla, evo ne znam.
Alfi raste prodaje? Opel opet u teškoj Banani? Čudi me kako KIA (konačno imaš auto) ima slabu prodaju, unatoč širokoj gami za široku populaciju solidnih vozila .