1. Home
  2. Industrija
  3. Da li će Peugeot 308 i Opel Astra stizati iz iste fabrike?
Da li će Peugeot 308 i Opel Astra stizati iz iste fabrike?
12

Da li će Peugeot 308 i Opel Astra stizati iz iste fabrike?

554
12
Podelite sa prijateljima:

PSA navodno razmatra premeštanje proizvodnje i Astre i modela 308. 

Za početak, Opelova Astra trenutno se sklapa u Elsmir Portu u Velikoj Britaniji i Glivicama u Poljskoj, dok se Peugeot 308 proizvodi u pogonu u Sošou u Francuskoj.

Prva meta za zajednički pogon trebalo bi da bude fabrika u Elsmir Portu. No, najveća prepreka za ovako nešto jesu nerešeni odnosi između Velike Britanije i EU, kao i svi drugi prateći problemi bregzita. Druga mogućnost jeste Riselshajm, odnosno matična fabrika Opela.

Zvaničnici PSA potvrdili su da kompanija trenutno odmerava mogućnost selidbe proizvodnje Astre na Ostrvo, ali nisu želeli ništa da komentarišu povodom 308-ice.

Zašto bi PSA uopšte premeštala produkciju Peugeotovog modela iz C segmenta? Zato što je fabrika u Sošou preopterećena. Ovde se uz 308-icu sklapaju i modeli 3008, Opel Grandland X i DS5.

Zajednička proizvodnja Astre i Peugeota 308 biće daleko lakša kada Opelov hedžbek pređe na PSA platformu, te je jasno zašto PSA već razmatra lokacije. Ušteda bi bila značajna, a i veoma bitna zbog manje prodaje u C segmentu koji je trenutno na udaru SUV trenda. U prvom kvartalu ove godine Opel je prodao 37.968 primeraka Astri uz pad prodaje od 17,7%, dok je Peugeot isporučio 39.939 primeraka modela 308 uz pad prodaje od 4,4%.

AutoRepublika 

(554)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

12 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Rikošet

To što će neko zvati Opel Astrom ne može biti Opel Astra, jer će biti Peugeot 308 u foliji Opela za njemačko tržište. Da postoji pravde ovakve modele bi trebalo zabraniti, jer su suštinski jedna velika laž i prevara, i dovode kupce u zabludu isto kao oni iz Nutele što su za Evropu miksali jednu smjesu, a za nas istočnu sirotinju drugu… Zadnja prava Opel Astra sa svim svojim prednostima, manama i Opelovom tehnologijom je aktuelni K model… Ovo što dolazi je Peugeot/Citroen sa par Opelovih amblema, enterijerom i drugačijom limenom folijom okolo…

don

Eh, Rikoset, po toj logici bi prvi krepao Vw i njegovi sateliti koji su prevara vise od dva desetljeca, zatim bmw i mercedes itd. Pravit ce ih tamo gdje je jeftinije i to onda kad budu na istoj platformi, zato sto prije treba ugasiti postojecu astru. Mozda to napokon bude 308 sa dugmadima za klimu a ne all in tablet rjesenje. Dosta bolja prodaja francuza u odnosu na astru, je ocito posljedica cistijih motora i jaceg francuskog trzista. Ostaje da se vidi koliko ce dijelova promijeniti francuzi na novoj astri koja ce nastati na bazi pezoa. Promijenit ce limic izvana,… Pročitaj više »

Rikošet

Don, ma nisam ja ni stavio na vagu šta će Peugeot donijeti Opelu, konkretno Astri i slično. To je suštinski nebitno, bitno je da to više neće biti Opel Astra, već potencijalno klasičnija verzija Peugeota kojoj se koliko vidim iz ostalih komentara iskreno nada generacija vozača kojima tablet, onaj kljakavi volan i ostala digitalija nikako ne pašu u Peugeotu… Hoću da kažem da je ova rokada toliko debelo i masno potpisana od strane nekog diplomiranog ekonomiste sa kaluklatorom u ruci, koji je dobio samo jedan zadatak – da proda što više PSA motora, mjenjača i osovina pod znakom Opela… Volkswagen… Pročitaj više »

moron

Pa, zar već do sada u auto industriji nije bila česta pojava da se klon modeli raznih brendova rade u istoj fabrici? Koliko znam, jeste.

Rikošet

Ma nije stvar u kloniranju, već u činjenici da to više nema nikakvog smisla iz ugla nekog ko zna da lim i znakovi sve manje imaju veze sadržajem ispod njih. Za one kojima je svijet automobila dosadan koliko i svijet veš mašina to je potpuno nebitna činjenica, bitno je da lijepo izgleda, da je udobno, ide, malo troši ili šta već, a hoće li biti Opel ili Pežo nebitno… Čisto naklapamo kuda sve ovo vodi, a PSA i Opel su aktuelni pa se zalomilo na njima…

moron

Šta ćeš. Živimo u vreme kada mnogi (ne svi) deo toga (ne sve) samo prepakuju i kloniraju (u manjoj ili većoj meri). Za proizvodjače je to svakako dobro, jer njih košta manje, ali nisam primetio da neko benefite tih ušteda prenosi na kupca. Što se tiče budućih Opela, mada će ispod odela da to da bude samo PSA „telo“, imaće i dalje svoje posebno, Opel „odelo“. A i svoju „postavu odela“. Kao što VW „telo“ sa znakom škode ima posebno (škoda) „odelo“ i „postavu“. I po neko drugačije „dugme“. Milion je takvih primera.

Rikošet

Sve znam, ali ovo je baš dobilo razmjere epidemije…

moron

Šta ćeš, mnogi vremenom postanu deo nekog većeg (ili drugog) tkiva. Nije to samo slučaj Opela. NI PSA odavno nije baš „svoj“. Kinezi su „u njemu“. Kao što si ti kao ljubitelj Opela ( rekao bih) malo razočaran najnovijom sudbinom Opela, i mene je dosta razočaralo od kada je Pežo počeo da prelazi na I-Cocpit (za mene, to je vrhunac gluposti prethodne decenije). Ali, šta ćeš. Na te stvari ne možeš da utičeš. Na kraju, „ideš dalje“.

Balkanboj

Nisam siguran za to dalje, više to gledam kao opciju „go back“, kupi prethodni model što mladji i sa manje km. Kad uspem da nagovorim ženu da prodamo „njen“ automobil ne znam šta uopšte uzeti. 80% novih modela (ono što je cenovno prihvatljivo za auto br.2) mi se ne dopada. A Opela mi je iskreno žao. PUG mi se ne dopada (osim par sportskih modela). I dalje sam stava da je najbolji sirotinjski automobil Opel. One koje sam posedovao i maltretirao, za njih nemam zamerki. Težak im je život bio. Sumnjam da bi neki PUG tako stoički podneo moj stil… Pročitaj više »

moron

Da, u cilju izbegavanja prokletog I-Cocpita, a ipak nekog osveženja voznog parka, razmišljao sam čak i da, umesto kupovine novih kola drugog brenda, kupim i što mladji polovan istovrsni primerak (prethodne generacije), ali nisam mogao to da „prelomim“ ( da se vratim kupovini polovnog (mada je moj „polovnjak“, „kupljen nov“, izvesno i gori od znatnog dela sadašnjih „polovnjaka“)). Ipak sam mislio novo. Ali, sva nova vozila me strašno nerviraju zbog nekih stvari, svako vozilo ima neku „falinku“ ( npr, aktuelna astra karavan mi je ok po svim parametrima, ali, dizajn one široke lajsne preko D stuba (još u crnoj boji)… Pročitaj više »

Balkanboj

Znači nemaš WAF.
(wife acceptance factor).
To je prva stavka koja se mora ispoštovati.

moron

Imao sam pogrešnu predstavu o njenom vidjenju nužne opreme. Jedan element, koji sam ja smatrao da je (za nas) postao prevazidjen/nepotreban, njoj je i dalje pod „must have“.
Za dva „finalna“ vozila taj „nedostajući element“ je prosto bio „nemoguć“, a kod trećeg je eventualni izbor i „nedostajućeg elelemnta“ kao opcije automatski isključivao mogućnost izbora jedne druge opcije ( za koju znam da je deci i supruzi „must have“ ).
Samo što sam ja suviše kasno shvatio da je za nju taj „nedostajući element“ i dalje pod „must have“. I sve je prosto „puklo“. Za sada …