1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Mazda će koristiti veoma izdržljive klipove za SkyActiv-X motore
Mazda će koristiti veoma izdržljive klipove za SkyActiv-X motore

Mazda će koristiti veoma izdržljive klipove za SkyActiv-X motore

551
0
Podelite sa prijateljima:

Dobavljač kompanije Mazda Motor, entitet Kolbenschmidt je počeo masovnu proizvodnju klipova namenjenih ugradnji u novi motor japanskog proizvođača koji naglašava da se radi o novini i specifičnoj komponenti kod pogonskih jedinica nove generacije.

Nemačka kompanija iz sveta snabdevačke industrije, čije je sedište u prefekturi Hirošime, baš kao i Mazdino, deo je Rheinmetall Automotive grupe, instalirala je liniju za livenje i obradu metala u lokalnoj fabrici, a za te namene je izdvojila iznos od 9,2 miliona američkih dolara (milijardu japanskih jena).

Kolbenschmidt  je i ranije snabdevao Mazdu klipovima za ostale motore koji se ugrađuju u ova japanska vozila koja koriste benzin kao pogonsko gorivo. Nova oprema je morala da bude postavljena kako bi se omogućilo pokretanje proizvodnje klipova nove generacije koji su namenjeni isključivo za SkyActiv-X pogonske jedinice karakteristične po tome što odbacuju bolje odlike u smislu energetske efikasnosti i performansi.

Većina klipova koji se koriste u motorima su izrađeni u potpunosti od aluminijuma. Međutim, ovi koje proizvodi Kolbenschmidt za Mazdu su delimično proizvedeni uz korišćenje naprednog čelika visoke čvrstine.

Odlične osobine u pogledu trajnosti komponente su kritično važne za klipove motora komercijalnog naziva SkyActiv-X. Ovo stoga što se kod ove pogonske jedinice oslanjaju na kompresiono paljenje, odnosno na princip rada koji je veoma sličan ciklusu u kom funkcionišu dizel „mašine“, iako se radi o benzinskom sklopu.

SkyActiv-X je debitovao ove godine u vozilima japanskog proizvođača lansiranim u isto vreme. Prvi model koji je dobio novi motor je Mazda3 a ta verzija kompakta iz Hirošime se već može pazarati kroz maloprodajnu mrežu marke razasutu po Evropi. Zanimljivo je da će prodaja Mazde3 sa SkyActiv-X motorom tek biti upriličena u matičnoj državi do kraja 2019. godine.

Relativno mali japanski proizvođač doživljava motore iz ove generacije kao odličan prodajni atribut u godinama pred nama, delom zato što stavlja naglasak na odlične performanse i mogućnost da pruži vanserijski osećaj u vožnji, a delom i zbog pomenute ekonomičnosti.

Kolbenschmidt se nada da će i drugi proizvođači možda krenuti ovim putem, uvećavajući nivo narudžbina od kompanije, a u dubokoj veri da će se ova tehnologija dopasti vozačima.

AutoRepublika

(551)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments