1. Home
  2. Life
  3. Nova postignuća u razvoju baterija
Nova postignuća u razvoju baterija

Nova postignuća u razvoju baterija

375
0
Podelite sa prijateljima:

Istraživači američke Nacionalne laboratorije Oak Ridž (Oak Ridge National Laboratory – ORNL) uspeli su da brzo punjenje za električna vozila dovedu do novih ekstrema.

Tim naučnika za baterije nedavno je razvio materijal koji se dodaje litijum-jonskoj bateriji i koji ne samo da omogućava da se baterija dopuni do 80% kapaciteta za 10 minuta, već i omogućava bateriji da zadržava tu sposobnost tokom 1.500 ciklusa punjenja.

Kada baterija radi ili se puni, joni se kreću između elektroda kroz medijum koji se zove elektrolit. Žijia Du iz ORNL-a je predvodio tim koji je razvio nove formulacije litijumovih soli sa karbonatnim rastvaračima kako bi se formirao elektrolit koji održava bolji protok jona tokom vremena i dobro radi kada velika struja zagreva bateriju tokom ekstremno brzog punjenja.

Projektni partneri su testirali ćelije vrećice za baterije napravljene u ORNL-ovoj fabrici za proizvodnju baterija kako bi dokazali sigurnost baterije i karakteristike ciklusa punjenja.

„Otkrili smo da ova nova formulacija elektrolita u osnovi utrostručuje cilj Ministarstva energetike za životni vek baterije koja se izuzetno brzo puni“, rekao je Du.

Na naslovnoj fotografiji istraživač Du ubacuje novorazvijeni materijal tečnog elektrolita u ćeliju vrećice baterije. Formulacija produžava vek baterija koje se koriste u električnim vozilima i posle ekstremno brzih punjenja. Fotografiju je uradila Ženevjev Martin/ORNL, Ministarstvo energetike SAD.

AutoRepublika

(375)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments