1. Home
  2. Vesti
  3. EuroNCAP dodelio pet zvezdica Toyoti Yaris
EuroNCAP dodelio pet zvezdica Toyoti Yaris
10

EuroNCAP dodelio pet zvezdica Toyoti Yaris

302
10
Podelite sa prijateljima:

EuroNCAP ima novi stroži sistem bodovanja rezultata, a Toyotin gradski mališan Yaris bio je prvi model koji se ove godine našao na testu bezbednosti u Evropi. 

Glavna izmena odnosi se na uvođenje udara vozila pri brzinom od 50 km/h u drugo vozilo koje se kreće istom brzinom, dakle simulacija frontalnog sudara. Ovaj segment ubačen je umesto dosadašnje simulacije udara u statičnu prepreku odnosno zid pri brzini od 64 km/h.

Još jedna novina je procena kretanja putnika u vozilu pri bočnom udaru, odnosno da li ima potencijalnog sudaranja između putnika u automobilu nakon što dođe do sudara. Pored toga EuroNCAP je uveo nešto komplikovanije scenarije za testove sistema aktivne bezbednosti kao što je AEB.

Dakle, Yaris je bio prvi automobil koji je stigao na pooštreni test i odlično se pokazao! Dakle, Toyota drži svoju reč jer su na premijeri nove generacije svog aduta u B segmentu naveli da će to biti najbezbedniji model u svojoj klasi.

Japanski automobil zaradio je pet zvezdica, sa 85% za zaštitu odraslih putnika i 81% za zaštitu dece u vozilu. Yaris u svojoj aktuelnoj iteraciji ima i vazdušne jastuke koji se aktiviraju između vozača i suvozača, što mu je donelo još bolju ocenu pri novom sistemu bodovanja.

Kada je reč o zaštiti drugih učesnika u saobraćaju, odnosno pešaka i biciklista, Yaris je dobio 78%, s tim da EuroNCAP navodi da je AEB sistem odlično funkcionisao sa pešacima, ali nešto lošije sa biciklistima.

AutoRepublika 

(302)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
hercegovac

Dugo je Tojotu pratila prica da pravi pouzdane automobile, ali po pitanju bezbjednosti kao da su kao od kartona. Izgleda da novi testovi demantuju takve price i ako je pored pouzdanosti sada uspjela da podigne bezbjednost na veci nivo onda joj jos fali da poradi na ogubljenju i udobnosti kao Mercedes i bice savrsen auto…..oooo, pa oni ustvari imaju takeo nesto – Lexus :)).

moron

Bravo za novi Yaris.

Nadam se da će sa novim Yarisom da prestane politika izvesnog guljenja opreme za Srbiju – barem kada je Yaris u pitanju.
Mislim na sadašnji Paket aktivne sigurnosti Toyota Safety Sense®
U SLO ga ima i baznjak ( Luna). U Srbiji te (za nas opcione opreme ) više uopšte nema ni u cenovniku. Bio je kratko vreme u Srbiji poseban paket (za Srbiju) opreme ( pod nazivom SOL TSS ). Očito su prodajni stratezi shvatili da je to „teška glupost“.

https://www.toyotaadria.com/rs/pdf/cenovnik_vozila/2020/septembar/yaris_0209.pdf

https://www.toyotaadria.com/si/pdf/cenik_vozil/cenik_yaris.pdf

sami

Eno ga onaj iz druge vesti o samovozećem Uberu, će na robiju jer je verovao u te virtuelne pakete sigurnosti.

Djordje Pesic

Ti sigurnostni paketi koje pruza tojota sluze da vozacu pomogne u voznji, a ne da vozac pusti mozak na otavu i da ne vodi racuna kuda vozi i sta radi. Uostalom, ako neko hoce da vozi kola, a zapravo da ih ne vozi, nek sedne lepo u autobus/avion/taksi pa nek onda ne vozi

Don

Replika! Djelimično tačno , svrha glavna je da ti uvale autonomnu vožnju, za koju se slažemo da nije mjesto u autima i ko tako želi nek ide na tramvaj,autobus , voz itd., to sam odavno rekao. No, tehnologija im nije uznapredovala toliko da mogu to da uvedu, pa uvaljuju sta mogu , a onda sa sebe skidaju odgovornost kad se nešto desi i kažu vozač je kriv, a on i jest i nije kriv. Jeste kriv što im je vjerovao i što nije ispunjavao glavnu zadaću vozača,tj nije vozio automobil, a nije kriv jer je prepustio sistemima da voze, a… Pročitaj više »

moron

1. Ona sa vesti o Uberu će na robiju jer nije vršila nadzor koji je bila dužna da vrši nad testnim vozilom, a kako bi po potrebi intervenisala. Inače, koliko znam Uber je na onom testnom Volvu bio isključio fabričke sisteme aktivne bezbednosti. Dakako, nema garancije da onaj biciklista7pešak ne bi platio glavom i da su na vozilu bili uključeni fabrički sistemi i/ili da je osoba u vozilu radila svoj posao (umesto što je gledala film) 2. ja nisam nikada napisao ili pomislio da vozač bilo kog vozila opremljenog sa sistemima aktivne bezbednosti treba da „pusti mozak na pašu“. Naprotiv.… Pročitaj više »

sami

Pravilno su procenili da ta Toyota Safety Sense® u Srbiji ne pije vodu i da nije interesantna kupcima. I to nije aktivna bezbednost nego pasivno virtuelna. Platiš je a šta radi nebitno. Piše na hartiji da si nešto kupio i sajber Yuotjuber kupac zadovoljan. U Srbiji bolje prođu vidne vizuelni dodaci, kao alu felne, hrom lajsne led svetla 3D metalik boja, konjaža motora, dizel motor koji uopšte nema Tojota i sl. I nije to u Srbiji jedinstveno ponašanje samo Tojote. Daš tržištu ono što hoće. Neki neće fiktovno idiotske dodatke. A u nekim idiotskim zemljama to mu je zakonska obaveza.… Pročitaj više »

moron

Pa, ako je tako kako veliš, i nakon što u EU budu uskoro obavezni ti „dodatni sistemi“, ja verujem da će biti lako udovoljiti tome što ti kažeš da je preovladavajuća želja srpskih kupaca ( a želja je, ko te razumem, da nemaju te aktivno bezbednosne „džidža bidže“?).
Sve će to lako da se „počupa“ specijalno za Srbiju. Tako da Srbija i dalje neće biti u grupi „idiotskih zemalja“ ?

da11

One zvjezdice nemaju smisla nikako kod ovih testova.
Pa kod udara naprijed kod vozaca torzo naradzast, i dobije 5 zvjezdica nema smisla.
Sve dok ne uvedu smalloverlap ne smatram ih ozbiljno.

moron

Razume li se neko u WLTP režime testiranja?

Novi Yaris sa „običnim“ 1,5 od 125 ks manje troši i manje emituje CO2 u WLTP režimu „Veoma velika brzina“ u odnosu na hibridni yaris 1,5 od 116 ks ( „5,4-5,7“ u odnosu na „5,2-6,5“ i „128-134 gr CO2“ u odnosu na „113-148 gr CO2“ )

Koji je to WLTP režim vožnje „Veoma velika brzina“ ?