1. Home
  2. Vesti
  3. Tesla Model S Plaid pokrenuo debatu u vezi s rekordima kruga na Nirburgringu
Tesla Model S Plaid pokrenuo debatu u vezi s rekordima kruga na Nirburgringu
3

Tesla Model S Plaid pokrenuo debatu u vezi s rekordima kruga na Nirburgringu

935
3
Podelite sa prijateljima:

Pokušaji kompanije Tesla Inc. da ponizi Porsche novim rekordom na legendarnoj nemačkoj stazi Nirburgring Nordšlajfe, ponovo su pokrenuli kontroverzu u vezi s istinskim značajem brzine prolaska kruga, dok se u čitavu priču umešala i uprava staze.

Porsche i Tesla vode bitku oko supremacije vezane za rekordni krug na Nordšlajfeu u kategoriji električnih automobila s četvoro vrata, ali poređenja nisu egzaktna, baš kao ni uslovi, počev od modifikovanja pneumatika, koji variraju od testa do testa.

„Želimo da imamo okolnosti koje mogu da u potpunosti da se shvate i ponove“, rekao je portparol Nirburgringa, Aleksander Gerhard, dodavši da je operater ove trkačke staze pooštrio pravila po kojima neki proizvođač automobila može da potvrdi sertifikovano vreme.

Postavljanje novog rekordnog vremena u klasi električnih sedana, vremešnom Teslinom Modelu S bi dalo vetar u leđa, dok se nemačka konkurencija iz Audija, Mercedesa, BMW-a i Porsche priprema za lansiranje sopstvenih električnih pulena.

Proizvođači koriste Nirburgring, jednu od najvarljivijih trkačkih trasa, sa 40 desnih i 33 leve krivine, da bi istakli sportske karakteristike svojih modela i ispolirali im imidž, naravno u marketinške svrhe.

Tesla je primećen ove nedelje na „Zelenom paklu“ s varijantom Modela S. Nemački Auto Motor und Sport je izvestio da je Model S postigao nezvanično vreme od 7 minuta i 23 sekunde, što je značajno brže od Porsche Taycana, čiji zvanični rekordni krug iznosi 7 minuta, 42 sekunde.

Međutim, Teslin izazov je pokrenuo neka pitanja vezana za to da li proizvođač iz Silicijumske doline igra pošteno.

„Taj automobil je temeljno modifikovan“, rekao je Štefan Baldauf, koji živi od fotografisanja prototipova koji se testiraju na Nirburgringu. „Pored prisustva zaštitnog kaveza i kadice, enterijer je u potpunosti izvađen. Prozori su zatamnjeni, tako da je to bilo teško primetiti.“

Takođe, Tesla se pojavio s „poluslik“ gumama, koje se koriste isključivo za trkačke staze jer nisu pogodne za svakodnevnu upotrebu, dodao je Baldauf.

Portparolka Porschea je za Rojters izjavila da je Taycan vožen sa standardnim gumama.

„Teško da je ovo poređenje pošteno ukoliko se ovo vozilo koristi da bi demonstriralo da je Tesla brži“, rekao je Baldauf.

Maskov „tvit“

Beležnik Jens Bele, čovek koji je sertifikovao vremena koja je postigao Porsche, izjavio je: „Obim varanja je onoliki kolikim ga možete zamisliti. Da li se tu radi o prototipu, standardnom vozilu, ili je reč o specijalno modifikovanoj trkačkoj verziji standardnog modela? To su pitanja na koja treba dati odgovore.“

Šef Tesle, Ilon Mask, odgovorio je na „Twitteru“: „Finalna konfiguracija koja je na Nirburgringu da bi postavila novi rekord, u serijsku proizvodnju će ući u leto 2020., tako da nije predviđena samo za stazu.“

Kompanija je odbila zvanično da komentariše pokušaje napada na rekord.

Zvaničnici pokušavaju da standardizuju stvari kada je reč o „rekorderima“, rekao je Gerhard. U nekim pokušajima, automobilima je dozvoljeno da koriste leteći start na stazi dugačkoj 20 kilometara.

Sada je obavezno da se vozi kompletna dužina. Zaposlili smo beležnika, koji meri vreme nakon optužbi da je drugi proizvođač varao ubrzavši video klip.“

Takođe je određeno gde su locirani uređaji za merenje vremena.

U „tvitu“ Mask je potvrdio da Tesla želi da iskoristi Nordšlajfe da bi izreklamirao „Plaid“ režim u Tesla Modelu S sa sedam sedišta.

„Očekujemo da ova vremena budu nadmašena serijskim sedmosedom Model S Plaid, varijantom koja s proizvodnjom kreće negde u oktobru-novembru, sledeće godine“, rekao je Mask.

Porsche je naglasio da njegov 919 Evo hibridni trkač  drži apsolutni rekord staze postavljen 2018., s vremenom od 5 minuta, 19 sekundi.

Nirburgring se nada da će nova pravila, uvedena ove godine, pomoći oživljavanju popularnosti staze, kao mesta na kojem se postavljaju standardni što se konkurentnosti tiče.

„Želimo da budemo verodostojno merilo“, rekao je Gerhard.

AutoRepublika

(935)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Marketing je čudo …

Goran Jurković

Kako se porsche usrao u gaće je još veće čudo

Zoca

Grenell ce to da ispegla.Il ostadose bez staze Nemacki „prijatelji“.