1. Home
  2. Vesti
  3. Srbija, Bugarska i Rumunija ponovo u igri za Volkswagenovu fabriku
Srbija, Bugarska i Rumunija ponovo u igri za Volkswagenovu fabriku
15

Srbija, Bugarska i Rumunija ponovo u igri za Volkswagenovu fabriku

480
15
Podelite sa prijateljima:

Kao što se negde i očekivalo, nakon obustavljanja Volkswagenovih investicija u Tursku, balkanske zemlje su ponovo došle u žižu interesovanja kada je reč o izgradnji fabrike vredne 1,3 milijarde evra.

Srbija, Bugarska i Rumunija gaje nade da će ih VW vratiti na listu „superfinalista“.

Investicija bi trebalo da bude jedna od najvećih ikada kada je reč o nama i našim susedima u okviru automobilske industrije. Naravno, glavne probleme čine korupcija i „klimava“ infrastruktura.

Prvobitno, VW je za lokaciju fabrike odabrao Manisu, 40 kilometara severoistočno od Izmira na zapadnoj obali Turske. Proizvodnja je trebalo da započne 2022.

Međutim, kao što smo već izvestili, projekat je obustavljen zbog agresije Turske na Siriju, što bi moglo da ugrozi reputaciju nemačkog konglomerata, koja je i ovako „rovita“.

Bugarske vlasti su spremne da „uglancaju“ ponudu i udvostruče povlastice na 260 miliona evra s početnih 135 miliona. Naravno, „marketing“ baziraju na tome što su članica EU, naglašavajući da mogu da prošire saradnju s Volkswagenom u različitim oblastima. Čak, naveli su da imaju ideje kako da podrže nemačkog proizvođača izgradnjom dodatne infrastrukture i pružanjem edukativnih mera.

Ono što je pomalo smešno je što kao svoju prednost, Bugari između ostalog navode da su „faktor stabilnosti u regionu“ i lojalni partner. Pa, dobro, verovatno je tanka granica između reklamiranja i „šlihtanja“.

Rumunija je nakon VW-ove odluke takođe započela nove razgovore s Nemcima u cilju lobiranja za veliku investiciju.

Naravno, kandidat je i Srbija, kojoj bi Volkswagenova investicija „pomogla da stabilizuje čitav region“ uz prednosti što kod nas ima kvalifikovane radne snage, stav je naših vlasti. To je i tačno, jer s obzirom na to da nismo članica EU, odliv kvalifikovanih radnika nije toliki kao kod susedne Bugarske i Rumunije.

Da podsetimo, u novoj VW-ovoj fabrici će se proizvoditi sledeća generacija VW Passata i Škode Superb, s godišnjim kapacitetom do 300.000 vozila.

AutoRepublika

(480)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

15 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Haha

Ako je smesno sto je Bugarska faktor stabilnosti, mim vas recite jesmo to mi onda al ozbiljno a ne smesno?? Bas pisete svasta,. Ako u Srbiji otvore fabriku ja cu raditi dzaba citav zivot, realno gledajuci mi smo na zadnjem mestu.

Zvezdan Božinović

Ma mi treba da se povučemo iz ove trke. Očekuje se da davanja Nemcima prevaziđu koristi od nemačke investicije. Neka zidaju negde u okolini Volfsburga, doći će radna snaga tamo, nije problem

Bojan

Ne pitamo se mi ništa.
A za subvencije stranim „investitorima“, bile one male ili velike, je dokazano da ne donose ništa dobro nama ni u jednom momentu.

s mile

to definitivno nije istina, kada se gorenje otvaralo u Valjevu, bile su priče da se puno daje, ali niko ne kapira koliki zamajac valjevskoj privredi je dalo gorenje, svi gledaju po radniku koji radi u gorenju, a ne kapiraju koliko firmi radi za gorenje, a da ne govorimo o održavanju, prevozu, i svim pratećim službama, masa prvatnika iz va se valjano ovajdila, i dan danas dižu tempo, posle više od 10 godina.

moja bivša firma je 2 miliona eur uložila za obnavljanje tehnike, jer je ugovor od 6godina pokrivao tu investiciju. a od tad je prošlo još toliko.

BojanNeki

Budalaština. Davati novac stranim investitorima da otvore firmu ovde plus davati im za plate našim radnicima da bi sklapali neki poluproizvod?! I eto to tvoje Gorenje sada ne daje više ni plate. I sva ta naslonjena „indrustrija“ privatnika će propasti, Ako ti vidiš zdravu osnovu u toj logici svaka ti čast. Za mene je finansiranje stranih kompanija samo korupcija koja napaja vladajuću stranku a pritom zadužuje građane i njihovu decu i unuke i uči ih motanju kablova. https://novaekonomija.rs/vesti/vesti-iz-zemlje/dr%C5%BEava-duguje-investitorima-100-miliona-evra-za-subvencije https://insajder.net/sr/sajt/tema/5149/ Zašto država npr nije osnovala neki ventrure fond kako bi finasirala dobre domaće ideje i firme? Zašto nije razvijala domaću privredu… Pročitaj više »

s mile

tvoje mišljenje, ali grešiš, 500radnika u gorenju radi, a još toliko po vezanim firmama, kada se jedna firma otvori, velik je lanac od njene koristi. ali treba to sagledati

BojanNeki

500 radnika je moglo da radi i u domaćoj firmi sa takvim finansiranjem a ne u stranoj.

BojanNeki

Jedni od retkih koji uspevaju da naprave u Srbiji nešto su IT kompanije jer uglavnom imaju strane klijente ili sopstveni proizvod.
Pitaj vlasnike tih kompanija kakva čuda bi napravili da im država subvencioniše plate za radnike, daje prostor i sl. a naprotiv, država im pravi prepreke finasirajući strane IT kompanije koje im pak uzimaju radnike i prave im nelojalnu konkurenciju.
To gore navedeno je proizvod bestidne korupcije i to nije moje mišljenje nego je tako.

BojanNeki

Sudeći po negativnim ocenama i ovde sve sns-ovci i ili bivši dosovci, da ne veruješ. Mislio sam da ljubitelji autobila za nijansu drugačije razmišljaju.
Inače taj sistem subvencija je Dinkinć i uveo a sad je šizoja savetnik. Samo vi uživajte u motanju kablova, vi ili vaši najbliži za 250 zelembaća, u pelenama. Mladi beže iz zemlje, jer im ne pada na pamet da učestvuju u čorbi koju ste kuvali. Živite u ubeđenju da „Srbija ide u dobrom pravcu“ a umrećete sami.

BojanNeki

Okačio sam taj link pre par dana u porukama iznad ali ovaj sa 021 je jutrošnji, nepostojeći Tanjug prenose.

BojanNeki

Bojim se da je počelo filovanje naroda kako bi šizoje uz opravdanje mogao da ponudi veliku cifru Nemcima.

BojanNeki