1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Novi Rapid ili Scala?
Novi Rapid ili Scala?
7

Novi Rapid ili Scala?

750
7
Podelite sa prijateljima:

Oba sa po dva vazdušna jastuka u duhu „Znam šta biram“

Tokom nedelje za nama se pojavila informacija o novom Rapidu koji bi bio namenjen ruskom kupcu. Po običaju, Kolesa su iskoristila interesovanje javnosti, posebno u matičnoj državi ovog medija, pa su predstavili render češkog liftbeka koji se i nije baš proslavio u aktuelnoj generaciji, pre najavljene restilizacije.

O razlozima neuspeha Rapida koji se prodavao i kod nas, pisao je i Zoran Tomasović, ali to svakako Volkswagenu nije smetalo da okuša sreću ponovo.

Škoda Rapid je bila predmet proizvodnje od 2012. dok je 2017. godine predstavljen osveženi model. Automobil je još uvek popularan na nekim tržištima a to posebno važi za Rusku Federaciju što je verovatno i podstaklo čelnike kompanije da najave naslednika za tamošnje kupce.

Prema septembarskim prodajnim rezultatima na tom tržištu, Rapid se pozicionirao na petnaestom mestu, zahvaljujući isporuci 2.918 primeraka. Iako je jasno da su brojke koje ilustruju plasman glavnih konkurenata Rapida, poput modela Dacia (Renault) Logan, Volkswagen Polo, Hyundai Solaris i Kia Rio značajno izdašnije od češkog pulena, opet se može reći da popularnost „renderizovanog“ liftbeka nije za potcenjivanje. Najpopularniji model iz segmenta u kom Rapid nastupa je isporučen na 7.758 ruskih adresa.

Kroz najavljenu restilizaciju bi trebalo da budu otklonjeni nedostaci koji su uočeni u dosadašnjem delu eksploatacije. Promene na karoseriji neće biti dramatične, izuzev možda donekle na prednjem kraju koji će ugostiti nove svetlosne grupacije i masku hladnjaka u stilu sveže Scale, koja je zamenila Rapid na ostatku kontinenta.

Profil liftbeka ostaje neizmenjen ali je nova svetlosna signalizacija i na “krmi” Rapida, opet u stilu koji je demonstrirala pomenuta Scala. Zadnji odbojnik je takođe preoblikovan a poslužio je i kao domaćin za nove segmente horizontalne signalizacije. Treba reći da, u skladu sa najavama od prošle godine, osveženi Rapid će posedovati naziv proizvođača ispisan u dugom nizu, a pozicioniran na poklopcu prtljažnika.

Premijera novog Rapida je zakazana za kraj 2019. godine. Danas se u Rusiji aktuelni Rapid sa motorom od 1.600 kubnih centimetara i „petobrzinskim manuelcem“ može pazariti za 11.245 evra. Najpristupačnija vezrija koja nudi automatski menjač razvija 110 konjskih snaga, a takav Rapid košta 12.800 evropskih novčanica.

Ekslkluzivom se može nazvati modifikacija s oznakom 1.4 TSI koja na prednje točkove isporučuje celih 125 konjskih snaga. Menjač je DSG, a u paketu opreme nazvanom Monte Carlo, Rapid staje 16.325 evra.

Za kraj bi još da vas podsetimo da smo prošle nedelje prikazali fotografije nove Octavije koja je bila lišena kamuflaže skoro u potpunosti.

AutoRepublika

(750)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Mislim da svi mi povremeno grešimo dušu prema škodi jer poistovećujemo škodu sa srpskim uvoznikom za škodu. Srpske škode su, na žalost, onako „pospremljene“ kako to osmisli naš plemeniti uvoznik i negde tokom tog „križnog puta“ od Mlade Boleslave do Konjevića sa njih uglavnom poispada najveći deo serijske bezbednosne opreme … Ali, pre nego su krenule k’ nama, to su uvek dosta dobro opremljena, pa i bezbedna vozila. Tako je to bilo i u vreme škode Rapid, a tako je uglavnom i danas, u vreme Scale… „Pre utovara“ za Srbiju u rangu su bezbednosno sa premiumima, a nekada i iznad… Pročitaj više »

Rade

Po pravilima EuroNCAP-a proizvođač je dužan da ne čupa serijsku opremu samo na modelima koji idu na EU/EEA tržište.

moron

Onda uvoznik škode za Srbiju ne bi smeo „da pisne“ u Srbiji o tome koliko zvezdica je koja škoda osvojina na NCAP-u. Pa, ipak, na sajtu uvoznika za svaki model škode koji se prodaje u Srbiji možemo pročitati PR saopštenje koje se poziva na rezultat na NCAP-u, ostvaren u bezbednosnoj serijskoj opremi koja nema nikakve veze sa serijskom bezbednosnom opremom u Srbiji,

Rade

EuroNCAP više niko i ne gleda. Bilo popularno nekad kod kupaca. 🙂
Danas ni Pežo novu 208-icu neće da pošalje na test sa svim naslonima za glavu. Toliko im stalo za ocene na NCAP.

moron

„. However, the rear seat row was ineligible for scoring because the centre seat is not equipped with a head restraint on some trim levels.“

Da, bruka je što nema i srednji naslon za glavu pozadi u nekim paketima opreme. Ipak, to vozilo je „registrovano“ za prevoz pet osoba. Nije kao, recimo, suzuki ignis, koji je bazno za prevoz pet osoba, a već od drugog paketa za preboz 4 osobe.

Rade

Ni AEB za bicikliste nisu stavili serijski. Verovatno bi 208-ica dobila pet zvezdica, ali ih očigledno boli briga za to.

Zoca

Nisu oni krivi sto ovde zivot ima jako nisku cenu.Uostalom i u drugim drzavama ,gde je bezbednosna oprema na elementarnom nivou.Eto Dacia ovde kosta kao i na Zapadu,bas me zanima ima li kod nje razlike EU-Srbija.Tek to bi bilo za osudu ako nisu ista vozila.