1. Home
  2. Vesti
  3. Novi BMW serije 3 gubi težinu i dobija više snage
Novi BMW serije 3 gubi težinu i dobija više snage
1

Novi BMW serije 3 gubi težinu i dobija više snage

330
1
Podelite sa prijateljima:

Za one kojima je M3 prevelik zalogaj, tu su M340i i M340d.

Uz novu konkurenciju u vidu Alfa Romeo Giulije, seriji 3 je potreban iskorak za novu G20 generaciju, u smislu da bude za taj korak ispred unapređene konkurencije.

Da bi to postigli, BMW-ovi inženjeri su poslali svoj bestsleler u teretanu i skidanje kilograma. Obimnija upotreba aluminijuma i implementacija plastike ojačane ugljeničnim vlaknima (CFRP), skinuće nekih 40 kilograma mase. Ovo je moguće kroz eksploataciju CLAR platforme, na kojoj počivaju dve veže sestre, serija 5 i serija 7.

Pored gubitka težine, nova serija 3 će nabaciti „mišiće“, jer glasine kolaju da će novi 0,5-litarska motorna garniguta doneti neznatno povećanje snage. U proseku, benzince jedinice će dobiti 7 ks i 20 Nm, uz smanjenje emisije CO2 za pet odsto.

Što se dizela tiče, ulazni 316d će sa aktuelnih 116 ks podići na 137 konja, dok će 318d dobiti dodatnih 13 ks za zbir od 163.  Popularni 320d će isporučivati 204 ks, a BMW priprema i unapređenje za 325d, na 237 ks.

Snažniji će biti i 330e plug-in hibrid sa 265 ks.

BMW ima planove da proširi porodicu serije 3 sa uvođenjem M340i i M340d, koji će popuniti prazninu između M modela i regularnih verzija. Inače, M3 bi trebalo da dobije mali elektromotor, koji će snagu podići na 460 konja.

Standardna serija 3 će se pokloniti publici sledeće godine, s tim što će serija 4 kupe i kabriolet, kao i Gran Coupe, stići do kraja dekade.

 

(330)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
N.N.

Pozdrav! Pratim već druže vrijeme i imate krive informacije. Platforma se prvo zvala 35up. Valjda im to nije bilo dovoljno pa su preimenovali u CLAR. No ono što vi u redakciji, a i mnogi drugi mediji, non stop gurate i što je krivo je ta priča oko CFRP tj. karbonskih vlakana. Naime postoje dvije verzije 35up platforme. Jedna je LG, druga je LK. LG verzija je ona skupa sa CFRP-om u konstrukciji. Koristi je Serija 7. Takva će biti i Serija 8, a vjerojatno i X5 i X7. Iako su mnogi izvještavali da je Serija 5 ista u izvedbi to… Pročitaj više »