1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. McLaren se vraća Mercedesovim motorima
McLaren se vraća Mercedesovim motorima
0

McLaren se vraća Mercedesovim motorima

228
0
Podelite sa prijateljima:

McLaren Mercedes, ime koje je krajem devedesetih i dobrim delom dvehiljaditih bilo sinonim za uspeh u Formuli 1. Zajedno su uspeli da osvoje tri titule šampiona u konkurenciji vozača, dve s Mikom Hakinenom i jednu s Luisom Hamiltonom. Posle nekoliko godina „pauze“, ovo partnerstvo će se ponovo uspostaviti od 2021. godine.

Ekipa McLarena je 2015. godine pod vođstvom Rona Denisa završila saradnju sa Mecedesom i prešla na Hondine motore. Od tada počinje najlošiji period za ovu legendarnu ekipu. Za vreme partnerstva s Hondom, McLaren je imao možda i najbolju vozačku postavu s Alonsom i Batonom u timu, ali rezultati su izostajali. Honda se konstantno kvarila, McLaren je sve vreme krivio japanskog proizvođača za loš napredak, iako su i oni sami bili poprilično krivi za lošu formu. Partnerstvo se završilo nakon tri sezone i 2018. McLaren prvi put u istoriji sklapa partnerstvo s Renaultom. Prelazak na motore francuskog proizvođača više je bio potez iz očaja jer u je u tom momentu to bila jedina logična solucija. Od tog momenta ekipa se pod vođstvom Zeka Brauna stabilizovala. Danas Lando Noris i Karlos Sainc beleže solidne rezultate u odnosu na prethodne godine, trenutno su četvrti u šampionatu i stvari izgledaju sve bolje po njih.

Sledeći potez Zeka Brauna jeste da se vrati na Mecedesove motore. Iako su se rezultati popravili, McLaren nije zadovoljan u saradnji sa Renaultom. Braun se is tog razloga opredelio da ponovo obnovi partnerstvo s nemačkim proizvođačem. Tim povodom izlavio je sledeće: „Ovo je važan korak u našem dugoročnom planu povratka ka upehu u Formuli 1“, i dodaje: „Mercedes danas postavlja repere u Formuli 1, kao tim i kao proizvođač motora, pa je samim tim prirodno da se želimo da obezbednimo novu saradnju s njima u sledećoj fazi svog putovanja. Ova objava odražava samouverenost naših akcionara i važna je poruka našim investitorima, našem tinu, partnerima i navijačima, da smo posvećeni povratku McLarena na čelo karavana.“

Treba podestti da od 2021. godie FIA sprema novi set pravila koji će se odnositi kako na motore tako i na aerodinamiku bolida. S tim u vidu niko sa sigurnošću ne može reći šta nas tada čeka.

AutoRepublika

(228)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments