1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. F1 analiza: Da li je Fetel bio u pravu što je ignorisao timske naredbe?
F1 analiza: Da li je Fetel bio u pravu što je ignorisao timske naredbe?
3

F1 analiza: Da li je Fetel bio u pravu što je ignorisao timske naredbe?

603
3
Podelite sa prijateljima:

Svi mi koji dugo pratimo Formulu 1, koji se dobro sećamo rivaliteta između pokojnog Ajrtona Sene i Alena Prosta, znali smo da je samo pitanje trenutka kada će početi da izbijaju varnice između Šarla Leklera i Sebastijana Fetela u Ferrariju.

Prilično lošoj atmosferi je kumovao i sam tim, a tenzije su dostigle novi nivo prilikom izdavanja timskih naredbi u Rusiji, što je u velikoj meri doprinelo tome da Ferrari bude poražen od Mercedesa, mada je imao dvostruku pobedu u rukama.

Dok je Lekler uspeo da zabeleži četvrtu uzastopnu pol poziciju u subotu, Fetel se još jednom mučio da dostigne tempo svog timskog kolege. S trećim mestom u kvalifikacijama, Nemac je vrlo verovatno bio zabrinut u vezi s trendom konstantnog gubljenja od Luisa Hamiltona, uprkos očiglednoj prednosti u vidu Ferrarijevog bolida.

Baš kao i u Singapuru, Ferrari je planirao (i ostvario) da odmah na početku trke zauzme dve liderske pozicije. To nije bilo teško s obzirom na dugačak pravac u Sočiju i zavetrinu.

Dogovor je pao, a pod pretpostavkom da sve ide po planu, Lekler je trebalo da obezbedi Fetelu „vazdušni štit“, tako da se ovaj nađe ispred Hamiltona. Međutim, Nemac ne samo što je pretekao Britanca, već i svog timskog kolegu. Monačanin nije na ovo reagovao, znajući da će kasnije u trci njih dvojica zameniti mesta. Usluga za uslugu.

To je bio plan, ali kasnije, kao što znamo, nije sve teklo onako kako je Ferrari zamislio.

Fetel je zaista sjajno startovao, iskoristivši brzinu bolida i zavetrinu. Glatko je pretekao Hamiltona, a zatim i Leklera, s tim što Monačanin nije pružao bilo kakav otpor. Uskoro, na stazu je izašao bezbednosni automobil zbog incidenta, da bi Lekler bio informisan da će zamena mesta s Fetelom biti obavljena kao što je planirano.

Međutim, Fetel je nastavio da forsira. On je najmanje bio dva puta zamoljen da se pomeri i propusti Leklera. Prvi put, rekao je timu da je prerano da to uradi, navodno iz straha da je Hamilton previše blizu. Drugi put, on je zahtevao da se Lekler dodatno približi. Međutim, ni u jednom trenutku Nemac nije popustio u tempu da bi omogućio timskom kolegi da ga pristigne, što je za posledicu imalo da je razlika između njih dvojice rasla.

„Bilo bi dovoljno pošteno reći da u toj fazi trke Šarl možda nije bio dovoljno blizu, tako da bismo izgubili nešto vremena na stazi“, rekao je šef Ferrarijevog tima, Matija Binoto nakon trke. „Kasnije, Seb je bio prilično brz i ostvario je prednost u odnosu na Šarla, tako da nam je bilo jasno da bismo kasnije mogli da odlučimo o zameni mesta.“

Ovo je nateralo Ferrari da promeni taktiku. Fetelu je dato „zeleno svetlo“ da nastavi da forsira i stvara dodatnu prednost, što je ovaj i uradio, jer je ona iznosila više od četiri sekunde u odnosu na Leklera kada je došlo vreme za prve odlaske u boks.

Leklerove gume su počele da degradiraju krajem prvog stinta, što je omogućilo Hamiltonu, koji je bio na srednje tvrdoj smeši, da mu se približi. Razlika između njih dvojice je s 3,3 pala na ispod 2,5 sekundi, pre nego što je Monačanin otišao na servis, tako da je on bio prvi u Ferrariju koji je zamenio pneumatike. Ovo je u teoriji bio dobar potez, koji bi prevenirao da se Hamilton eventualno nađe ispred vozača Ferrarija. Međutim, Britanac je vozio na srednje tvrdim gumama, tako da još uvek nije bilo vreme za njega da ide na zamenu, za razliku od vozača koji su bili na mekim gumama. Uz to, rečeno mu je da ide na „cilj plus 15“ pet krugova ranije, tako da je Ferrariju moralo biti jasno da on nije bio pretnja.

Da li je pozivanje Leklera u boks bila namera Ferrarija da mu obezbedi prednost u odnosu na Fetela? Binoto je posle trke tvrdio da to nije bio slučaj. „Vraćanje pozicije nije bio razlog što je Šarl pozvan ranije. Razlog su bili njegovi istrošeni pneumatici. Njegova zadnja leva guma je počela da degradira, tako da je to bio najbolji trenutak da ode u boks.“

Ubrzo nakon što je Lekler otišao na servis, preko radio veze se javio Fetel, rekavši da mu se zadnje gume „raspadaju“. To je bilo jasno i po njegovom tempu, jer su njegova vremena pala za oko pola sekunde po krugu, što je Hamiltonu omogućilo da smanji razliku sa više od sedam na pet sekundi.

Ferrari očigledno s Fetelom nije zauzeo isti pristup kao s Leklerom. „Znali smo da ako pozovemo oba automobila, bili bismo ranjivi u slučaju izlaska bezbednosnog vozila na stazu, što bi omogućilo Hamiltonu da preuzme vođstvo“, rekao je Binoto. „Iz tog razloga, pokušali smo da sa Sebom ostanemo što duže, jednostavno da bismo se zaštitili u slučaju eventualnog izlaska bezbednosnog automobila.“

Indikativne su reči „što duže“, što je zapravo značilo četiri kruga više od Leklera, dovoljno da Monačanin nadoknadi prednost i preuzme vođstvo. Nekako, Binotove reči deluju prilično šuplje i neiskreno. Da bi ironija bila veća, par minuta nakon povratka na stazu, Fetel je morao da zaustavi bolid zbog navodnog kvara na MGU-K jedinici. Zbog odustajanja Nemca, bezbednosno vozilo se ponovo našlo na stazi, što je Hamiltonu došlo kao „kec na deset“, tako da je otišao u boks po sveže gume i izašao na stazu ispred Leklera. Ironično, zar ne, jer se upravo desilo ono što je Fetelov dugačak stint trebalo da prevenira.

Ferrari definitivno nije imao sreće s tajmingom, ali takođe nije radio u svoju sopstvenu korist, ne reagujući adekvatno s Leklerom. Umesto da ga pozove u boks po komplet novih mekih guma, prateći Hamiltonovu strategiju, Ferrari je čekao čitav dodatni krug pre nego što je doneo odluku. U međuvremenu, Mercedes je zamenio pneumatike i na Botasovom bolidu, koji je napravio isti skok kao i Hamilton. To je Leklera bacilo na treće mesto, koje je zadržao do kraja.

Mada su nakon trke svi tvrdili da su zadovoljni datim objašnjenjima, kao i da niko nije prekršio protokol, jedna činjenica je jasna kao dan: Fetel je odbio da propusti Leklera kada je to tim zatražio od njega.

Međutim, da li postoji opravdanje za to? Njegov tempo tokom uvodnog dela trke je bio očigledno bolji od Leklerovog, koji je imao problema da drži priključak s timskim kolegom. Mada je Fetel želeo da ostvari veću razliku u odnosu na Hamiltona, razlika od tri sekunde između Ferarijevih vozača  bi verovatno bila dovoljna, pod pretpostavkom da je zamena pozicija došla u pravo vreme.

Međutim, kakav bi pritisak na vozače usledio u slučaju da Lekler ne bi mogao da odgovori na Fetelovu brzinu? Da li bi u tom slučaju Fetel zatražio da zamene pozicije u njegovu korist?

Definitivno je racionalno razmišljanje stajalo iza Fetelovih odluka u nedelju. Dogovor je bio na snazi, ali kao i uvek u Formuli 1, postoji preka potreba da se bude pragmatičan i reaktivan, posebno kada je u pitanju strategija. Ferrari je bio previše fokusiran na to da ima dva automobila na prve dve pozicije umesto da pruži poverenje vozačima i ostavi ih da odrade svoj posao. Uprošćeno, u Ferrariju su se ovoga puta previše pravili pametni.

Unutrašnje borbe u Ferrariju će se nastaviti, tu dileme nema. Mada je očigledno da se trenutno svi ponašaju u skladu s onim što su se dogovorili iza zatvorenih vrata, veliko je pitanje šta će se desiti sledeći put. Sledeći put možda neće biti vremena da se kreira narativ po čijem obrascu će se svi ponašati.

AutoRepublika

Priredio: Pavle Barta

(603)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Dzoniz

Meni je to propuštanje čista glupost. Pustite ih da se trkaju iako su timske kolege. Samo Botas prihvata podređenu ulogu, od koje dobija Hamilton on nikako. Tako nikada neće biti šampion (a u Mercedesu ima dobru šansu). Jedino ako on nema takve ambicije…

Balkanboj

Koliko dugo je Barikelo čuvao leđa Šumaheru i propuštao ga iako je bio više puta u prilici da uzme pehar i prodje prvi ali je poslušno propuštao kolegu. Nekoliko puta je bilo toliko providno, ja ne bih imao obraza da uzmem pehar na taj način kao Šumi.
F1 je postao baš dosadan za gledanje.

WRC je mesto gde je adrenalin. I pravi vozači.

Rikošet

Kao prvo Ferrari djeluje kao da je zalutao u F1. Odluke tima su katastrofalne pa i ova o zavjetrini. Pa ako je i postojao dogovor radio drama se pravi tek u zadnjem krugu, a ne u početnoj fazi trke kada se očigledno bržem vozaču bespotrebno nabija pritisak da malom kmekavcu vrati poziciju. Leklerk me oduševio na prethodne dvije trke kada je svima pa i Hamiltonu pokazao zube, ali ona kmeka u fazi kada ne može na stazi da stigne timskog kolegu pokazuje da je riječ o još jesnom F1 razmaženku. Da se razumijemo većina vozača je danas takva, samo čekaju… Pročitaj više »