1. Home
  2. Vesti
  3. Serijski Bugatti Baby II nije samo dečiji elektromobil
Serijski Bugatti Baby II nije samo dečiji elektromobil
0

Serijski Bugatti Baby II nije samo dečiji elektromobil

177
0
Podelite sa prijateljima:

Ponovo pokrenut projekat razvoja električnog mikro automobila Bugatti Baby se bliži finalnoj fazi, odnosno serijskoj proizvodnji. Francuska marka je prikazala verziju Baby II koja je proizvod 3D štampe, a premijera se dogodila na Salonu automobila u Ženevi ovog proleća. Sada je jedan primerak koji je moguće voziti bio gost na specijalnom događaju koji je organizovan u čast 110. rođendana Bugattija.

Originalni Bugatti Baby, koji je izvorno označen nazivom Type 52, se pojavio u javnosti još 1926. godine. Etore Bugati i njegov sedamnaestogodišnji sin Žan su proizveli prvi primerak povodom četvrtog rođendana najmlađeg Etoreovog sina Rolanda.

Mali automobil je bio replika trkačkog četvorotočkaša Bugatti Type 35, a razmera u kojoj je minijaturno vozilo izrađeno je bila 1:2. Nakon toga odnosno nakon što je automobil dospeo u javnost, izrađeno je još deset kopija u narednih čak deset godina.

Novi Baby II takođe kopira predratni Type 35, ali ipak nije namenjen samo deci, već i odraslima nešto sitnije građe, ili kako to proizvođač kaže, namenjen je „vitkim individuama“. To je glavni razlog zašto se odstupilo od predratne proporcije pa je maleni Bugatti izrađen u razmeri 1:1,5, odnosno nije dvostruko manji od originala.

Tako je Bugatti Baby II dugačak 2,8 metra, dok je vozilo oko jedan metar široko. Raspored papučica je takođe podesiv, kako bi se omogućilo i odraslim osobama da se nađu za volanom.

Bugatti Baby II je razvijen u partnersvu s engleskom kompanijom The Little Car Company, koja se tokom godina specijalizovala u proizvodnji takvih proizvoda. To je verovatno i jedan od razloga što je ponuda malenog elektromobila očaravajuća. U ponudi se nalaze tri varijante.

Osnovnu ponudu čini karoserija izrađena od fiberglasa, dok je moguće opredeliti se za Vitesse varijantu koja koristi plastiku ojačanu ugljeničnim vlaknima (karbon fiber) za karoseriju. Nudi se i Pur Sang varijatet a on koristi aluminijumsku karoseriju. Najlakša opcija težinom ne prelazi 230 kilograma.

Električni automobil poseduje nekoliko režima vožnje. Dečiji režim ograničava snagu elektromotora na 1,4 konjske snage, a maksimalna brzina ne prelazi 20 km/h.  Režim vožnje namenjen zrelim osobama krasi oslobođena snaga motora koja dostiže 5,4 ks, dok Bugatti Baby II u tom režimu ne može da pojuri brže od 45 km/h.

Prestižnije dve verzije poseduju i treći režim vožnje koji može biti aktiviran samo zasebnim ključem koji nosi oznaku Speed, otprilike u duhu koji promovišu i moderni hiperautomobili Veyron i Chiron. U tom slučaju, elektromotor odbacuje maksimalnih 13,6 konjskih snaga. U tom slučaju, nije predviđeno nikakvo prisilno ograničenje najviše brzine, ali proizvođač nažalost nije objavio cifre u pogledu brzinske granice za Bugatti Baby II.

Baterijsku jedinicu je takođe moguće izabrati, a dostupne su u verzijama od 1,4 ili 2,8 kWh. U drugom slučaju je moguće prevaliti do 30 kilometara s jednim punjenjem. Mališan poseduje točkove izrađene od lake legure, a montirani su pneumatici marke Michelin. Sistem ogibljenja i upravljački mehanizam su potpuno identični kao kod originala. Pride i diferencijal poseduje funkciju zaključavanja.

Izgled prednjeg panela je veoma brižno očuvan, kako bi sličnost sa originalom bila očigledna. Ipak, umesto tahometra i merača za gorivo i pritisak ulja, postavljen je brzinomer i indikator preostalog kapaciteta baterija. Čeoni amblem kompanije je izrađen uz korišćenje 50 grama srebra.

U pogonima firme The Little Car Company će biti izrađeno 500 primeraka električnih četvorotočkaša Bugatti Baby II, a uvodna cena će biti postavljena na nivo od 30 hiljada evra.

U skladu sa običajem, svi primerci iz ograničenih serija su već rasprodati i to u roku kraćem od od tri nedelje nakon prikaza prvog prototip primerka. Ipak, kompanija Bugatti nudi mogućnost naručivanja novog primerka što bi se možda moglo protumačiti i najavom serijske proizvodnje,

AutoRepublika

(177)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments