1. Home
  2. Vesti
  3. „Pravi“ naslednik Defendera, Grenadier će u proizvodnju 2021.
„Pravi“ naslednik Defendera, Grenadier će u proizvodnju 2021.
1

„Pravi“ naslednik Defendera, Grenadier će u proizvodnju 2021.

588
1
Podelite sa prijateljima:

Planovi za razvoj vernog naslednika izvornog modela Land Rover Defender su podignuti na viši nivo, a kompanija koja se latila aktivnosti u vezi pripreme novog terenca najavila je da će proizvodni pogoni biti locirani u Velsu.

Poslovni entitet koji će predstaviti mačo verziju modernog Defendera se naziva Ineos Automotive, a robusni novajlija će poneti naziv Grenadier. Na taj način, razvojni tim odaje počast pabu u kom se rodila ideja o proizvodnji istog a koji je smešten u gradu Najtsbridžu (Knightsbridge – Viteški most – Most vitezova).

Glavni čovek, odnosno idejni tvorac Ineosa je britanski hemičar Ser Džim Retklif, a on je izrazio želju da proizvode duhovonog naslednika legendarnog terenca Land Rover Defender, imajući u vidu svo razočarenje dubinom jaza koji deli nedavno predstavljeno aktuelnu generaciju i izvorni model koji se dugih 68 godina proizvodio u Solihalu, sve do januara 2016. godine kada je obustavljena. Novim Defenderom će se baviti radnici zaposleni u južnom delu Slovačke, najbližem Mađarskoj.

Retklif već neko vreme naglašava da je siguran u postojanje značajno velike tržišne niše koja bi iskazala realno interesovanje za neku bazičniju, jefitiniju i robusniju verziju Defendera, odnosno bilo kog priuštivog vozila koje bi bilo sposobno da se probije po najnezahvalnijim krajolicima i terenima (da ne kažemo „vuko-koitusima“).

Glasine o preuzimanju intelektualne svojine od strane Retklifa, a u pogledu Defendera kao proizvoda pa čak i proizvodnih traka na kojima se predak proizvodio, počele su masovno da se šire neposredno pred sam kraj proizvodnog života legendarnog modela, ali je kompanija Jaguar Land Rover te spekulacije elegantno odbacila.

Ipak Grenadier će biti na proizvodnim trakama potpuno novih postrojenja u Bridžendu, odnosno u Južnom Velsu, na lokaciji koja se maltene graniči sa Fordovom fabrikom koja je pred zatvaranjem. U početku će u novim pogonima raditi 200 ljudi, ali će u punom kapacitetu dostići i svih 500 radnika.

Prvi pretserijski Land Rover Series I, poznat pod nadimkom „Huey“

Izgradnja fabrike je trenutno u punom zamahu a sve sa ciljem svečanog početka proizvodnje koji će se dogoditi negde tokom 2021. godine.

“Odluka da se proizvodnja organizuje na tlu Britanije podrazumeva da izražavamo duboku veru u lokalnu tradiciju proizvodnje automobila, a što predstavlja samu dušu projekta i misije kompanije Ineos.”

Podršku projektu proizvodnje terenca je pružio i ministar ekonomije i transporta u vladi Velsa, Ken Skejts: “Ova objava predstavlja divnu vest za Vels a ja sam oduševljen što je Ineos Automotive odabrao Bridžend za svoje sedište. Imamo bogatu istoriju proizvodnje. Sarađivaćemo s rukovodstvom kompanije i radujem se razvoju projekta i početku montaže četvorotočkaša zakazanom za 2021.”

Ineos je javnosti predstavio i informaciju da će deo pogona biti lociran u portugalskom gradu Estarehi. Tamo će se proizvoditi karoserija i šasija za novi Grenadier, a fabrika će blisko sarađivati sa evropskim snabdevačima koji će biti u vezi i sa matičnom kompanijom u Velsu.

“Trenutno smo u intenzivnim naporima u smislu kompletiranja dizajnerskog, kao i inženjering rešenja. Bavimo se i pitanjima marketinga i planovima distribucije,“ reka oje Dirk Hajlman izvršni direktor Ineosa.

AutoRepublika

(588)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Sve ovo mi deluje kao da je na voema dugom štapu.